6,921 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-01-15 13:15:42)

Odp: GG FORUMOWE

Maniek a koła wysiewajace masz szczelne miedzy korytkami?
Krzysiek to jest jakieś rozwiązanie, ale ja chcę coś na zboże, a jak większe postawię to i maszyny upchnę. Ogólnie to w tej chwili, prawie wszystko mam pod dachem tylko przez zboże część stoi pod niebem. Policzyć 3 takie kontenery to prawie konstrukcja wychodzi, i jest budynek .
Chociaż nie są takie drogie. Wiesz ile się mieści do jednego zboża? Na suszarnię mogłoby być dobre.

6,922

Ile zależy jakiego owsa z 35 pszenicy ponad 50

6,923

Grzegorz89 napisał/a:

Maniek a koła wysiewajace masz szczelne miedzy korytkami?
Krzysiek to jest jakieś rozwiązanie, ale ja chcę coś na zboże, a jak większe postawię to i maszyny upchnę. Ogólnie to w tej chwili, prawie wszystko mam pod dachem tylko przez zboże część stoi pod niebem. Policzyć 3 takie kontenery to prawie konstrukcja wychodzi, i jest budynek .
Chociaż nie są takie drogie. Wiesz ile się mieści do jednego zboża? Na suszarnię mogłoby być dobre.

Delikatnie jest przestrzeń, parę milimetrów, ale tak są szczelne. Na pusto albo jak jest trochę zboża to wszystko jest okej, dopiero staje wałeczek jak zwiększa się opór.

6,924

U mnie przez koła tak samo9 jak u ciebie nie było szczelne w 100procentach to wysypałem tryb jeden....  Jakbyś miał jak podmienić kółka to warto spróbować. U nas jak zmieniłem na nowe koła to leciutko się zaczęło kręcić, przy próbie kręconej....

6,925

To są na 1000% łożyska kierunkowe do wymiany w skrzyni tez to przerabiałem

6,926

Grzegorz89 napisał/a:

Nie no rozumiem, tak jak pisałem  widziałem kiedyś za stówkę ale to była sucha, nie olejowa. Słuchaj Jamir jak nie znajdę nic do wiosny sensownego koło siebie, to dam Ci znać, bo tak jak mówisz 300zł to uczciwa cena.
Jamir siedziałeś w temacie sporo. powiedz jakie słupy trzeba pod takie bindry? https://www.olx.pl/oferta/bindry-CID628-ID9qz0f.html
Myślałem sobie postawić coś na zboże, ale to jest spore i blisko mnie. Trzeba pomyśleć jak mocne słupy trzeba pod nie i w jakim rozstawie... No i może coś doradzisz jak najsensowniej połączyć je ze słupami...

Zawieruszyło się. Trzeba coś doradzić, bo wróciłem o 3 z choinki, i zamiast iść spać to dumałem jak to wykombinować, żeby było dobrze...

6,927

Im grubsze słupy tym może ich być mniej, na słupy belka 14/14 a mocowanie ma blachy kątowe nie ma innej opcji a żeby się wszystko nie przewracało w wyższym końcu łączysz prętami po skosie a i jeszcze jedno im dasz grubsze łaty na górę tym może być mniej wiązarów. Jak coś to dzwonić.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

6,928

No właśnie nie wiem w jakim rozstawie to zaplanować. Jakby co 3m  (te wiązary wydają się być bardzo solidne) to wtedy jakie łaty i w jakim rozstawie? Dodatkowo też będzie zależało jaka pójdzie blacha. Myślałem taką koło t40
Na słupy myślałem coś takiego bo jest gotowe i tanio
https://www.olx.pl/oferta/stal-uzytkowa … jcR5d.html

6,929

Grzesiu tej rzodkwi oleistej masz trochę? Bo bym potrzebował chociaż na 1.5 ha do siewu.

6,930 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2017-01-16 12:36:59)

Słuchaj mam i będę miał.... Bo u nas na ten rok nie kontraktują wcale... Zbóż też. Wiadomość dla Pajeja facelii też nie... No jakaś masakra.
Paweł będziesz siał na jakąś umowę czy tak dla siebie?
Mam tego niecałe 3 tony i chętnie pozbyłbym się po niższej cenie a wszystkiego nawet. Kiedy chciałem zasiać na próbę to facet zarzekał się, że później od wolnych strzelców, też kupują jak co roku z resztą, i nie kontraktowałem, bo bałem się że nie wyjdzie.

6,931

Jak takie słupy dasz to spokojnie możesz je stawiać co 4-6m.  tylko belkę solidna na nie.
Jak dasz t40 to zaoszczędzisz na łatach. Ja mam t 35 i łaty co 70cm i jest bajka.

6,932

Właśnie wpadło mi to w oko, i waham się miedzy tym z tych kratownic a halą łukową. Jednak ten dach wyszedłby na tym co mogę postawić prawie połowę większy. I można bramy z każdej strony zrobić... jak pasuje. Krzysiek po t35 możesz normalnie chodzić, nie ugina się między łatami? Bo ten jednak wyjdzie chyba nie taki stromy i nie wiem czy śnieg będzie chciał się zsuwać....
Myślę nad tymi słupami, bo jednak lekkie całkiem nie będzie, a nie chcę poprawiać za chwilę jak się zawali..

6,933

Ktos ma Tura na Forszaju ale takiego konkretnego ? Z metal fach jak ja mam na 12 ? Czy jakiś podobny? Chciałbym się zapytać jak tam są mocowania zrobionie do ramy? Czy ktoś swoją robił po tur

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

6,934

Z jednej strony mam blachę 0,7mm tam mimo małego spadu  (chyba 70cm na 4m) mogę skakać i nic. Po drugiej stronie mam spad mam 150 na 4m i blacha 0,5 też wytrzymuje łażenie aczkolwiek to jest trochę trudne bo jest ciut stromo.
Śnieg zawsze można zwalić.  Mi zazwyczaj go zwiewa. I jeśli się nim bardzo martwisz to wzmacniaj całość na dole tak by się nie skręciła... Dźwigary łaty i blacha śniegu się nie boją

6,935

Właśnie, żeby nie ziało na boki to porobić skosy z drutów, żeby było zablokowane i w pionie wytrzyma. A jakie łaty dać jakby wiązar postawić co 3m, no i blacha niechby ta t40? 6x10cm wystarczy czy 10za mało może być na 3metrach?

6,936 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-01-16 18:34:30)

Nie wiem. Ja mam krokwie co 125cm i łaty  6x5. Takich rozstawów nie robiłem...
4x14 to już krokiew  więc 6x10.... hmmm

Ktoś powie że pie...e.
Jak będziesz miał 4 słupy na boku to narożne zrób w pionie a te wewnątrz niech trochę lecą na siebie. To usztywni bujanie na długości. Na 4m słupie z 5 cm.

6,937

Tak jeszcze się zastanawiam, jakie kątowniki po obu stronach wiązarów dać. U kolegi słupy co ok 4m to łaty dał grubości krokwi i ładnie to wygląda. Ma rzadko łaty, tylko blacha z wyższą falą.
Będzie koło 15x 15 to jakby słupy co 5m to akurat wychodzi 4szt.

6,938 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-01-16 19:29:17)

Ja bym dał zwykłe kątowniki 50x50. No wiadomo możesz kupić takie gotowe ładne ocynkowane tylko że one sięgają tak z 10cm w górę i dół  a to trochę mało.
Zwykły kątownik utniesz tyle ile trzeba złapiesz cały wiązar i całą belkę a nie wiązar od dołu i belkę od góry.

Z tej wyższej strony musisz zrobić zastrzały pomiędzy wiązarami.

6,939

Właśnie tak myślałem też o tym. Albo zrobić z ceownika kątownik, to już byłoby bardzo mocne i zrobić wysokie. Wtedy rzeczywiście będzie trzymać dobrze do płatwy bardzo mocno. Dzieki Krzysiek tak zrobie, bo te oryginalne to w większości są niskie i do tych wiązarów cienkich się nadają ale nie do takich ciężkich...

6,940

Grzegorz89 napisał/a:

Słuchaj mam i będę miał.... Bo u nas na ten rok nie kontraktują wcale... Zbóż też. Wiadomość dla Pajeja facelii też nie... No jakaś masakra.
Paweł będziesz siał na jakąś umowę czy tak dla siebie?
Mam tego niecałe 3 tony i chętnie pozbyłbym się po niższej cenie a wszystkiego nawet. Kiedy chciałem zasiać na próbę to facet zarzekał się, że później od wolnych strzelców, też kupują jak co roku z resztą, i nie kontraktowałem, bo bałem się że nie wyjdzie.

Dla siebie i kilku znajomych żeby mieć nasienie na poplon np pod buraki i inne jare.