Temat: rozrusznik c-28

posiadam ciapka c-28 50% części jest w nim od 330 ale  obudowa sprzęgł jest od 28. a w tym modelu mocuje sie rozrusznik prawie taki sam jak od żuka i chciałbym zamontować jakiś lepszy bo ten co mam a miałem ich kilka to kręci wolno i często coś w nim sie rozwali.
Mam pytanie czy ktoś zamontował jakiś inny rozrusznik do 28 a może ktoś wie od czego by podpasował przypominam ze tam jest mocowany na 2 śruby fi12 a nie jak w 360 3

2

Odp: rozrusznik c-28

Podobno od robura ale nie wiem coś tam na mącił bo w moim kręci jak szalony pierwsze co możesz mieć popsute to nadpalone zwoje na obudowie.

3

dzięki może go rozpołowie to będzie lepsze dojście od środka

4

tez mam takie coś i kiedyś dostałem rozrusznik ze straży od stara (podobno 28) pasuje idealnie

5

a dla lepszego odpalania zamontuj świece od 30 tki, kiedyś padały mi dwa rozruszniki na rok (głównie tulejki), teraz przed odpaleniem 30 sek podgrzeje świece i już 3 rok nie mam problemu z rozrusznikiem nawet w zime

6

Przy chłodzie świece to podstawa najprostsza naprawa rozrusznika to jedziemy na złom kupujemy rozrusznik od żuka i od starego przekładamy będiks,obudowe i elektromagnes bo od żuka zaraz się spali.Jak są luzy to tulejki ważna sprawa czasami lubią się zawiesić szczotki jak za mocno dokręca się śrubki.Nie chodzi oto że jak dokręcisz mocno to się będą zawieszać tylko że jak za mocno dociskasz śrubokrętem to krzywią się mocowania szczotek.

7

dzięki wielkie zastanawiam sie na zamocowaniem od 360 (bo taki mam ) do 360 kupiłem z układem planetarnym jak dobrze przerobie to kupie z układem planetarnym od 360

8

Witam Rozrusznik do c 328 pasuje od stara 29 lub 660 (pszczoły) mają one silniki benzynowe.Instalacje mają one na 12v.

9

przerobiłem rozrusznik od c-360 do c328 troche musiałem sie nagłowić trzeba ztoczyć głowiczkie na 82mm. bendiks wymontować zębadkie z bendiksa i zamontować od lublina bo w c360 ma 11 zębów a musi byś na 9, bo nie wejdzie we wieniec bo jest za duża. zębadka pasuje we środek będiksa idealnie żadnych przerubek. trzeba jeszcze dotoczyć z kawałka rury dystans żeby odsunąć do tyłu rozrusznik bo bedzie tar o koło zamachowe i cięrzko będzie kręcił. no i jeszcze trzy tulejki i blache trzeba dobobić taką przejściówke, rtoche jest z tym zabawy ale jest do zrobienia. oto foto: http://img3.imageshack.us/img3/8060/zdjcie013z.jpg  http://img410.imageshack.us/img410/6778/zdjcie01411.jpg

10

Muszę się przyznać że mi się podoba sam by to zrobił ale wymieniam silnik na 330.

11

ja też o wymianie silnika myślałem ale na razie dobże chodzi a niewiem jak długo będe miał ten ciągnik. używam go do wycinaka, słomy wożenia itp. bo do tura to za słaby ciągnik.a z turem bez wspomagania i przedniego napędu to mi sie nie podoba.

12

Szwagier założył tura do 28 to powyrywał śruby łączące blok z obudową sprzęgła ale miałem roboty.

13

to szfagier chyba za dużo siły ma big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

14

do 28 nie powino sie montować tura dopiero do 330 bo przedną belkie ma przykręcaną do silnika na 6 śrub a nie na 4 jak ma 28 i poprzez miske olejową przednia oś trzyma sie z obudową sprzęgła