2,061

Odp: Pszenica

W pszenicy widać już rządki. ładnie powschodziła kiełki ładnie się zielenią. Pytanie co na wiosnę rsm czy saletrę. Nigdy nie miałem pszenicy w taki stadium o tej porze roku.
Dawniej bym się nie zastanawiał sypnął z 250kg kg saletry. Ale teraz mam dostęp do RSMu....

2,062

Niby mówią że saletra na I dawkę lepsza, bo ma więcej azotu azotanowego , Rsm ma 1/4 takiego azotu, ale ja zawsze dawałem rsm. Ja bym dał 300kg Rsm 32%.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,063

Rsm działa o parę dni szybciej.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,064

Ale z saletrą można szybko wjechać.

2,065

niby w instrukcji od RSM pisze żeby stosować do 3 dni po siewie i potem od fazy 3-4 liści.
Może coś w tym jest bo ta szpilka to jedyny zielony kawałek rośliny, jak będą kiepskie warunki tj szron rosa itp to może popalić go a szkoda. W tym roku jechałem na szron i miałem gdzieś to że po przypalam bo jak ktoś pisał na forum (chyba mopis) te liście i tak idą precz na jakiś czas. Lekko przypaliło a potem rosło aż miło. Ale przy jednej szpilce.....

2,066

Co Ci da sypanie nawozem po zamarzniętej ziemi? Rsm przynajmniej jest już płynny w momencie aplikacji. Ważne żeby rośliny nie były oszronione ....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,067

ja zawsze jade po przymrozku jak w dzień sa plusowe temp. wtedy jest szron na roslinach więć RSM odpada

Rolnik z powołania:-)

2,068

W przypadku dobrze rozwiniętych roślin można lać po szronie, lodzie i śniegu. Uszkodzenia będą ale to nie istotne.

2,069

Węże panowie zamontujcie i po problemie.Czy wiatr czy śnieg i deszcz jadę bez kompleksu ,że coś może być nie tak.

2,070

Krzysiek napisał/a:

Z uporem maniaka powtarzam atlantis od 12 + granstar 75wg
pierwszy od 0,25 do 0,33 drugi od 20 do 25g
od 46zł do 100zł w zależności od wielkości chwastów i zboża
Przyznam że w tym roku ta wyższa mieszanina nie dała rady z powodu dużych chwastów i marnej obsady pszenicy i bardzo późnego zabiegu. W przeciętnym roku stosuję tą niższą dawkę.
Niech ktoś poda tańszą mieszaninę....

przemyslałem to i atlantis nie bierze prztuli, a granstar słabo więc... u mnie odpada, a szkoda

2,071

To sobie grodylem w razie potrzeby poprawisz albo starane

2,072

Muszę dosiać jarej obok ozimej. Ozima to julius.
Którą zasiać by była szansa że za jednym wyjazdem w pole skoszę obie.
Trappe czy tybalt

2,073

Miałem tybalta 2 sezony temu i zboerałem ją 25sierpienia, bo powoli dochodziła. W zeszłym sezonie miałem mandarynę i żeby była odpowiedna pogoda to by 12sierpna była w domu

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

2,074

Ja miałem w tamtym roku Tybalta 4ha to też dość długo usychała. Roślina była żółta, ale ziarko miękkie.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,075

proponuje arabelle albo mandaryne.na pewno nie tybalt

2,076

jak tam pszenice u was wyglądają. u mnie szału nie ma, a ci co siali w listopadzie nawet nie zeszła.

mdw

2,077

Moją widać  ma się dobrze.

2,078

a te co nie widać a ziarnko na wierzchu leży to bedzie coś z nich??

mdw

2,079

moja ok troche podrzułkła miejscami ale bedzie dobrze

2,080

Nasza może wyjdzie w tym tygodniu... Zobaczymy czy coś z tego będzie

E 516 na części
Telefon 695 076 269