21

Odp: Przepisy ruchu drogowego

Jakoś miałem spokój z policją narazie hehee, jadąc siewnikiem 4m wlączam koguta. natomiast kombajnem to przez CB ostrzegam mobilków że jedzie gabaryt i powiem tak że jeszcze żaden z kierowców nie marudził że poruszam się z hederem, ze stołem do rzepaku mam 5,5m. Wiem że "stąpam po cienkim lodzie" ale jakoś się udaje.

22

PawełS.64 napisał/a:
Pajej napisał/a:
Laszek napisał/a:

koguta możesz używać gdy maszyna przy traktorze ma szerokość powyżej 2,5 metra, jak trafisz na służbiste i nie będziesz miał tych 2,5 to dostaniesz stówkę za bezpodstawne używanie

A jak mam np siewnik 3m to musze miec koguta czy tylko mogę?

W przedziale 2,5-3,0m kogut nie jest obowiązkowy ale gdy jest zamontowany na pojeżdzie to musi być włączony.

Ja nie mam koguta i chyba odpuszczę go sobie mało jeżdze po drogach a miejscowe miski sa wyrozumiałe. może nie będę miał pecha i nie trafię na jakiegoś służbiste z powiatu

Rolnik z powołania:-)

23

bamreras napisał/a:

*jedziesz z maszyną wystającą poza obrys ciągnika, lub jak ja z pługiem dłuższym niż sam ciągnik,

Mylisz się tongue Poza obrys ciągnika, ale tylko "w szerz" . Wzdłuż, musi być oświetlony czerwonym światłem pozycyjnym + tablica, koguta nie palisz.

24 Ostatnio edytowany przez bamreras (2012-10-29 21:36:27)

jeżeli jadę z ponad 5 metrowym pługiem (zawieszanym) który przy każdym zjeździe do krawędzi swoim "ogonem" wchodzi w oś jezdni a niekiedy nawet przestaje na sąsiedni pas to stwarzam zagrożenie dla innych uczestników. więc w myśl ustawy powinienem włączyć tego "koguta" i tak też robię.
co do obrysówek o których mówisz to też by było to prawidłowe oznakowanie samej maszyny...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

25

Zdawał ktoś ostatnio prawo jazdy na B+E ? Dopisują wtedy pod zdjęciem że jest T ? Instruktor mi mówił że tak (kiedyś nie dopisywali) Interesuje mnie to z tego względu bo mam darmowy kurs na T lub za 300zł B+E ale instruktorzy sami nie mogli między sobą dogadać który z tych punktów w ustawie o ruchu drogowym jest nadrzędnym a co za tym idzie jaka ciężka może być przyczepa:

Art. 5a. Krajowe prawo jazdy, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 lit. d,
stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania pojazdami na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie określonym w tym prawie jazdy

kategorii  B+E,  C+E  lub  D+E  –  pojazdem  określonym  odpowiednio  w  prawie jazdy  kategorii  B,  C  lub  D,  łącznie  z  przyczepą  (przyczepami),  przy  czym w zakresie  kategorii  B+E  dopuszczalna  masa  całkowita  ciągniętej  przyczepy nie może przekraczać 3,5  t;

kategorii  B+E,  C1+E,  C+E,  D1+E  i  D+E  uprawnia  do  kierowania  zespołem pojazdów  złożonym  z  ciągnika  rolniczego  z  przyczepą  (przyczepami)  lub pojazdu wolnobieżnego  z  przyczepą  (przyczepami);

Co wybrać do zadawani?

26

Ja zdawałem ze dwa lata temu i nie mam t wpisane. Jednak nie ma określonej masy dla przyczep ciągniętych przez ciągnik. Te 3.5tony jest dla samochodu. U możliwa to jazdę samochodem o DMC o masie do 3.5tony i ciągnięcia przyczepy też o DMC do 3.5t jak dobrze pamiętam.
Jakby policja zatrzymała Cie na trasie ciągnikiem, to nie wolno przyjmować mandatu ponieważ niektórzy próbują wcisnąć za brak uprawnień do kierowania.

27

Jak tak czytam to wszędzie są dwie wersje bo w tym prawie o ruchu drogowym zabrakło zapisu że te 3.5 tony nie dotyczy przyczep rolniczych sad  Mandatu bym za to nie przyjął ale to na różnych się trafi niektórzy by do sądu wysłali. A nie wiecie czy może ubezpieczalnie nie wymagają do AC prawka na T tak jak na kombajny kursu?

28

kolega ma B+E i jeżdzi ciągnikiem z 2 przyczepami a w ciagniku ma kodeks drogowy z zaznaczonym paragrafem ze moze jechac z przyczepami.

Kuzyn zdawał w zeszłym roku na BE to mu T dopisali

Rolnik z powołania:-)

29

na pewno posiadając T nie ma ograniczeń  DMC
e+ b to masa dmc pojazdów DO 7TON  C+E DMC Pojazdów to 46ton o ile pamięta w każdym
bądź razie powyżej 40 ton
i tu mam zagwozdkę bo mogę jechać zestawem 40 tonowym a nie mogę  jechać 2,800 auto DMC+1200 PRZYCZEPKA  i musz zrobić B96 TO NOWY RODZAJ PRAWKA o masie 4250

30

poprawka w Polsce można do 40 ton a aby śmigać ciągnikiem z przyczepą albo t albo c+e

31 Ostatnio edytowany przez vatras240 (2017-03-17 18:32:15)

Jak ja zdawałem B+E wszędzie gdzie się dopytywałem mówili zaczynając od szkoły  przez word, policję nawet egzaminatora o to pytałem i wszyscy zgodnie twierdzą że B+E można jeździć traktorem z dwoma przyczepami bez ograniczeń wagowych, ba wręcz mnie namawiali żebym nie robił T bo na B+E mogę dodatkowo lawetę za samochodem pociągnąć więc bardziej mi się to opłaca i jeżdżę tak już kilka lat, do prawka nie dopisali T i z tego co pamiętam jak mi tłumaczyli to że jak bym chciał pracować zagranicą np. u Niemca to w tedy bym musiał robić T, mówili też w tedy o planach likwidacji kategorii T ponieważ nie ma ona już nic wspólnego z obecnymi ciągnikami, chodziło bodajże o prędkości z jakimi się poruszają tzn T dotyczyło traktorów do 30 km/h a nie tak jak obecne śmigają po 60 czy więcej i tu im bliżej do ciężarówek

http://www.info-car.pl/infocar/artykuly … zdzic.html

http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/ … 54079.html

32

Pajej napisał/a:

Kuzyn zdawał w zeszłym roku na BE to mu T dopisali

Jak dopisują to robię B+E bo może się czasem przydać jak nie to trzeba na ciągnik bo tym najczęściej się poruszam.Spytam się jeszcze instruktora ile jak bym 2 kategorie zrobił. Tyle że to dwa egzaminy. A właśnie na b+e to całe miasto czy trasa jak na ciągnik?

33

Jeździ się po całym mieście chociaż w zatłoczone miejsca się nie pchają i zależy od wordu są inne wymagania np. w jednym jeździsz na pusto a w drugim z ładunkiem , w jednym jak podpinasz przyczepkę to możesz sobie ją dociągnąć nad hak te kilka centymetrów w innym musisz tak podjechać aby  tylko ją opuścić na hak

34

No to wiadomo zależy jaki Word ale jak znajdę chwilę czasu pójdę na B+E... Podobno wbijają T oraz mniejsze kat czyli A1 B1 AM....  Jaka prawda tego nie wiem..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

35 Ostatnio edytowany przez maniek516b (2017-03-17 19:36:42)

Kategorię T można robić od 16 lat, a B+E dopiero od 18. Taka jest chyba różnica, masa np. ciągnika czy kombajnu nie wpływa na kat. B+E.
Z tymi mniejszymi kategoriami to prawda, robiąc teraz kat. B, wbijają również: AM i B1.

