Odp: Pszenica
Ja mam pierwszy raz siane 80 kg i powiem że spokojnie wystarczy ładnie się zapowiada póki co liczę aby dała tyle co pszenżyto.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 101 102 103 104 105 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja mam pierwszy raz siane 80 kg i powiem że spokojnie wystarczy ładnie się zapowiada póki co liczę aby dała tyle co pszenżyto.
to jakas chybryda że tak rzadko sie sieje?
Nie to nie hybryda tylko ma takie geny i jest to elitarna oścista z hodowli Niemcy i nasiona też od nich przychodzą,no i na słabsze stanowiska.
Mam jej posiana ponad 8 ha, ale na razie nie wgląda tak dobrze.
czekam po zniwach moze cos wiecej napiszecie
Moja posiana była pierwszego października w ilości około 80 kg. Za worek placilem 245 netto . Mam nadzieję że powodem tego że ma mało liści i rozkrzewień jest głęboki system korzeniowy, który na wiosnę lepiej sobie poradzi
Zapowiadają pomgode na plusie pryskać na chwasty czy dać sobie siana ??
Ja zostawiam do wiosny a też chciałem pryskać jak było na plusie ale bym porobił kolein i odpuściłem.
tylko czym pryskac wiosna? mi zostało kilka ha nieopryskanej
Ja mam plan opryskać izoproturonem wcześnie bo działa już od 0 stopni a na dwuliścienne to Galaper + Trimax. Tanio (w 100zł powinno się zmieścić) i skutecznie.
Też tym daję miotła niema szansy.
tylko ja wolałbym na raz załatwic sprawe a nie jeździć 2 razy
Ta kombinacja wychodzi 100, można dać np. Lancet ale koszt 130zł więc różnica 30zł, a za tę kwotę masz drugi oprysk i jeszcze zostanie. U mnie wszyscy co pryskali na wiosnę Lancetem i Huzarem mieli mocno pozarastane pola. Przyszła niska temperatura po zabiegu i dupa. Trzeba patrzeć na etykietach na temperaturę stosowania, bo wiosny coraz brzydsze.
Zapomniałem dodać że izoproturon został wycofany z dniem 1 czerwca mnie nie dotyczy bo zrobiłem odp.zapasy.:)
Chyba nie został wycofany bo można go normalnie kupić http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … -SC-5L/487
Pisze że brak na stanie. AGROLOK,CHEMIROL,nawet u Kulczyka już brak gdzieś mogą być jakieś małe ilości warto poszukać.
http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/Iz … C-10L/2741 tego jest duża ilość
Faktycznie mają wycofać go znalazłem informację http://strajk.eu/komisja-europejska-zak … erbicydow/
Z uporem maniaka powtarzam atlantis od 12 + granstar 75wg
pierwszy od 0,25 do 0,33 drugi od 20 do 25g
od 46zł do 100zł w zależności od wielkości chwastów i zboża
Przyznam że w tym roku ta wyższa mieszanina nie dała rady z powodu dużych chwastów i marnej obsady pszenicy i bardzo późnego zabiegu. W przeciętnym roku stosuję tą niższą dawkę.
Niech ktoś poda tańszą mieszaninę....
Nie mogę pozwolić sobie na ryzyko że coś środek przepuści ma być zboże i czysta gleba,i pewnie dlatego go wycofali bo lepiej się opłaci sprzedawać jeszcze środek na poprawki.
Izoproturon na okolicznych ciężkich glebach nie dawał rady... U mnie Puma, zostało mi zapasów z tamtego roku a na dwuliścienne Mustang Forte i czyściutko.
Strony Poprzednia 1 … 101 102 103 104 105 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo