7,181 Ostatnio edytowany przez jano323 (2017-02-22 20:51:25)

Odp: GG FORUMOWE

no to szykuj ten zaczep płaski i te obciążniki bo przyjadę tylko wrzuć mi na pw jakiś kontakt , ale to kilka dni bo mój MB nie ma przeglądu.

7,182

jano323 napisał/a:

no to szykuj ten zaczep płaski i te obciążniki bo przyjadę tylko wrzuć mi na pw jakiś kontakt , ale to kilka dni bo mój MB nie ma przeglądu.

Jak coś to dzwoń 697054741

7,183

Siedzi ktos w temacie rębaków do gałęzi? Lepiej bębnowy czy tarczowy. Mam sporo wierzby z zaniedbanych rowów do porąbania.

7,184 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-02-23 18:12:27)

Ja kupowałem w zeszłym roku.
Dla nie najważniejsze było by był ładowany od tyłu. Od tyłu to w 99% tarczowe.
Kupiłem dokładnie ten http://allegro.pl/promocja-mocny-rebak- … 44181.html u tego Pana.
Sprzedawcę polecam. Rębak jak rębak ten 42 występuje z dodatkowym odcinaczem wtedy zrąbkę jeszcze rozdrabnia  ( taki łamak  w łopacie jest szpara i kawał żelastwa pasuje w tą szparę jak patyk trafi pomiędzy łopatę a żelastwo to go rozteguje.....)
Maszyna nie ma hydraulicznego podawania. W ubiegłym roku jeszcze nie było  takich teraz chyba są. Ale sobie dorobię. Powiem że przy przeciętnych gałęziach podajnik jest zbędny. problem pojawia się  przy porzeczkach ( których mam co roku stertę ) krzywych jałoniach i np chudych wiśniach. Jak ma się proste gałęzie to maszyna naprawdę cieszy.
No i jeszcze jeszcze jedna przeróbka. Maszyna by ładnie rzucała musi mieć 540 obr. Ja to podczepiam do MF 255 no i ten nie ma drugiego biegu na WOM. No i robię przekładnie na paski 1:2. Bez sensu trzymać go na 1800 obr. 1000 wystarczy. Rębak rąbie na wolnych obrotach tylko nie wyrzuca. Muszę znaleźć tylko jeszcze kółko o średnicy 100mm które wejdzie na wałek WOM  rębaka. Od tyle.
Co co tych bębnowych to nie wiem czy czasami nie mają problemu z robieniem drobnej  zrębki. Jak oglądałem na YT to wszystkie  robiły grubą.

7,185

Mi nie zależy na drobnej bardzo bo chciałbym tym latem w piecu palić na ciepłą wodę. Z tego co widziałem to bębnowe nie mają rury do sypania na przyczepę tylko walą na ziemię.

7,186

Do pieca najlepsza jest drobna. Chyba że masz ogromny piec.
Im drobniejsza sieczka tym mniejsza kupa sieczki.....

7,187

ja uzywam sieczkarni do kuku ale wymontowałem co drugi nóż bo robiło za drobno i w piecu za szybko znikało

Rolnik z powołania:-)

7,188

Też używam sieczkarni do kuku, no i nie ma problemu z drobnymi gałązkami wciąga wszystko ładnie.

7,189

A ja w przyszłym tygodniu pewnie kupię mechanizm rębaka dwuwałowego. Takiego do 10cm grubości cięcia. Chcę właśnie żeby zrębka była nieco dłuższa, bo lepiej schnie i nie trzeba nadmuchu do pieca..

7,190 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-02-24 09:48:01)

Sieczkarnia super sprawa. MIałem kiedyś pożyczoną  do porzeczek. Moment i sterta znikła...
Brzoza fi80mm też szła.

7,191 Ostatnio edytowany przez mpopis (2017-02-24 14:28:44)

http://sprzedajemy.pl/rebak-rozdrabniac … nr35670702
mam takiego i tnie na kawałki 6-10cm i sam wciąga ślimakiem :walka:

7,192

Potrzebna opinia o siewnikach kuhn venta tych z tym zbiornikiem który odjeżdża od ciągnika do załadunku..

7,193

Znajomy ma coś takiego, opinie w sumie nie znam ale ma go od nowego a to już ładnych parę lat i puki co nie zmienia go.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,194

Właśnie liczyłem na CIebie,że się wypowiesz, bo jesteś w tych tematach oblatany. Jest zestaw na bronie wirowej za 12,500zl i tak sam nie wiem na co się zdecydować i czego szukać. https://www.olx.pl/oferta/agregat-upraw … hfJUr.html
Z drugiej strony jest siewnik za 6000zł i ma 4m to też szybciej zasieje, a do transportu się skłąda, ma sterownik od znaczników...
https://www.olx.pl/oferta/zamienie-siew … jic6n.html
Prawda jest taka, że do bezorkowego siewu to nie trzeba cudów, i wschody są. Ile można broną wirową tak realnie najszybciej pracować?

7,195

Panowie chciał bym domojego ursusa wpiąć rozdzielacz 2 sekcyjny  jedna sekcja do tuza przedniego a druga w zapas , tylko jak to zrobic to znaczy zasilanie z pompy ciągnika połączyć z rozdzielaczem tym dodatkowym  a powrót z tego rozdzielacza dać w podnosnik czy jak bo juz sam nie wiem

7,196

Szkoda że wcześniej nie napisałeś miałem podłogę z tyłu zwaloną to bym ci cykną foty jak mam u siebie w 1614 podłączonego RBS 2 sekcje. Od czoła plecaka (od strony siedzenia kierowcy powinna być w podnośnik wkręcona zaślepka i tam jest wyjście na dodatkowy rozdzielacz. Spływ podłączasz pod powrót z siłowników pomocniczych lub jeśli masz wyprowadzone to pod gniazdo wolnego spływu.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

7,197

ja bede do zetora zakładał elektryczny rozdzielacz na dwie sekcje i sterowanie na joystik jak to poskładam to pokaze co i jak

Nie ma to jak FORTSCHRITT

7,198

Dziś za 5 dych przywkokłem ze złomu fotel  od jelcza i 24 eMki do nagarniacza w 512.
Fotel idzie do 323 bo stary powycierany. Jelczowską podstawkę muszę podnieść o 10 cm.
Poducha jest szczelna. Jakie tam podciągnąć ciśnienie?
Jest zawór regulujący ciśnienie. Wszystko raczej działa.
W moim 323 było kiedyś pneumatyczne siedzenie i było podpięte pod zasilanie elektro zaworów. A tam jest mniej niż w reszcie instalacji.

7,199

Przestawia się prawo-lewo ?

7,200

u mnie jest podpiete siedzenie zaraz za butla od powietrza pod jedno wyjście z tego zaworka wkreconego w baniak i chyba jest przed zaworem od  elektrozaworków tak ze cisnienie nabija ciagle w ten przewód i jak potrzeba to steruje tymi rozdzielaczami pod siedzeniem u mnie jest oryginalne

Nie ma to jak FORTSCHRITT