6,321

Odp: GG FORUMOWE

Zapracowany jest chyba bo tel. nie odbiera .......... albo jeszcze śpi wink

6,322

Coś mi się wydaje że z burakami walczy.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

6,323

koseś napisał/a:

chu jek a nie wujek.................

ma skromne 4 tyś emerytury dla starego kawalera to mało, pół wsi za jego kase pije łącznie z nim. trzeźwego to jak żyje jeszcze go nie widziałem
dałbym mu tyle ile płace za najdroższą dzierżawe ale jemu mało.

Rolnik z powołania:-)

6,324 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-10-20 08:12:25)

Jestem jestem... wink Zaglądałem tutaj tylko byłem ze strony obserwatora. Złapała mnie jakaś deszczowa depresja farmera, komputer nie działał później jak działał to na Forum jakieś zgrzyty były i nie chciałem się udzielać. Trochę roboty ja chory dzieci chore, no i buraki. Ogólnie to sporo mógłbym w wątku ręce opadają napisać..... Dzięki Koledzy za troskę wink
A jak Tomek dzwonił to myślałem, że to budzik, bo żonka ustawia alarmy na wszystkim co może, żeby do pracy nie zaspać big_smile

6,325

obok mnie niedawno chłopaczek w dzierżawę od anr 10 ha łykną za 4,5t pszenicy. znam e ziemie na dziczyzne narażone okrutnie i jak 6t pszenicy weźmie to fajny wynik. ale głód ziemi jest.

6,326

Przy odrobinie szczęścia może nie dołoży.

6,327

Byłem na kilku przetargach w Agenturze świdnickiej i widzę o co chodzi, tu już nawet nie chodzi o zysk tylko o umowę, pieniądze już dawno są tylko trzeba je jakoś przemycić na konto, a rolnictwo to od lat najszersza furtka.
A jak się nie trafi na jakiegoś idiotę jako współlicytującego to idzie parę pieniędzy wyrwać i dobra jest.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

6,328

Panowie pytanie do tych co sieją buraka cukrowego  ile jest za tonę  buraka i jak jest z opłacalnością bo mam chęc na 10 ha i jest możliwość tylko jak to finansowo jest  ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6,329

Byłem podpisywać aneks to cena 125zł za tonę netto i ewentualne dodatkowe pieniądze w zależności ile sprzeda i zarobi cukrownia. W tym roku burak ładny to coś zostanie pewnie Dopłaty jest bodajże coś koło 1900zł .
Koszty to zależy bp daję pod korzeń koło 500-600kg wieloskładnika i około 150-200kg azotu, od grzyba choć raz i odchwaszczanie koło 500-700zł. Zbiór jak kto woli, bo nająć to też dużo odchodzi. Nasiona koło 500zł na hektar. Potrącają za odbiór z pryzmy ale to groszowe sprawy. Wysłodki za połowę odstawionych buraków można wybrać a suche za mokre można zamienić u nas w przeliczeniu 2.25.

6,330

to policzmy
125 x 50t= 6250
600kg polifoski 6 po 1700zł = 1020
N 200kg tj 580kg saletry X 1300 = 754
grzyb i odchwaszczanie 700
nasiona 500
zbiór... 1000?
razem wydatki 3974
czyli wychodzi zysku 2274 nie licza dopłat. jak dla mnie złoty interes. powiedzcie gdzie sie pomyliłem

6,331

dodaj koszty paliwa na uprawę i ochronę.

gg 5118068

6,332

Podatek, krus, inne koszty stałe, pomoc kogokolwiek, praca własna, oleje, smary zdarte pługi i agregaty, kilka tysięcy litrów wody itd itp 1000zł

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

6,333

zorak napisał/a:

dodaj koszty paliwa na uprawę i ochronę.

paliwo 90l x 4zł = 360
czyli i tak prawie 2 tyś zostaje.
Marek kosztów takich jak praca własna to sie nie liczy. zauwaz ze do wyliczeń brałem ceny dość wysokie, a wysłodków nie liczyłem vatu to ceny buraka tez nie.
U mnie to jak coś daje ponad 1000zł to jest to opłacalne i sie ciesze a tu ok 2 tys. może warto pomyslec o buraku, bo limity znosza. kukurydza tyle nie da nie ma szans. tylko z burakiem wywozi sie pruchnice...

