121

Odp: premia dla młodych rolników

No każdy tak myśleć może bo to na to wygląda... Ja od małego zapierdalałem bo widziałem ze ciężka praca na coś zarobię i będę mógł iść do przodu a jak już po szkole był nabór na MR rodzice się odwrocili i wymyślili ze ja sprzedam ze wygonie z domu ( pisałem już o tym ) i mnie to zabolalo.... Ale odpuscilem robotę teraz robię aby robić i mało co się staram... Ojciec tez odpuszcza bo nie ma na to siły.. A mamusia tak wszystko przy sobie trzyma... Po co ? Nie wiem... Co raz opierdala ze " nic " nie robię bo ojciec robi a ja niby nie... Ale sami tego chcą więc nie moja wina. Wczoraj jej powiedziałem o tym ze pracowałem dniami nocami bo widziałem sens a teraz oni się odwrocili dupa do mnie. To powiedziała ze jestem nie normalny i nie wiem co mowie... Ale niestety jak byłem mały myślałem ze jestem potrzebny żeby móc ich odciążyć i się rozwijać a teraz od paru lat zrozumiałem ze jestem potrzebny jako parobek darmowy... Mówię. W prostu jak jest nie ukrywam nic bo nie chce udawać niczego tak jak mamusia robi.... Ostatnio kupiłem tabliczke i powieszę chyba na drzwiach https://goo.gl/images/FEAhQ6

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

122

to jedx do niemca do roboty, po co robic za darmo?

Rolnik z powołania:-)

123

Pieniadze dostaje jak poprosze i to jak do ojca z tym pójdę bo sami z siebie nie dadzą. Ciągle ni się przypomina jak raz  sprzedałem oś do bizona i kasa 300zl przyszła i zanioslem ojcom a mama gada żebym już sobie wziął. A za jakiś czas potrzebowalem kasy poszlem się zapytać czy mają dać parę stawek a mamusia " to tobie było mało te 300zl? " gęba opadła...  Ale rzadko kiedy proszę lecz teraz myślę ze nie ma co się bawić za nic więc co miesiąc będę cisnął żeby kasę dswali

+33 / -0 (chyba wink)

124

Może to był błąd że rzadko wyciągałeś rękę...... Nie wiem nie zazdroszczę. Wieczorem napiszę jak to wyszło u sąsiada... Pozdrawiam

125

Ty jesteś sam znaczy jedynak czy masz jakies rodzeństwo ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

126

Starsza siostra mężatka z 2 dzieci i brat młodszy

+33 / -0 (chyba wink)

127

sory , ale ja bym sobie chyba odpuscił szkoda twojego zdrowia i nerwów, pole to nie wszystko można duzo innych rzeczy w życiu robić,

mdw

128

Chłopak gra o wysoką stawkę   można tak ująć ale  przegrasz   i zdrowie stracisz , nerwy .,, znajdź sobie robotę  normalną w 8 godzinach i olej gospodarkę  patrz co wyjdzie inaczej daleko nie pojedziesz

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

129

Tak dokładnie to dałem ostatnia szanse rodzicom bardziej bo jak oni nie będą chcieli to niech szukają robola. Tak to powiem....

+33 / -0 (chyba wink)

130

Nie inaczej    ty się napalasz  kombinujesz  żeby było ok a mamuśka jak jest taka to się odwdzięczy i wydzierżawi byś nie przepił ... tyle powiem  kiedyś o czymś takim słyszałem

131 Ostatnio edytowany przez sarast (2017-01-24 19:10:27)

Karol323 napisał/a:

Tak dokładnie to dałem ostatnia szanse rodzicom bardziej bo jak oni nie będą chcieli to niech szukają robola. Tak to powiem....

Karol jeśli mogę ci doradzić a trochę życia znam ze względu na wiek pewno podobny pewno do wieku  do twoich Rodziców ... to  bez emocji , bo w gniewie nic nie załatwisz ! a musisz  zapytać rodziców co dalej i jakie plany mają z tobą, bo jeśli się nie określają to  machnij na tą gospodarkę ręką jak ci koledzy podpowiadają znajdż sobie pracę , i układaj życie po swojemu bo trwanie w stanie niepewności nic dobrego ci nie przyniesie , nie wiem jak w twoim terenie ale u nas na każdym dużym gospodarstwie szukają młodych ludzi do pracy na porządnym sprzęcie i przyzwoite pieniądze , bo uciekają im ludzie do Niemiec do roboty , świat otwarty jest i każdy ma możliwość znalezienia pracy która da zarobić i nie będzie karą. głowa do góry ,, pozd/

Leszek   dla kolegów'

132

U kolegi....
Ma 36 lat. 4 rodzeństwa on najstarszy. Młodszy brat ma firmę raczej dobrze prosperującą. Siostra wyszła za mąż "ustawiła się" Najmłodszy brat właściwie nie wiem co robi nie ma go w domu.
W gospodarstwie tyra od małego z ojcem. Wspólnie mają 70 ha, starego 20,  młodego 50 kupowane od chłopów ze wsi na kredyty. Młody kupił przyczepy z metaltechu, JD 150 KM rozsiewacz nówka 1,5t nówka AUŚ za jakieś 70tyś , duży opryskiwacz hardi, obrotówka. Młody trzyma 100 tuczników.... No ale są 2 gospodarstwa na papierze. Stary jeździ na tirach. Nie wiem dokładnie jak się miedzy sobą rozliczają. No i kupel chciał wziąć kolejny nieduży kredyt na wiatę.
Stary powiedział że go ***... i że zamiast brać kolejny kredyt to ma myśleć o spłacie starego i rodzeństwa. Zrobił wielkie oczy bo nigdy w rodzinie nikt nie wspomniał o tym.
Zgrzyt miał miejsce w na początku grudnia. W pierwszych dniach stycznia jak z młodym rozmawiałem już miał wszystko załatwione. "Wszystko" to jest sprzedaż swoich 50 ha. Usiadł policzył że dziś jakoś ciągnie bo gospodarzy na 70 a ma 50
Do tego miał sporo dzierżaw ( 20) ale się skończyły. Stwierdził że spłacanie dodatkowych 20 sporej części z 50ha zajmie mu resztę życia. Postanowił sprzedać wszystko w h..j
Jak gadałem z nim 3 stycznia miał nagranego kupca sąsiada i klepnięty zakup domu ( postanowił się wyprowadzić z rodzinnego podwórka )
Stary podobno swoje też wystawił na sprzedaż
Jutro pojadę do niego to się dowiem  jak wygląda sprawa.
Usłyszałem z pewnego podobno wszyscy kupcy (wygląda na to że bardzo uczciwi ludzie ) wypieli się na nich i kazali się im dogadać....

133

a dla wszystkich którzy przejeli gospodarstwa od rodziców aktem darowizny to tu uwaga na zapisy prawa spadkowego tz , zachowek !!!! bo dopiero jaja wychodzą jak rodzice odejdą a rodzeństwo się upomni o w/w . zachowek i to po latach od daty darowizny , znajomi przerabiają temat i płacą i płaczą..

Leszek   dla kolegów'

134

Krzysiek daj znać co im tam wyszło...

sarast napisał/a:
Karol323 napisał/a:

Karol jeśli mogę ci doradzić a trochę życia znam ze względu na wiek pewno podobny pewno do wieku  do twoich Rodziców ... to  bez emocji , bo w gniewie nic nie załatwisz ! a musisz  zapytać rodziców co dalej i jakie plany mają z tobą, bo jeśli się nie określają to  machnij na tą gospodarkę ręką jak ci koledzy podpowiadają znajdż sobie pracę , i układaj życie po swojemu bo trwanie w stanie niepewności nic dobrego ci nie przyniesie , nie wiem jak w twoim terenie ale u nas na każdym dużym gospodarstwie szukają młodych ludzi do pracy na porządnym sprzęcie i przyzwoite pieniądze , bo uciekają im ludzie do Niemiec do roboty , świat otwarty jest i każdy ma możliwość znalezienia pracy która da zarobić i nie będzie karą. głowa do góry ,, pozd/

Tata ma 58 a mama 48.... Ja podchodzę do tego normalnie na spokojnie. Co do znalezienia pracy nie problem.... Jak zacznę mówić to mamusia wylatuje z tekstem ze co ja tak się wyrwał z tym wszyatkim i wgl. Miałem parę kartek na temat MR. Rodzice byli razem no i przyniosłem i im dałem do poczytania. Dla ich obojgu zajęło to 1min może nie cala zobaczyć co to jest.... Polozyli kartki i wsio. Powiem ze mój dziadek ( 85 lat nie długo ) usiadł wziął okulary i od a do z wsio przeczytał.... Powiedział ze można próbować ale może być ciężko ale można... A mama do mnie potem z tekstem ze jak oni maja żyć jak ja im wszystko zabiore a oni Nie maja ani emerytury ani renty ( chociaż mama ma chorobowa)  no i ze kredytu 130 tys i oni muszą go spłacić.. Uważa ze ja chce pieniądze wziąć o nic nie robić... Ze musiałby utrzymywać rodzinę ale z tym ciężki tmkst... myślą ze jak przepisza to ja sprzedam ich wygonie z domu i ze oni pójdą pod most.. Także maja podejście super... Widzę po tacie ze mu ciężko ze nie chce tyle robić ale wszystko mama i tylko mama trzyma... Bo ona musi to a ona musi tamto...

A dobra dość tego.... Co ja tu będę beczal.... Co będzie to będzie....

+33 / -0 (chyba wink)

135

Bez urazy, ale znamy tylko Twoja wersje ciekawe jaka jest wersja rodziców. Kuzyn podobnie skarżył sie ze przy swiniach musi robic, rodzice mu kasy nie dają itd. Okazało sie że on od nich zażądał pensji. (ziemie na MR dostał za free) mieszka w domu za wikt i opierunek nie płaci na zabawki typu wypasiony sprzet grajacy samochód ma kase od rodziców jak mu dadza cos wiecej to zaraz przepije, a wiem ze lubi balowac. MR dostał bo rodzice załatwili a on tylko papierki podpisywał. Kupili ciagnik, a kuzyn nawet nie wie gdzie sa pola. przy swiniach podobno troche pomaga, ale troche. Więc trzeba poznac obie strony bo prawda zazwyczaj lezy posrodku

Rolnik z powołania:-)

136 Ostatnio edytowany przez 323piotrek323 (2017-01-24 22:10:46)

wtedy jak u Ciebie Karol byłem to wydawało się ze rodzice są za Tobą ... a tu wychodzi inaczej czyżby jedynie na pokaz ? tak jak mówi wojtas   8 godzin i wywalone tak jak Twój szwagier robi wink widziałem na własne oczy...

Sprzedam U-4514

137

Dzięki Piotruś smile No widzicie macie dowód panowie od Piotrka. Ma racje to tylko pokaz ze wsio ok tzn tata gut mama be.... Tylko nie wiem po co tak wszystko robić jak potem wszystko wychodzi na jaw i tylko gorzej.... Lepiej mówić prawdę niż udawać... Potem ludzie gadają i wszystko.... Dobra dobra dość tego... Jutro będę wsio wiedział....

+33 / -0 (chyba wink)

138 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-01-24 23:05:04)

taki jeden co z nim od czasu do czasu siadam do flaszki...
Przejął gospodarstwo od rodziców dawno temu....
Przejmował chyba 60ha
Jak się żenił a żonę znalazł w wieku 40 lat miał już 120ha
Człowiek wesoły, inteligentny, radny, przewodniczący rady, biznesman, kolega do flaszki, myśliwy, kochający syn, ulubiony wujek kuzyn, gość z gestem, społecznik, rolnik postępowy....
Można by dużo pisać. Ożenił się.....   ojciec musiał pytać swojej synowej czy może pomoczyć kija w jeziorze syna.... wszystko się wywróciło, koledzy, radni, kuzyni, szkoda gadać. Nikt się tego nie spodziewał. Wszsycy robili wielkie oczy. Przemiana nastąpiła z dnia na dzień. Chłop z uśmiechem od ucha do ucha, 190cm, 120kg wagi zniknął pod pantoflem 50kg blondynki 15 lat młodszej od niego....

Nawet nic będę opisywał szczegółów. bo  to moczenie kija to "wisienka na torcie".
Ojciec 80 lat matka 75lat wspaniali ludzie ...... akcja miała miejsce 6-7 lat temu..

139 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-01-25 10:25:47)

tak to jest z tymi ,,babami,, znam takie sytuacje też, ale czy to nie wina chłopa że za bardzo sobie daje na głowe wejść?? to pokazuje która pleć jest naprawde silniejsza..

mdw

140

https://www.youtube.com/watch?v=O1mvY3MZHY8