6,741

Odp: GG FORUMOWE

jak się ma tura na ciągniku to trzeba mieć koguta??
kiedy trzeba jechać z włączonym??

Z tego co kiedyś słyszałem jak jest założony osprzęt musi być włączony ale wolał bym się upewnić.
Bo u nas teraz młodzi chcą się wykazać do awansu (dwa stanowiska do obsadzenia się zrobiły) i mandaty sypia za wszystko. Znajomy dostał właśnie za tura, jego sąsiad za brak numeru domu, a za brak odblasków to hurtem.

6,742

moim zdaniem powinni dawac za nieuzasadnione uzywanie koguta. wkurza mne jak jedzie z przyczepa i mruga jak głupi

Rolnik z powołania:-)

6,743

a według mnie ten kogut powinen być ciągle z czymkolwiek doczepionym do ciagnika czy to maszyna czy przyczepa powinno być włączone i świecić zawsze z daleka widać ze coś moze wystawać przy maszynie i wyczuć zagrozenie na drodze a nie jedzie taki bez koguta z jedna pozycja a w przyczepie odblaski gównem zachlapane powinni wiecej czepiać sie do niesprawnych świateł w maszynach rolniczych może ludzie by zaczeli o to dbać szczególnie teraz gdy pogoda jest szara i ponura i szybko sie ciemno robi

Nie ma to jak FORTSCHRITT

6,744

Tak jest znajomy ciągnął 2 przyczepy z sianem i na kogucie bo była noc drogówka jechała i mandat i mu wyjaśnili.

6,745 Ostatnio edytowany przez tomek 323 (2016-12-20 22:53:52)

no własnie to jest *** prawo jak jestes widoczny na drodze to *** mandat huj wie za co za to ze cie widać ale te trupy co sie kulają bez oświetlenia tego nie widzą

a i mis ie przypomniało apropo przyczepy jak mój znajomy wozi drewno przyczepą z hds wyjechał na droge i halt oni podchodza i pytają gdzie pan ma światło ostrzegawcze"kogut" i jak zjechał do domu trzeba było domontować koguta

6,746

"Takie sygnały powinien również wysyłać pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym"
Ciągnik rolniczy według mnie nie kwalifikuje się pod to w ogóle.
Chyba że zaczepi maszynę o szerokości ponad 3m z tym że takiej maszyny nie można wogóle ciągać po polskich drogach za ciągnikiem.
Jak wieziesz coś dziwnego na przyczepie i to coś wystaje to masz na tym zawiesić czerwoną szmatę albo światło sam kogut na dachu nic nie daje.
I jak by to kogokolwiek o czymkolwiek ostrzegało gdybyśmy wszyscy cały czas pomykali na kogutach?

6,747

tomek 323 napisał/a:

a według mnie ten kogut powinen być ciągle z czymkolwiek doczepionym do ciagnika czy to maszyna czy przyczepa powinno być włączone i świecić zawsze z daleka widać ze coś moze wystawać przy maszynie i wyczuć zagrozenie na drodze a nie jedzie taki bez koguta z jedna pozycja a w przyczepie odblaski gównem zachlapane powinni wiecej czepiać sie do niesprawnych świateł w maszynach rolniczych może ludzie by zaczeli o to dbać szczególnie teraz gdy pogoda jest szara i ponura i szybko sie ciemno robi

No i może jeszcze obrysówki na każdą odkładnię w PHXie mam założyć? Poj...o Cię? Są założone standardowe światła i trójkąt i dość, kogut jest do wyższych celów.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

6,748

Jak jeżdżę z przyczepami to nie włączam. Kombajn tak. Ciągnik jak siej i mam zestaw z tyłu i z przodu agregat, to włączam bo to już pojazd na drodze co jest niezłym klamotem, mimo że mieści się w 3m, wolę żeby mnie było widać. Poza tym to do forda nie założyłem a na jesieni w forszaju się stłukł.... to już za bezpodstawne używanie mandatu nie dostałbym...

6,749

Na fastraku jest lichy i nie działa ,a na Steyra założyli dwa i włączam cały czas żeby było widać że Nowym jadę :-)

6,750

Nie wiem co robić apropo zakupów Nawozów. Spóźniłem się a teraz są cholernie drogie. czekać czy stanieją na wiosnę czy teraz kupować?

6,751

Krzysiek napisał/a:

"Takie sygnały powinien również wysyłać pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym"
Ciągnik rolniczy według mnie nie kwalifikuje się pod to w ogóle.
Chyba że zaczepi maszynę o szerokości ponad 3m z tym że takiej maszyny nie można wogóle ciągać po polskich drogach za ciągnikiem.
Jak wieziesz coś dziwnego na przyczepie i to coś wystaje to masz na tym zawiesić czerwoną szmatę albo światło sam kogut na dachu nic nie daje.
I jak by to kogokolwiek o czymkolwiek ostrzegało gdybyśmy wszyscy cały czas pomykali na kogutach?

jak przekracza 2,55 bodajze to trzeba właczac koguta, jak ma ponad 3 to pilota juz trzeba

Rolnik z powołania:-)

6,752

https://www.youtube.com/watch?v=X6bQIEJ5eIM

6,753

Tomek mów dlaczego wkleiłeś ten filmik, co Ci chodzi po głowie ? wink

6,754

MAREKPE napisał/a:
tomek 323 napisał/a:

No i może jeszcze obrysówki na każdą odkładnię w PHXie mam założyć? Poj...o Cię? Są założone standardowe światła i trójkąt i dość, kogut jest do wyższych celów.

panie nie obrazaj pan dobre
to że też mam na imie Tomek to nie znaczy że też mnie obrażać trzeba
ja w kazdym sprzęcie montouje tyle oświetlenia ile potrzeba i każdy kto mi składa zlecenie na oświetlenie przyczepy czy innego sprzętyu mówi ze ma byc jak nalepiej i tak robie i kazdemu sie podoba i z tego kożysta wiec to jest moje zdanie a kto sie z tym nie godzi to trudno

6,755

androl napisał/a:

Tomek mów dlaczego wkleiłeś ten filmik, co Ci chodzi po głowie ? wink

Tak sobie pomyślałem że może jakąś ziemie kupiłeś po drugiej stronie siódemki wink

6,756

????

6,757

Stachu ja nawozy mam już od żniw... Było tanio, wziąłem na faktoring, a w przeciągu 2 tygodni cena podskoczyła na tyle, że procent do kwietnia mi został... Teraz paliwo w górę, i wątpię, żeby było taniej.

6,758

Ja brałem niedawno, cena na rsm jest jeszcze bdb. Saletry wziąłem tylko 8 ton bo zboża słabo rozkrzewione a tak to bym rsm sam walił. Saletra 1040-1060

6,759

To już zarobiłem ponad  200 na tonie a na pewno nie straciłem.

6,760 Ostatnio edytowany przez Stachu (2016-12-21 18:57:11)

Doradźcie co robić bo przypuchłem wcześniej finansowo ze względu na zakup ziemi. Teraz Saletrzak 950 najtaniej 920. Dramat!  Jeden powiedział że nie zamawia i nie sprzedaje bo liczy że na wiosnę stanieje. Zawsze wcześniej kupowałem ale stało się i co robić?