6,334

Z tym odchwaszczaniem to nie do konca ... ja w tym roku wydałem na walkę z chwastami ponad 1200 na hektar. Do tego burak potrzebuje masę odżywek. Na odżywki trzeba liczyć z 400 PLN. Bardzo drogi jest mangan i bor.  Co nie zmienia faktu że się opłaca przy plonie minimum 50 ton. Bo jak ukopiesz 40 to boli bardziej niż w pszenicy.... Grzesiek a z tym azotem to serio dajesz aż tyle ? Wszędzie klepią ze powyżej 140 kg to strata kasy. Ja w tym roku w rsm'ie dalem 110 plus obornik i z odżywek celowalem właśnie w 140 ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

6,335

Powiem Ci że dawałem ostatni raz jak już liście zwarły mocno. Wiem ze nie zalecają, ale mam odbiór na grudzień i dopiero zacząłem kopać to burak miał czas do rośnięcia. Widziałem że wody dużo było, to dawałem azot. Wynik taki że na polu 4klasy buraki bardzo ładne duże. Zobaczymy jak cukier, jednak wolę większe buraki i więcej ton, niż nie dać i mieć tylko lepszy cukier.
U nas na szkoleniu kiedyś pokazywali na projektorze, że buraki nie wiecej niż 120kg azotu a kilka klatek później zapotrzebowanie buraka w azot około 220kg na 60ton korzenia, także sami się gubią. Chcą mieć duże i dużo i cukier jak najlepszy, żeby mniej musieli przerobić, ale jak wiadomo tak się całkiem nie da.

6,336

Pajej napisał/a:

Marek kosztów takich jak praca własna to sie nie liczy. zauwaz ze do wyliczeń brałem ceny dość wysokie, a wysłodków nie liczyłem vatu to ceny buraka tez nie.
U mnie to jak coś daje ponad 1000zł to jest to opłacalne i sie ciesze

Bez spiny i przewalania dziesiątek ton mam ponad tysiąc na owsie przy plonie 3,5-4 tony do tego na polu za friko.
Znajiomy poszedł level wyżej i zbiera z hektara 350 kg nasion koniczyny czerwonej i cały czas podglądam i notuję co i jak robi, co mówi, i jak to wygląda w realu.

6,337

Marku też myślałem kosic koniczyne na sprzedaż. Ciężko jest tylko ja wyczyścić... Ale jeśli było by 300kg × 15zl jak rynkowa cena.... Zysk jak się patrzy tylko nakład jest przy czyszczeniu....

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

6,338

tylko tak sie ekscytujcie bo cena poleci na łeb na szyje:-)

@andrew 1200zł herbicydy-mistrzostwo

6,339

MAREKPE napisał/a:

Byłem na kilku przetargach w Agenturze świdnickiej i widzę o co chodzi, tu już nawet nie chodzi o zysk tylko o umowę, pieniądze już dawno są tylko trzeba je jakoś przemycić na konto, a rolnictwo to od lat najszersza furtka.
A jak się nie trafi na jakiegoś idiotę jako współlicytującego to idzie parę pieniędzy wyrwać i dobra jest.

to robota tych przekrętów co na prywatyzacji kamienic się dorobili to oni piorą kasę i zawyżają ceny ziemi co gorsza zabierają rolnikom ziemie i jest niedosyt trzeba tak zrobić że jak ktoś kupuje ziemię to powinien mieć kwit z kąt ma kasiorę

6,340

Gdzieś juz chyba pisałem, ale Panowie mam pytanie sprzedałem obciążniki z ursusa jakies 480 kg i za to kupiłem tuza do tego ustrojstwa wrzeźbiliśmy  konstrukcję i zalaliśmy betonem dosyć duże to wyszło i wazy jakieś 800 kg czy to nie za dużo do ursusa