Odp: premia dla młodych rolników
Jak bierzesz się za coś nowego to najlepiej żeby nie musiało być na kontrakt. Coś nie wyjdzie, plon da mały i kombinuj, albo płać kary...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak bierzesz się za coś nowego to najlepiej żeby nie musiało być na kontrakt. Coś nie wyjdzie, plon da mały i kombinuj, albo płać kary...
Nowe ... nie, tatko kiedyś siał . Wiadomo, zawsze jakiś strach jest . Gorzej że nie mam przystosowanego kombajnu i będą dodatkowe koszy . Za to wolał bym mieć jakiś zysk . Groch zasiać ?
ja w tym roku w ciemno posiałem 5ha wyki siewnej. Cena na centrali na skupie około 1,5-1,7zł, a wydajność z ha do średnio 2ha.
Sebastian o jaką trawę Ci się rozchodzi? Sialiśmy kiedyś trochę to mógłbym co nieco podpowiedzieć, ile wiem. Kosiliśmy normalnie bez przeróbek. rajgras i tymotkę.
Bamreras a z tą wydajnością to tyle udało Ci się wyciągnąć czy tak koło tego liczysz na plon? Powiem szczerze, ze wyka udaje się dobrze, i plon jest tylko problem jest go zebrać. Z rośliną podpórkową, potrafi położyć się tak że jest nie do podebrania.
Rozważam tymotkę , kostrzewę czerwoną i może jeszcze może jakaś . Grzegorz to ciąłeś ją z pnia i co z sitami ? No i czy jest jakaś opłacalność ?
Szło niby wszystko na centralę, ale ostatni rok gość zabrał trawy na 15koła i rozpłynął się później przyjechał za pół roku wypłacił 3tys a reszty nie widzieliśmy. Ogólnie poszła gdzieś na lewo, a my przestaliśmy to siać. Normalnie 512 kosiliśmy sita jak na zboże a później doczyszczanie. Ogólnie nie było za wiele z czego czyścić bo trawa później mocno zszywała pole. Powiem Ci szczerze, że jak chcesz to na kilka lat to szukaj czegoś innego, bo strasznie pole doi ze składnika., i ciężko jest doprowadzić do ładu. Nasieje się tyle, że po ok 10latach dalej wyłazi. Kostrzewę mieliśmy chyba tylko raz, ale słabo nam wyszła. Tymotka, jak będą nawet większe wiatry to młóci ją. Dużo mieliśmy rajgrasu, i to się fajnie kosiło, mimo że wyległo. Trzeba było sieknąć azotem pod koniec żeby się wyłożyło, to nie było problemu z wiatrem i gradem. Teraz drugi raz nie chciałbym tego, bo musi być suche, workować po 25, lub 30kilo, i cena też nie była jakaś super, musiałbym mamy zapytać miała pozapisywane dokładnie ceny. Kokosów raczej się nie spodziewaj. A z pnie kosiliśmy, bo jakby pokosówką to robił, to połowa osypałaby się.
Dzięki za odpowiedz . Trzeba się będzie jeszcze głębiej zastanowić . Jak już to raczej będzie jednorazowy wyskok mi się wydaję .
czy ktoś z zeszłorocznego naboru jest jeszcze na białej części listy? po publikacji listy końcem czerwca przede mną jest ponad 150 osób , znalazłem tekie info i myślę że sie załapie jeszcze
http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art … r-uak.html
http://www.portalspozywczy.pl/technolog … 16088.html
prow2014-2020.pl/2015/07/20/premie-dla-mlodych-rolnikow-informacje-o-naborze/
Panowie jest nowa lista!
Kuzynka się załapała więc na podwórku pojawi się kombajn do porzeczek tylko muszę jej 10 ha wydzierżawić....
Dzwoni do mnie babka z ODR i mi to mówi....
Moje pierwsze słowa do słuchawki "O ja pier**l!!"
A ona się śmieje i mówi typowy Polak zamiast hura to .....
Chwilę wcześniej dzwoniła do kolegi ten powiedził "O Ku*****a"
To fajno ze jeszcze dali kasy ale juz wiecej nie bedzie chyba ze starego naboru a ja nie skladalem wniosku...
A jak jest teraz?. Daja pieniądze bezwzrotnie? czy to pożyczka nisko oprocentowana?
To fajno ze jeszcze dali kasy ale juz wiecej nie bedzie chyba ze starego naboru a ja nie skladalem wniosku...
To jednak nie dało rady się dogadać?
Kolega (mój rocznik) odpisał połowę gospodarstwa córce, miał ponad 50 ha gospodarstwo usprzętowione. Fajnie wymyśliła z mężem, między innymi zaprawiarka do zboża, zbiornik dwupłaszczowy do ON, po co zmieniać co prawie nowe.
Grzesiu dalo sie przegadac ale koszty duze i duzo nie zrozumialych rzeczy bylo i wgl.. Nastepny nabor ma byc " lepszy " ... w tym naborze najlepiej zeby bylo wszystko ekonomiczne ekologiczne i takie tam... wiem ze z mojego rejonu zlozylo 13 osob ( nie wiem ile do tej pory zlozylo ) to mowili ze tylko 1 wniosek przejdzie... tak ze lepiej poczekam, zrobie tak jak trzeba teraz tylko ze z zapasem wszystko (np zasieje koniczyne w czystym siewie wieksza ilosc ) i juz wiecej bym mial pkt... A teraz jak sie kupuje te pole to jestesmy pod wezwanie i kasy nie ma... Teraz zrobic trzeba przy ciagnikach zeby ten sezon jakos przesmigaly.. a kasy 0 .. Trzeba jakos poradzic
Marku to chyba chodzi o 100tys z MR wiec to bezwrotne pieniadze (chyba ze nie spelnisz wymogow i biznesplanu)
Dzięki Karol,chciałem sie upewnic bo mnie w szkole straszyli że bedzie trzeba zwracać kase.
OD 31.03 DO 29.04 Będzie możliwość składania wniosków na MR ! Ktoś chętny to niech się łapie jak ma możliwość ! oprócz mnie....
No i nastepna okazja która przejdzie mi koło nosa w 99%..... Słyszałem ze będzie na 2 kwartał następny nabor.... No i trzeba ten 1% rozpracowac na wszelkie możliwości.... Ziemi będę miał w dzierzawie ok 10ha z umowa na 10 lat śmiało wiec część sukcesu.... Znając życie będzie za mało wiec trzeba jakoś starych przekonać na dodatkowe ha.... Chyba ze nie będą chcieli to ch*j będę chodził po ludziach co mamy wydzierzawione żeby umowy pisac.... A rodzice niech się wstydzą wtedy takiego wyboru...do papierów znam fajna kobietkę co by pomogła zrobić a jak by nie mogła to do gościa ( tez Karol ) każdy go chwali i nieźle jest obcykany we wszystkim... No i teraz co wybrać...
1. Składać na nowy ciagnik a kupić teraz parę maszyn uzywek ?
2. Kupić używany ciagnik a złożyć na nowe maszyny ( kosiarka zgrabiarka itp ) i się przemęczyc czym się robiło dotychczas... Bo zanim wniosek przejdzie i wgl
Pisze teraz bo jak coś muszę działać na swoją rękę a znając czas szybko zleci...
używany ciągnik a maszyny kup sobie nowe jakie będziesz potrzebował.
Skladaj na mszyny. Ja swojego młodego jeszcze nie rozliczylem bo muszę założenia biznesplanu zmienić.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » premia dla młodych rolników
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo