1

Temat: Błoto na podwórku co zrobić.

Mam problem , odkąd pada prawie co dzień moje podwórko coraz bardziej przypomina świeżo spuszczony staw , teren jest gliniasty nie przepuszczalny , do tego jeżdżę ciągnikami praktycznie co dzień bo paszę trzeba dowieźć dla krów. Sypane tutaj było kilka dobrych przyczep kamienia polnego było w miarę ok przez parę miesięcy potem znów wszystko wlazło w tą glinę i znów okropne błoto i woda , żwir też woziłem też nic nie dało. Mam teraz zamówiony żużel , tylko zastanawiam się czy jak nasypię grubą warstwę w to błoto to czy  nie zrobi się z tego jeszcze gorsze bagno. Może lepiej poczekać jak przymarznie i wtedy nasypać ? albo jeszcze coś innego zastosować ? jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o porady:) PS

Dreny odpadają bo nie ma ich gdzie wypuścić (brak na tyle głębokiego rowu w pobliżu)
Na kostkę mnie póki co nie stać.

2

Odp: Błoto na podwórku co zrobić.

płyty drogowe jak nie masz podbudowy. Jak teren miękki i nie wybierzesz wierzchniej warstwy to choćbyś walił przyczepę obok przyczepy to i tak błoto wylazie. Miałem próbować sam zalewać takie płyty i liczyć ile wyjdzie kosztów ale buraki się przeciągnęły i nie będzie kiedy.

3

Tylko ,że widzisz tutaj ile byś nie brał to to i tak glina cały czas jest , pod te kamienie  było lekko wyrównane ,podsypane żwirem , żwir ubity , kamienie też ubite forszajem , spełniło to swoją rolę i nawet ładnie wyglądało , ale niestety tylko przez kilka miesięcy. Nie wiem czy w waszym regionie też takie nazewnictwo jest ale u nas mówią na takie gleby "spieczysko" , jak trafia się takie miejsce na polach to nie ma praktycznie warstwy czarnej ziemi tylko od razu glina i to taka ,że ze świeżo zaoranych skib cegły można formować. No i ja właśnie na takim gruncie mam podwórko i całe siedlisko.

4

Żużlu nie kładz, bedziesz miał błoto nawet jak świeżo ubijesz
U mnie tez błoto sie robi, dwa miesiace temu 12 ton żużlu poszło na kawałeczek podwórka i było dobrze do pierwszych obfitych deszczy
Według mnie najlepszym rozwiazaniem (drogim) jest wylanie podwórka betonem, po kawałku

5

Jeśli masz dostęp to zbierz 30cm ziemi i kladz podkłady kolejowe.. U mnie też błoto ale na muszę zacząć od rynien na dachach... wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

6

Podkłady na podwórku będą śmierdzieć. podobnie jak słupy chmielowe. Robiłem trochę z żonką przy nich to od smrodu idzie się porzygać.

7

Podkłady mają specyficzny zapach to fakt. Tylko na moje podwórko to musiałbym mieć ich masę bo jest spore. Wylewanie betonem też za drogi interes podobnie jak kostka. Nic chyba pozostaje się męczyć z błotem ewentualnie jak już będzie jeszcze gorzej będę chodził w spodniobutach zamiast w gumiakach big_smile

8

Serio? Ty no u mnie już 16 lat leżą na podwórku w jednym miejscu ok 30szt ( utwardzone pod mleczarke ) i nie smierdzialo. Nie wiem ale później też pod chlew kladlismy i ok.

+33 / -0 (chyba wink)

9

Mieliśmy błoto takie ze samochodem do garażu nie dojeżdżało sie po deszczowej jesieni i po mrozach ' zrobiliśmy melioracje podwórka i była okazja kupować tłuczeń z nasypów kolejowych ekstra sprawa ok 30 cm nasypane koło garaży i wjazdy ubiło się elegancko błota nie ma tylko jak ulewa to wody nie przepuści teraz kupiliśmy ruszta z obory na których stały świnie i kładziemy pod wiatą i garażami a pod domem Polbruk

10

Albo asfalt kruszony. Kupowalismy po nie całe 2000zl patelnia...

+33 / -0 (chyba wink)

11

tu nie da się za wiele oszczędzić zrobisz raz porządnie z dużym kosztem albo będziesz co roku kupował po trochu i wraz po 10latach wyjdzie na to samo.