36

vatras240 napisał/a:

Jak ja zdawałem B+E wszędzie gdzie się dopytywałem mówili zaczynając od szkoły  przez word, policję nawet egzaminatora o to pytałem i wszyscy zgodnie twierdzą że B+E można jeździć traktorem z dwoma przyczepami bez ograniczeń wagowych, ba wręcz mnie namawiali żebym nie robił T bo na B+E mogę dodatkowo lawetę za samochodem pociągnąć więc bardziej mi się to opłaca i jeżdżę tak już kilka lat, do prawka nie dopisali T i z tego co pamiętam jak mi tłumaczyli to że jak bym chciał pracować zagranicą np. u Niemca to w tedy bym musiał robić T, mówili też w tedy o planach likwidacji kategorii T ponieważ nie ma ona już nic wspólnego z obecnymi ciągnikami, chodziło bodajże o prędkości z jakimi się poruszają tzn T dotyczyło traktorów do 30 km/h a nie tak jak obecne śmigają po 60 czy więcej i tu im bliżej do ciężarówek

http://www.info-car.pl/infocar/artykuly … zdzic.html

http://www.farmer.pl/technika-rolnicza/ … 54079.html

I powinni zrobić z tym porządek. Albo zwolnić ciągniki albo zrobić porządne szkolenia dla przyszłych traktorzystów. U nas niedawno jakiś szczeniak wywalił na bok składaną ciąganą talerzówkę... tak szybko wszedł na skrzyżowanie.... i to zaraz przy szkole... Kategoria B do tego mu wystarczyła. To samo uprawnienie na fiata 126p i na ciągnik ważący 7t oraz talerzówkę warzącą tyle samo! I na dodatek do 50Km/h rozpędza się chyba szybciej niż ten maluch...
Bzdurą jest też to że uprawnienia na lawetę umozliwiają jazdę 40T zestawem o długości 20m
Gdzie tu logika? 10 x większa masa!  Z drugiej strony nie mogę jechać lawetą  a mogę zapier...ć ciągnikem który jest 10 x cięższy bo mam kategorię T. A jazda jest dużo prostsza trzeba tylko odpowiednio ją załadować by samochodu nie podnosiła..... Uczą w ogóle załadunku lawet?  Jak dla mnie to te przepisy są absurdalne.... Niech zrobią 3 kategorie. Pierwsza kategoria dla osób które są kumate i pojadą wszystkim co będzie pod ręką od skutera do czołgu. Druga dla tych co się tak pewnie nie czują, czyli dzisiejsze B. Trzecia dla tych co nie powinni w ogóle siadać  za kółkiem na mały samochodzik...

37

Z jednej strony masz rację ale z drugiej to żadna szkoła czy egzamin nie wyeliminuje debili za kółkiem, zresztą czego nas na kursach uczą i czego wymagają na egzaminach wszyscy dobrze wiemy, ten cały egzamin nie ma nic wspólnego z prowadzeniem pojazdów, ale kasę na tym trzepią więc długo jeszcze nic nie zmienią no chyba że jeszcze bardziej coś skomplikują i wymyślą coś nie związanego z życiem a zmniejszającą zdawalność

38

Egzaminy... Ziobro powinien się tym zająć
Debili można na psychotestach odsiać. Kumpel wykształcony, bystry, zaradny, ciekawy człowiek odpadł na psychotestach do drogówki..... i się nie dziwie za kierownicą jest debilem.... nie nieudacznikiem, debilem....
Tak czy tak reforma tego burdelu by się przydała.
Pamiętam że kiedyś kategoria T uprawniała do jazdy ciągnikiem+przyczepa do 7t albo do 12t jeśli wywozi się drzewo z lasu...

39

Rur3k napisał/a:

Jak tak czytam to wszędzie są dwie wersje bo w tym prawie o ruchu drogowym zabrakło zapisu że te 3.5 tony nie dotyczy przyczep rolniczych sad  Mandatu bym za to nie przyjął ale to na różnych się trafi niektórzy by do sądu wysłali. A nie wiecie czy może ubezpieczalnie nie wymagają do AC prawka na T tak jak na kombajny kursu?

Nie zabrakło. Jest jasno napisane, tyko trza czytać ze zrozumoeniem.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

40

podaj w którym miejscu bo widocznie przeoczyłem