Odp: Pszenica
Moja siana w listopadzie jeszcze jest pod ziemią. Te ziarnka na wierzchu to wykiełkowały jeszcze w grudniu i puściły kiełek i korzonek. Jestem dobrej myśli,że lepiej wyjdzie niż jara.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Moja siana w listopadzie jeszcze jest pod ziemią. Te ziarnka na wierzchu to wykiełkowały jeszcze w grudniu i puściły kiełek i korzonek. Jestem dobrej myśli,że lepiej wyjdzie niż jara.
Potwierdzę. U mnie poprzednią zimę przetrwały właśnie te na wierzchu. Szkoda że było ich tak mało...
Trochę końcówki liści przyłapało ale jest okej, w miarę rozkrzewiona. Siana 15.09.
Listopadowy siew wygląda nieciekawie, a wcześniejsze OK. Wrześniowe u sąsiada są rewelacyjne, ale ja we wrześniu nie siałem.
poradzicie?
moja pszenica z wiosny miała 3 liscie. dostała 70kg N, teraz sie krzewi, ale jest koloru jasnozielonego, czyzby brakowało jej Azotu? Dac jej teraz jeść czy czekać jak zawsze na 1 kolanko?
dac teraz
Zapewne ma słaby system korzeniowy i tak się dzieje.
u mnie podobnie
Listopadowy siew wygląda nieciekawie, a wcześniejsze OK. Wrześniowe u sąsiada są rewelacyjne, ale ja we wrześniu nie siałem.
tak wszędzie się pszenice mają walną bym 2 dawkę ale te prognozowane ochłodzenie mnie gasi. jechałem z odżywką,mocznikiem.,siarczan , może się ruszy,!!
Powiem tak. Moja z wiosny miała do 1 do 3 liści. Dostała z wiosny 54kgN w saletrze i 2 tygodnie później +70kg w RSM. Kolor miała cały czas ok. W tej chwili jest w stadium od 3 liści do 2 pędów. Mam ją na różnych kawałkach od piachu do gliny i kolor jest ok.
Za to w życie populacji mam tak jak Ty. Przez granice sąsiad ma hybrydę i jego dostało azot później i mniej a wygląda dużo lepiej. moje może jest wyższe ale kolor ma bez nadziejny. Dostało siarczan i nic... Druga dawka N też nie pomogła.
Moja rada daj drugą dawkę. Nie wiem ile planujesz dać. Późno siane pszenice takie jak ta moja podobno powinno się nawozić na 4x wiosną troszkę by dociągnęła sobie do stadium krzewienia potem druga dawka na krzewienie III na strzelanie i IV na kłos ja bym to dał 20%, 40% 30% 10%. Ja upraszczam i u nie wyjdzie 25% 40% 35%.
A panowie pod jarą na bardzo mocnym kawałku dałem 70kg pod korzeń. Kiedy i ile dać resztę? Siałem dość gęsto 450 na m2. Kawałek taki że ozimej spokojnie mogę 10t wykręcić jak popada. 100 w RSM?
planowałem dac 160kg N ale chyba trzeba będzie dac więcej i teraz tej jej rzucić 70 jak to dostała z wiosny. Tylko jak jej dam teraz czy wystarczy papu do kłoszenia? Ja stosuje saletre
podzie na dwa razy po 100kg daj teraz i za dwa tygodnie
A może magnezu albo siarki brak? U mnie w okolicy też place i pola żółte. Dałem po 100 kg kizerytu i takich objawów nie mam. Pszenica ciemnozielona.
znajomy twierdzi ze w tym roku jest bardzo nało N w glebie robił badania dlatego jest głodna. Dzis dam jej 100kg saletry a kolejne 100 na 1sze kolanko
Byłem wczoraj u siebie na pszenicy którą zasiałem po pszenicy. I powiem że kicha jak nigdy. W zeszłym roku pszenice siane po pszenicach dużo lepiej się zbierały.... Po jęczmionach dużo lepsze. Problem u mnie że słaby płodozmian mam w tym roku...
Posialem na jednym polu dwie odmiany , juliusa i pilgrim. Ta pierwsza w ilości 180 kg a druga 80 kg. Zdjęcie robiłem 20.03 kiedy to julius był dwa razy lepszy na wygląd ale po wukopaniu okazało się ze pilgrim ma co najmniej 2x wiekszy system korzeniowy a wielkość roślin się nie różni. Na cięciu 4 szt po lewo to pilgrim
To zdjęcie z soboty pilgrim po prawej stronie
https://drive.google.com/file/d/1i63_DC … p=drivesdk
Teraz po drugiej dawce kolory prawie takie same
No trochę wody spadło więc azot odpłynął. Jesteśmy przyzwyczajeni że przy takiej a nie innej dawce mamy taki a nie inny rezultat. Ładnych parę lat było mało deszczu. NA lekkich ziemiach nie trudno o wypłukanie. Ja obserwuje to swoje żyto na mieszanym kawałku i teraz widać gdzie piach. Nigdy wcześniej o tej porze roku nie miałem takich jasnych plam.
Myślę że wypłukało azot i siarkę, może jakiś mikroelement.
Dokładnie tak jest.
Wie wierze chyba ze siejesz pszenice tam gdzie sadza sosny.na moje to brak ciepla
Strony Poprzednia 1 … 103 104 105 106 107 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo