Odp: GG FORUMOWE
Nordcalc (podobno lepsza granula) 410 brutto,GS Gryfice.(24 T)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 329 330 331 332 333 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nordcalc (podobno lepsza granula) 410 brutto,GS Gryfice.(24 T)
Zaczynają się szkolenia za kilka dni o temacie przewodnim "wpływ agrotechniki na wilgotność w glebie" w programie również pan od polcalacu.
Będzie wmawiać, że wapno jest dobre na wszystko jak warszawska maść na szczury
Wapno ma pozytywny wpływ na zasobności wodną, tylko ze takie sypane co 3-4 lata w ilości co najmniej 3 tony, a nie co roku po 500 kg .
U mnie wmawiają chłopom, że granulowane to 300-400 kilo wystarczy co roku dać i będzie super. Normalnie nie wytłumaczysz nic, bo "tam na punkcie tak powiedział to znaczy, że to prawda".
Prawda jak ma się ph jak trzeba.
Wtedy te 300-400 węglanu wapnia starczy na zneutralizowanie nawozów azotowych i uzupełnienie tego co spłynęło.
Odkąd jest rozsiewacz to daję na nowe kawałki 3tony około, wapna po 50zł za tonę i widzę efekty. Szkoda latać po 300kg jak dla mnie mimo że ładnie piszą, miałem oxyfertil 1tonę na próbę, za 550zł .... Jakoś mnie nie przekonało. Miałbym 11ton wapna za tą cenę.....
No właśnie. A dodatkowo reakcja chemiczna wapnia z roztworem glebowym nie jest czymś dobrym dla gleby, dlatego im rzadziej się wapnuje tym lepiej. Stąd też zalecenia żeby wapnowac nie częściej jak co 3-4 lata
Kiedyś już pisałem że mam w ofercie Polcalca.Dla mnie ważne jest to że się dobrze wysiewa go roziewaczem.
Wspominałem też że mogę go sprzedać kolegom z forum po promocyjnej cenie.
Na dziś jest to 340zł netto plus transport we wskazane miejsce do wyliczenia dla firmy.
Takżę jeżeli ktoś jeszcze chętny to zapraszam
a ja po zniwach biore z piechcina posodowe podsuszane płace za patele 700zł i odkad zaczałem to sypac systematycznie co 4 rok w ilosci pateli na 3ha efekt na polu jest zdecydowany
u mnie posodowe z ina to 400 z dowozem czyli grosze ale czasmi trafi się fatalne wapno, bryły i grupy jak pralka.
Jak ja bym chciał zeby i u mnie było tak tanie wapno u mnie trzeba liczyć 2.5-3tyś patelnia ale tak czy siak wapno to wapno... Trzeba zamówić...
ARiMR daje kasę za wymarznięcia i tp.
Wnioski do poniedziałku
Info na stronie arimr.gov.pl
zamieniam slome na obornik i jak to wyglada teraz w okresie zimy od 1.12 moge wozic czy nie/ zabieram z plyty obornickiej na przyczepe i przywoze do siebie na ogrod
Od tego roku w okresie zimowym nie można przechowywać na polu musi być na płycie
Ale to chyba na OSN ? czy wszędzie ? może jakiś link do rozporządzenia .
ja gdzieś czytałem że można na polu ale musi być zabezpieczone przed przeciekaniem do gruntu
Spalił mi się przerywacz kierunkowskazów w liazie ,więc kupiłem od ciężarówki MAN 9 pinowy . Nazwy pinów : 54R ; R ; 31 ; 54L ; L ; C2 ; RL ; C1 ; LL .Co pod te piny się podpina? :-(
http://allegro.pl/bioetanol-5l-plyn-bio … 91699.html
spirytus?
bimber bez akcyzy?
Strony Poprzednia 1 … 329 330 331 332 333 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo