21

Odp: sposób na złodzieja

Jak ja mam dobrze....
Mam pastucha na jednym polu cały rok. Pole 50 od domów byłych złodziei. Byłych. Bo się już i nie chce... Akumulator i paralizator też leżą nikt nie rusza...

22

androl napisał/a:

Słomę zaczynają kraść ze stert w polach, cena nawet 70 zł za belę 120 zrobiła swoje.

Skąd ta cena ? U nas w biomasie po 140 tona slomy a na tonę to z 4 sztuki takich 120

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

23

Kamerę leśną zamontować jak jest gdzie i wszystko wyjdzie.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

24

Andrew89 napisał/a:
androl napisał/a:

Słomę zaczynają kraść ze stert w polach, cena nawet 70 zł za belę 120 zrobiła swoje.

Skąd ta cena ? U nas w biomasie po 140 tona slomy a na tonę to z 4 sztuki takich 120

Brak słomy. Kumpel kupował ostatnio większą ilość to po 55 złotych za sztukę. 120

25

Pawel21990 napisał/a:
Andrew89 napisał/a:
androl napisał/a:

Brak słomy. Kumpel kupował ostatnio większą ilość to po 55 złotych za sztukę. 120

Ten deficyt słomy w naszym rejonie spowodowały ostatnie 2 suche lata. Dodatkowo ostatni rok to dużo przesiewów jarymi ze względu na wymarznięcia. Jare wiadomo mniej słomy + mokre żniwa słoma z nich zkrachciała kruszyła się w trakcie prasowania i niewiele się jej łapało. Gospodarstwa w większości u nas z hodowlą, te mleczne co roku skupują od każdego kto chce sprzedać.

26

W mojej okolicy sporo słomy idzie na pieczarki ,a teraz wysyp kurników też napędza cenę i zapotrzebowanie na słomę .

27

ja słomy nie sprzedałbym jak cos to wymiana za obornik lub podłoże po pieczarkach

Rolnik z powołania:-)

28

A ja tira słomy chętnie bym sprzedał.

29

Trzy tiry słomy na miesiąc zużywam wink

30

Roberto323 napisał/a:

za duzo masz pruchnicy w glebie czy jak?

Rolnik z powołania:-)

31

Mam takich artystów którzy co jakiś czas przyjeżdżają na moją drogę (droga biegnie od głównej przez pola) do domu i robią sobie bibę w aucie, niby nic groźnego,. ale butelki wyrzucają na pole. Prawie ich złapałem, ale zbiegli. To że śmiecą to już trudno, ale za pewne żaden z nich nie zdaje sobie sprawy ile kosztuje opona do ciągnika albo do kombajnu, a mam akurat nowe, i co z takimi zrobić?

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

32

Za dużo

33

jak twoja prywatna droga to postaw szlaban i po sprawie

mdw

34

Roberto323 napisał/a:

Wrzuć ogłoszenie np. na olx handlarze Cię znajdą

35

Albo słoma nóg dostanie.... :gun: :uuuu:

36

Podepnę się tutaj. Czy posiadacie może alarmy w domach czy też pomieszczeniach gospodarskich? Mm w domu wyprowadzone przewody i zastanawiam się czy nie założyć, bo ostatnio włamań na potęgę. Wybijaja szyby i szukaja pieniędzy. Ostatnio w święto zmarłych było kilkaaście włamań. Co najlepsze na posesje ogrodzone z psami nawet...

37

Brachol sobie niedawno założył monitoring. 4 kamery z nagrywarką i możliwością podglądu w Internecie. Dokładnie ceny nie pamiętam, ale coś koło 3tys.

Kompletny noob w temacie Fortschitt

38

https://allegro.pl/oferta/zestaw-monito … 8095176502

to drogo zaplacił, no chyba z montażem tyle wzieli

39

Tak tak

Kompletny noob w temacie Fortschitt

40

ale kamery to raczej nie uchronią przed włamaniem wystarczy kominiarka i nikt go nie rozpozna, lepiej jakiś alarm