12

beton nie jest taki drogi. m3 kosztuje dwie stówki i przy 10 cm jest na 10m2, czyli 20PLN/m2. pod beton podsypka zagęszczona i po robocie

13

Destrukt (asfalt kruszony ) to 350-400zł  25 t. dowiezione na miejsce ale nie chcę tego bo to i tak szlak trafi .....
Beton ,płyty i wszystko z czego da się zeskrobać  ładowarką włażące błoto za kołami z nieutwardzonego terenu to tak inaczej cała robota na nic .

14

mpopis napisał/a:

beton nie jest taki drogi. m3 kosztuje dwie stówki i przy 10 cm jest na 10m2, czyli 20PLN/m2. pod beton podsypka zagęszczona i po robocie

Według mnie 10cm beton to troche cienko, zależy czym sie jeżdzi ale tak jak u mnie jezdzi ciezarówka z mleczarni +/- 20ton, kombajn 10 ton, forsz z agregatem czy pługami też waży swoje 6,5-7 ton

15

U mnie bardzo podobnie , dwa forszaje , kombajn , cysterna , a teraz na szybko obliczyłem plus minus koszt wybetonowania mojego podwórka to jakieś 35 tysięcy za sam beton nie licząc podsypki , robocizny itd. A to jednak jak na moje możliwości dużo pieniędzy.

16

to w takim razie płyty drogowe, powoli szukać i dokładać po kolei jak się coś trafi

17

no to mamy ten samo problem, u mnie tez wszystko wsciska się w ziemię, szlaka mnie kosztowałą 800 za 30t, latem ok ale jak teraz są deszcze wszystko rozjadę. W miejscach gdzie ładowałem duże ilości drobnego gruzu jest ok. Jeżeli szukasz taniego rozwiązania to tylko tak. Nawalić gruzu bardzo bardzo dużo bo i tak część zapadnie się w grunt i jak będzie w miarę to to wyrównać kruszywem. To jedyne rozwiązanie po taniości. niestety i tak dość kosztowne i nie trwałe ale o niebo trwalsze niż sama szlaka.
Skup się na ciągach komunikacyjnych.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

18

Patrzyłem na olx te płyty nie są aż takie drogie , zrobiłbym sobie póki co z nich ścieżki od obory do magazynów ze zbożem i do garaży a resztę podwórka póki co wysypać tą  szlaką.

19

Massey napisał/a:

Mam problem , odkąd pada prawie co dzień moje podwórko coraz bardziej przypomina świeżo spuszczony staw , teren jest gliniasty nie przepuszczalny , do tego jeżdżę ciągnikami praktycznie co dzień bo paszę trzeba dowieźć dla krów. Sypane tutaj było kilka dobrych przyczep kamienia polnego było w miarę ok przez parę miesięcy potem znów wszystko wlazło w tą glinę i znów okropne błoto i woda , żwir też woziłem też nic nie dało. Mam teraz zamówiony żużel , tylko zastanawiam się czy jak nasypię grubą warstwę w to błoto to czy  nie zrobi się z tego jeszcze gorsze bagno. Może lepiej poczekać jak przymarznie i wtedy nasypać ? albo jeszcze coś innego zastosować ? jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o porady:) PS

Dreny odpadają bo nie ma ich gdzie wypuścić (brak na tyle głębokiego rowu w pobliżu)
Na kostkę mnie póki co nie stać.

Ja mam dokładnie  tak samo, tylko nie ma u mnie gliny. Za to trociny robią swoje. Najlepszy na taki teren okazało się u mnie korytowanie na ok 1 metr i nawiezienie gruzu. U nas za patelnię kruszonego czystego wołają 900zł. Jednak problem zaczyna się robić z błotem które na karbach od ładowarki i ciągnika z przyczepą przenoszone jest na utwardzony teren. Po długich namysłach i kalkulacji kostka wychodzi drogo więc na to trzeba będzie lać beton. Będę chyba łatwił dużą betoniarkę na wom do forsza i jazda z betonem na wiosnę

20

Szlaki nie syp będzie jeszcze gorzej. Taki trudny teren to jedynie korytowanie i gruz na dół a na górę tłuczeń lub beton tylko to wszystko kosztuje ale robisz raz i spokój. Popatrz za kamieniami po annie albo jakimś gruzem z rozbiórki u mnie gruz oddają za posprzątanie.