Temat: Rozsiewacz RAUCH
Co powiecie na temat tych rozsiewaczy nawozu
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » Rozsiewacz RAUCH
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co powiecie na temat tych rozsiewaczy nawozu
Dobre, proste, równo sieją. Lekka konstrukcja, nie rdzewieje. Skrzynia prosta samemu można rozebrać i wymienił łożyska w razie co, żadna filozofia. Koszt naprawy niewielki, o ile tryby całe. Mieszadlo wolno się kręci to nie robi pyłu.
No akurat ten co oglągnełem ma cały dół z kwasiaka i mnie zaciekawił a jest to( rauch alpha 1131 ) może ktoś z forumowiczów miał i powie jak ten model się spisuje
Ile tam w niego wlyzie? U nas mają też takiego fest raucha to axion 810 dość mocno się z nim buja
fajne te rozsiewacz napęd z wałka czy hydro?
Nowy ,,stary,, nabytek,, https://naforum.zapodaj.net/thumbs/02116e119abc.jpg
piękny . gratulacje i niech służy.(':beer:', '');
naped ma z wałka, przerabiałem na hydrauliczne otwieranie bo miał elektryczne sterowanie, w tej chwili ma jakies 3400 litrow
Powinieneś być zadowolony bo ja ze swojego jestem bardzo zadowolony
regulacja prościzna, przekładnia chodzi cicho, no i blacha zdrowa a swoje lata ma , naogladałem sie tych zgniciuchów i najbardziej zgnite amazonki.
Sipma i unia a potem amazonka gniją na potęgę a rauch czy sulky się trzyma.
Ja mam ravennę z 1981 roku , rozsiewacz taki sam jak starsze modele raucha , ta sama przekładnia i jak na te lata też trzyma się dobrze. Oglądałem kiedyś rozsiewacz brzeg , 2 talerzowy , z bodajże końcówki lat 90-tych to masakra , istne próchno...
Czy wydaje mi się czy ten rauch alpha ma ciut mało strome te leje zasypowe? Jakiś nawóz w kryształkach (np. sól potasowa, siarczan am.) nie zawiesza się na ściankach?
Przejedzie po wertepach to spadnie w dziurę.
https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-ku … yqqYs.html
Warto coś takiego? Jak z przekładnią w nich? Równo sieją?
Kolega ma od nowości 7 lat MDS-a i nie narzeka. Pasów nie robi. Tylko łopatki drogie. Namawiał mnie żebym też wziął ale kupiłem Sulky.
No ja mam też obecnie sulky 1803. Jak wytrzyma ten sezon to będzie sukces. Kupiony za 1700zl i 10 lat przeleciał. Te rauch fajne bo podstawa mała i zetorek z jednym workiem by śmigł a jak z nadstawką to do ruska na pierwszą dawkę i 3 worki wejdą. A w sulky to takie wielkie pudło
Też mnie ciekawi trwałość tej przekładni.
Miałem okazję kupić fabrycznie nową polską kopię takiego wykonaną z nierdzewki z plandeką za 8500. Jak przyjechałem drugi raz to jednak się zorientowali że to nie ocynk (ja też się za pierwszym razem nie zorientowałem).
Tylko pytanie czy w tych polskich to jest markowa przekładnia czy jakiś bubel...
W katalogu chwalili się "przekładnia rauch" ale czy jest takiej samej trwałości jak te na zachodzie nie wiem. Do ursusa wkładają niby te same części co do zachodnich a jednak wcześniej się sypią.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » Rozsiewacz RAUCH
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo