9,361

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

Jeżeli ten rozsiewacz ma sypać wapno to bym się zastanowił.
Wapno musi być idealnie suche.
Dlatego chyba te maszyny się nie przyjęły. wystarczy jakaś  niewielka ilość wilgotnego i jest korek...
Wczoraj sypałem kredę granulowaną w porzeczkach niby idealnie sucha ale dziś resztki z rozsiewacza młotkiem i dłutem skrobałem. Muszę przyznać że to wapno polcalc jest ***.
W ganulkach jest tylko mąka bez kamieni..

9,362

witam, co sadzicie o tym rozsiewaczu ciezko znalesc mi informacje o tym modelu https://www.otomoto.pl/oferta/kuhn-prec … xtor=SEC-8

9,363

Grzesiu mam tam około 80 km ale sorry ale teraz nie mam zbytnio czasu. Jak widzę to ma chyba zespół wysiewający accord

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,364 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-12-22 21:53:47)

Chce tysiaka z transportem w lubelskie. Musiałbym dojechać koło 100km. Z tym nie ma problemu, tylko jak prześlę mu pieniądze, to już nie będzie się jak wycofać. Pieniądze nie wielkie, ale szkoda utopić jakby nie było. Właśnie nie wiem, czy to nie zwykły accord tylko belka dołożona i może rolka wysiewająca jakaś inna. Nic taniej nie znajdzie a miałbym gotowy podsiew zrobiony.
Krzysiek pomysł się w głowie rodzi, jednak na wiosnę pod burak nie dam rady. Na jesień najpóźniej rzepak pasowo, z podsiewem nawozu. Do wapna u nas od roku jest rozsiewacz na hydraulice i łańcuchach i to się super sprawdza. Myślałem o siewniku punktowym, ale będzie chyba tylko z niego rama i kółka na tandemie, to będzie fajnie dociśnięte. Zobaczę za ile da radę gość mi załatwić.

9,365

https://www.olx.pl/oferta/agregat-podor … 1;promoted warto?

Rolnik z powołania:-)

9,366

Bez non stop nie kupił bym nic co ryje w ziemi.

9,367

u mnie kamienie sa naprawde sporadycznie lub jeszcze rzadziej

9,368

W tych pieniądzach to sprzedam Ci swój i jeszcze dowiozę.... https://www.olx.pl/oferta/agregat-scier … hAOQD.html

9,369

Pajej  mam Ajaxa na kołku i uwierz mi - szukaj na non stopie. Nie tylko kamienie zrywają bezpieczniki. Większość ziemi mam bez kamieni i wystarczy, że jest sucho + prędkość a bezpieczniki lecą ja cholera. Na sprężynie mniej cierpi też rama.

9,370

Grzegorz89 napisał/a:

W tych pieniądzach to sprzedam Ci swój i jeszcze dowiozę.... https://www.olx.pl/oferta/agregat-scier … hAOQD.html

nie za wąski na 130 km do uprawy pożniwnej?

9,371

Szybciej pojedziesz

9,372

Ja do forda go kupiłem, i szybciej się jedzie. Sprzedaję, bo na uprawę na głęboko, ma nieco za miękkie sprężyny.

9,373

z takerzówka 3,2m smigam 13km a to na moje pola za szybko szczególnie jak jade drugi raz wszystko skacze jak... to z tym musiałbym chyba podobnie, a pozatym nie wiem czy w tym sezonie wyrobie czy nie zaczekać jeszcze rok

9,374 Ostatnio edytowany przez androl (2016-12-25 13:00:43)

Grzegorz89 napisał/a:

Ja do forda go kupiłem, i szybciej się jedzie. Sprzedaję, bo na uprawę na głęboko, ma nieco za miękkie sprężyny.

Grzegorz też chyba masz rozstaw co 20 cm, więc jak najwęższe dłuta, sercówka stawia za duży opór.
Nie przeczytałem opisu 2,6 m mieć trochę rzadziej, jednak i tak skrzydełka pod kątówkę.

9,375

Mam niecny plan sprzeda gruber i ruską talerzówkę i mieć jeden fest kultywator do płytkiej i głębokiej uprawy. Dlatego też, nie chciałem ucinać tych sercówek bo są oryginalne, i jak nowe.

9,376

Grzegorz89 napisał/a:

zajefajny agregacik. Jak sprawdzają ten wał łopatkowy ? ładnie miesza ? nie ciągnie ziemi ?

gg 5118068

9,377

zorak napisał/a:
Grzegorz89 napisał/a:

zajefajny agregacik. Jak sprawdza się ten wał łopatkowy ? ładnie miesza ? nie ciągnie ziemi ?

gg 5118068

9,378 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2016-12-27 10:02:55)

Szczerze mówiąc to ładnie miesza tylko w tym roku za słabo skróciłem zboża,i słomy było full to potrafił się przypchnąć. Fakt taki, że miałem przestawione łapy na głęboką uprawę to prześwit się zmniejsza nieco. Wał jest na docisku na sprężynach i jak powiesiłem cały agregat na tych wałkach to potrafiły przystanąć, ale tylko kiedy była bardzo pulchna ziemia. Kiedy normalnie ziemia była ze słomą to raczej rzadko. Ładnie to miesza i jest równo, tylko słabo zagęszcza, i przydałby się jakiś wał co dogniecie. Zabezpieczenie to naprawdę fajna sprawa, nie ma nerwów tylko się jedzie.
Jeśli chodzi o ten wał to myślałem żeby kupić taką bronę łopatkową i dorobić wałem zagęszczający. Uprawiać tym tylko po rzepaku, i roślinach co nie ma dużo słomy a zależy, żeby samosiewy wzeszły. Ładnie miesza i lekko idzie. Jak się szybko jedzie to normalnie burza.

9,379

Grzegorz moja sugestia niskobudżetowa. Sprzedać tą bronę łopatkową w jej miejsce dokupić odpowiedni wał np. daszkowy. Kupić 6 kompletnych grządzieli uzbrojonych w gęsiostopę i zakładać co drugą do płytkiej uprawy pożniwnej. Oczywiście do głębokiej obkroić te sercówki.

9,380

Ja mam do niego nakładki na gęsiostopy i na płytko można zakładać. Myślałem o tym, żeby tak kombinować, ale póki nie pospawałem i nie pociąłem, to wolę sprzedać i kupić/zrobić coś konkretnego. Talerzówkę też myślę sprzedać, i na konto tych dwóch maszyn jedną, do płytkiej i na głęboko.
Wał daszkowy zrobić nie wyszłoby drogo a kupić to bez ramy ze 2.5tysiaka.... Kiedyś o 3m pytałem to wszystko powyżej 3tysiące. Dlatego na spokojnie coś wymyślę, a to niech czeka na nowego właściciela.