1

Temat: Sieczkarnia

Chłopaki szukam sieczkarni do kukurydzy czterorzędowej .......... doczepianej do ciągnika .
Na razie nie mam jakiejś konkretnej marki ,i tu mam nadzieję że koledzy podpowiecie za czym się rozglądać . A może ktoś na sprzedaż ,może być do remontu bo do przyszłych zbiorów jest jeszcze czas..

2

Odp: Sieczkarnia

A może dwie dwurzędowe do kupy i dwie rury żeby chodziły synchronicznie? To byłoby ciekawe, chyba, że całkiem nie opłacałoby się..
Na przód do jcbka myślisz?

3

2 lub 3 to znajdziesz ale 4 to nie widziałem zreszta na 4 to z 190 koni

4

https://youtu.be/AwVQQumXZIE

5

Szkoda trochę ciągnika bo to trzeba liczyć 60-70km na rzadek przynajmniej.... Chyba że planujesz zrobić konstrukcje samojezdna? wink http://m.autogidas.lt/nuotraukos/kukuru … 19#photo-1 jest ale baaaardzo drogo w ch*j nie opłacalne....

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

6

Drogie .kemper c 3000 2004 rok 64000zl w Holandii.

7

E281 ma 160 i w 4 rzędach idzie ale jakość sieczki .........i  dlatego zastanawiam się nad właśnie takim czymś .  Czy sieczka po sieczkarniach toporowych jest drobna a ziarnka uszkodzone ? Użytkuje ktoś jedno lub dwu rzędówkę ?

8

Na wsi było kilka jednorzędówek, dwurzędówką raz gość próbował mtz 952 jęczał, teraz najtańsi tną za 750 ha sieczkarnia + 3 transporty. Jednorzędówki w pokrzywach stoją przy tej cenie widzisz sens zabawy i męczenia ciągnika?

9 Ostatnio edytowany przez Fenol (2016-12-11 11:04:06)

albo kemper albo popracuj nad E281. Będzie potrzebny dodatkowy duży ciągnik. Planuję znacxząco podnieść obroty silnika, dać zębatkę zmniejszającą obroty na skrzynię i większą na walce wciągające. Zobaczę co z tego wyjdzie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

10

Damian widzę sens w 20tyś  rocznie wydanych .........  dodatkowo problem robienia pryzm ,a dokładnie ich dobrego ugniecenia .
Fenol ale ja mam szatański plan wywalenia bebechów z e281 i założenia właśnie takiej kompletnej sieczkarni 4 rzędowej .

11

Czyli e 281 bedzie nośnikiem narzędzi?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

Tak jak by , tylko  najpierw trzeba znaleźć fajną sieczkarnię ......

13

No do 281 było by super mieć 3 rzędy bo 2 rzędy trzeba ustawić żeby nie gniotło prawe czy lewe koło QQ.. bo np mengele sh 20/25 to nie miała by co robić 281 przy niej tzn wtedy przy takiej mocy byś osiągnął śmiało 1ha w 2h... najlepiej żeby była sh 30 na 3 rzędy wtedy git malina... czy mex profi-k 5.... Ciężko coś znaleźć ale sam chętnie bym kupił ciągnik z przednim womem coś ok 150km wtedy na przód 2 rzędy z tyłu przyczepa do ciągania i wio. 1 osoba kosi 1 wozi 1 depcze... Obliczałem że w ten sposób można skosić 2 lata samemu co 1 rok najmu sieczkarni... Tylko czas dłuższy bo przyjadą i np 5h skoszą a tu trzeba by było 10h... Tylko masz na + że udepczesz jak ma być...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

14

damian9871 napisał/a:

Na wsi było kilka jednorzędówek, dwurzędówką raz gość próbował mtz 952 jęczał, teraz najtańsi tną za 750 ha sieczkarnia + 3 transporty. Jednorzędówki w pokrzywach stoją przy tej cenie widzisz sens zabawy i męczenia ciągnika?

Ja chętnie kupię jednorzędówkę w dobrym stanie i w rozsądnych pieniądzach więc jak coś takiego koledzy macie na zbyciu to proszę o info

15

U mnie kilku nie używa ich już do qq tylko do rębakowania gałęzi.

16

Mam fajna rzedowke Mengele MB 400 z gniotownikiem do sprzedania ciekawa konstrukcja. Jak coś to piszcie.

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

17

Koses Kemper CH 3000 z przystawka kemperem 3 m. to co miałem przy Steyrze kiedyś nie wiem czy pamiętasz.

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

18

Pamiętam i miałem nadzieję że się odezwiesz ,jak to działało,?

19

Koseś, jak szukałem mojej sieczkarki to na allegro walała się fortschrittka bez bebechów a z 3rzędowym pottingerem, ciekawa sprawa. Ja jednak popracuję nad sieczkarką wielki koszt nie będzie zwłaszcza że zainwestowałem w przystawkę rzędową.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]