7,261

Odp: GG FORUMOWE

androl napisał/a:

Martwcie się w co paliwo wlewać zamawiając dostawę, może już od 1.IV

COŚ WIECEJ

7,262

Wchodzi przepis, że będą tylko paliwo dostarczać do zbiorników dwupłaszczowych atestowanych.

7,263

Od 1.04 będzie dodatkowq rejeetracja zakupu paliwa, a wymóg zbiorników dwupłaszczowych jeet od 1.01. Mi mogą dostarczyć pod warunkiem że napiszą że lane w karnistry. A i do maszyn prosto też może.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,264 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-03-21 03:16:27)

No to do zt 300 stojącego w krzakach muszę zamontować zbiornik paliwa 1000l...
I dalej będzie stał

7,265

Bezpośrednio do maszyn nie wleją.

7,266

Już raz lałem. 1000 w zbiornik i 300 w bajzlona i forsza. Chop był ead że biore.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

7,267 Ostatnio edytowany przez koseś (2017-03-21 08:17:06)

androl napisał/a:

To co już maszyn nie można tankować z cysterny ?  Poje.... ich już do końca :crez:
https://www.topagrar.pl/articles/aktual … -przepisy/

7,268

Jak nie wleją, a jak dostarczają prosto na pole do maszyn np do sieczkarni...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,269 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-03-21 08:29:15)

Z tego co czytałem o 3 w nocy przepisy są stare jak świat i problem mają ci co biorą ponad 2,5tyś litrów na raz.. było

Nie wiem co to było jak bym się białego nawciągał nie było opcji zaśnięcia. Wszystkiego próbowałem
no Lucyny nie budziłem bo na 7 do pracy...

7,270

Max 2.5 tyś L można mieć na spokojnie w zbiorniku dwuplaszczowym a powyżej to już jest rejestracja ze posiadasz 2.5-15tys L i oo... My chyba będziemy kupować 2.5tys L z zapasem będzie i spokój... Na FPR chłopaki zbierają chętnych i hurtem kupić to będzie parę stowek taniej za zbiornik....Przepisy te obowiązują sporo czasu tylko teraz się wzięli za to... Zapewne to pójdzie na rękę dla tych co zbiorniki produkuja...

Laszek no mnie ciekawi wlasnie jak ktoś jeździ po usługach np QQ i jak z paliwem jak ma np 40km od bazy? Nikt nie będzie tyle zapier tylko paliwo w mazuera i wio nie?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

7,271

Albo właśnie jak znajomy co kosi jaguarami to cysterny na pole dowożą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,272 Ostatnio edytowany przez androl (2017-03-21 09:37:17)

Chodzi tu o uszczelnienie obrotu paliwem, dotyczy to firm handlujących paliwami, rykoszetem dostają odbiorcy. Zbiorniki powinniśmy już mieć jakiś czas. Furtką było to że tankujemy prosto do maszyn, ale już nie będzie. Laszek żona coś może już wie na ten temat ?, bo ponoć będziemy musieli zgłaszać się z fakturą w US.

7,273

koseś napisał/a:
androl napisał/a:

To co już maszyn nie można tankować z cysterny ?  Poje.... ich już do końca :crez:
https://www.topagrar.pl/articles/aktual … -przepisy/

W tym artkule nie ma słowa że nie można tankować z cysterny...
Więc nie wiem o co wam chodzi.
Mój pomysł z zt 300 o zbiorniku 1000l jest nadal zgodny z prawem...

7,274 Ostatnio edytowany przez androl (2017-03-21 09:56:08)

Informacje mam od znajomego handlowca. Przechlapane będą mieli szczególnie oni, papierologi po szyję.
Zbiorniki powyżej 2,5 tyś litrów podlegają pod urząd dozoru technicznego (UDT) więc dla nas nie większe, ja na swoje ha myślę o 1,5 tyś.

7,275

Nie zobaczę zapisu nic nie  kupuję.
Mauzery w swojej specyfikacji technicznej mają napisane że są do substancji wybuchowych, łatwopalnych, żrących itd...  Zgodnie z literą prawa i zaleceniami CC  trzeba by to postawić pod daszkiem w betonowej wannie obok trociny i piach w razie by się coś rozlało...
Jak jest zapis o dwupłaszczowych to mauzer ma 2 płaszcze jeden z rurek drugi z z jakiegoś tam HPE.... bez sraczki...

7,276

Zapytam

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7,277

Gdy byłem na zebraniu członkowskim w mleczarni to na koniec był przedstawiciel producenta tych zbiorników dwupłaszczowych ,z tego co recytował z tych przepisów to w razie jakieś tam kontroli gdy znajdą paliwo przechowywane w mauzerze czy zwykłej beczce pod dachem to kara od 5 do 10 tys zł.

7,278

żeby było ciekawiej nie tylko zbiornik dwupłaszczowy ale jakiś przepis chyba ppoż mówi że paliwa nie mogą być zamknięte w garażu tylko pod chmurką lub zakopane w zbiorniku pod ziemią

7,279

Tak dokładnie , muszą być na dworze

7,280

Pany, czy siejecie rzepak siewniki pneumatycznymi?  Bylismy ogladac jeden i mam watpliwosci co do dokladnosci wysiewu rzepaku.