6,341

Odp: GG FORUMOWE

MAREKPE napisał/a:
Pajej napisał/a:

Marek kosztów takich jak praca własna to sie nie liczy. zauwaz ze do wyliczeń brałem ceny dość wysokie, a wysłodków nie liczyłem vatu to ceny buraka tez nie.
U mnie to jak coś daje ponad 1000zł to jest to opłacalne i sie ciesze

Bez spiny i przewalania dziesiątek ton mam ponad tysiąc na owsie przy plonie 3,5-4 tony do tego na polu za friko.
Znajiomy poszedł level wyżej i zbiera z hektara 350 kg nasion koniczyny czerwonej i cały czas podglądam i notuję co i jak robi, co mówi, i jak to wygląda w realu.

jestem ciekaw jak to robisz? chyba sprzedajesz w detalu a przy wiekszym areale tak sie nie da

Rolnik z powołania:-)

6,342

Zależy co założysz z tyłu, widziałem zetora 16245 dwukrotnie złamanego na skrzyni przez pług Unia Ibis XXL-4 i Zetora 12145 złamanego przez płytę KRPAN 6 ton

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

6,343 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2016-10-22 11:45:59)

Tak jak pisze Marek. Dużo też zależy od operatora. Wariat połamie ciągnik bez balastu. A z drugiej malutki strony Mf 255 może mieć na przodku 250kg balastu. Wychodziły też w wersji 4x4 i dochodziła jeszcze masa przedniej osi... Więc bez paniki. Jak ktoś umie obchodzić się z pedałem sprzegła i gazu i nie pojedzie tym do lasu  to będzie jeździć. No chyba że założysz pług obrotowy 5x45...... i będziesz popisywał się przed laskami ze wsi....

6,344

Ja i laski aktualnie mam 3 i nie mogę ogarnąć 32 lata ,8,8 miesięcy to ewentualnie przed nimi będę używał tylko do pługa  i to tylko do tego

6,345

Pajej napisał/a:
MAREKPE napisał/a:
Pajej napisał/a:

Marek kosztów takich jak praca własna to sie nie liczy. zauwaz ze do wyliczeń brałem ceny dość wysokie, a wysłodków nie liczyłem vatu to ceny buraka tez nie.
U mnie to jak coś daje ponad 1000zł to jest to opłacalne i sie ciesze

Bez spiny i przewalania dziesiątek ton mam ponad tysiąc na owsie przy plonie 3,5-4 tony do tego na polu za friko.
Znajiomy poszedł level wyżej i zbiera z hektara 350 kg nasion koniczyny czerwonej i cały czas podglądam i notuję co i jak robi, co mówi, i jak to wygląda w realu.

jestem ciekaw jak to robisz? chyba sprzedajesz w detalu a przy wiekszym areale tak sie nie da

Normalnie:
Uprawiam, sieję, opryskam od chwasta, postraszę RSMem, koszę kombajnem E-512, zamawiam odbiorcę, przyjeżdża patelnia, ładuję, do 2 tygodni kasa na koncie - finito. Na worki było by kilka stówek więcej, ale nie zawsze mam czas.
A poza tym co ja mam za areał tu kawałek, tam kawałek i dwunastohektarowy klinek pod lasem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

6,346

to chyba w innej polsce zyjemy

6,347

Nie rozumiem o co Ci chodzi, internet widzę masz, telefon prawdopodobnie też, to szukasz kontrahenta dzwonisz ustalasz cenę i klient podstawia auto, ładujesz je do pełna i po sprawie. Do mnie, najodleglejszy klient po zboże jeździ 300 km w jedną stronę, a płaci gotówką lub przedpłaca na konto. Dotychczas raz miałem problem z gościem co mi nie dopłacił 200 zł, ale ogólnie problemu nie ma. Ważne aby mieć 25-27 ton towaru przyzwoitej jakości, bo dobry towar to dobra cena i święty spokój

6,348

to po ile dostajesz?
policz sobie koszty transportu ode mnie, wszędzie daleko, nie przepraszam na ukraine blisko

6,349

WS-TRADE do nich sprzedawałem kiedyś, oni są blisko Ciebie. A ceny dają tak jak wszyscy.Minimym 23 tony trzeba mieć.

6,350

Pajej napisał/a:

to po ile dostajesz?

Normalne ceny rynkowe + - 20 zł w zależności komu bardziej zależy. Jak wystawiłem na OLX 30 ton pszenicy to w 3 godziny 10 telefonów było, a idzie sprzedać wszystko, pszenica słaba poszła po 580 a owies po 500. Jak by takie proporcje były zawsze to pszenicy siałbym 2 ha dla kur.

6,351

pszenica słaba po 580 w młynie kapka pszenica 530 do 600 w zalezności od parametrów. WS trade ma podobne ceny. oni tylko siedza w biurze i handluja. zrozumcie ze na południowym wschodzie ceny sa do dupy... i firmy handlujące o tym wiedza i nikt nie da kokosów

6,352

Ale w tym roku nie ma dobrej pszenicy ,jest tylko słaba .Pajej sam widzisz że masz takie same ceny jak wszędzie. Przełknij to sprzedaj i idź dalej.

6,353

zadano mi ostatnio takie pytanie: czy Fortschritty były importowane do Polski?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6,354

Ponoć tak na pomorzu były dostępne na zasadzie wymiany  barterowa z DDR

6,355

Na forum jest ktoś kto miał 323 od nowość zakupiony w Polsce,opisywał ile za niego dał.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

6,356

Gordon, pisał że w cenie c-360 w Gdańsku, coś koło 1990 r

6,357

Niby tyle kosztowały. Kołomnie 3 były. Tylko jedencoś powiadał że w cenie c360 były bez dolnego i górnego zaczepu. Z zaczspami cena razy dwa. Ile w tym prawdy niewiem.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

6,358

maksx napisał/a:

Ale w tym roku nie ma dobrej pszenicy ,jest tylko słaba .Pajej sam widzisz że masz takie same ceny jak wszędzie. Przełknij to sprzedaj i idź dalej.

w mojej okolicy tylko wyrównanie słabe reszta parametrów wysoka, bo deszcze we zniwa omijały

6,359

U  mnie wyrównanie i gęstość nędzne, reszta jak zwykle.

6,360

Włączcie Polsat za chwilę będzie coś o naszych wyalienowanych sąsiadach.