161

Odp: premia dla młodych rolników

Zorak, ja też w szkole średniej byłem poza domem tylko w odwrotnych proporcjach 4 lata internat 1 rok na stancji. Wolałem internat (cudowne lata) , parę miesięcy przerwy i 2 lata w wojsku. Wszędzie się odnajdywałem bezstresowo. Dzieci wychowujemy żeby też tak miały. W ubiegłym roku syn składając do liceum świadectwo ukończeniu gimnazjum, poszedł sam do sekretariatu zostawiając mamę w aucie na parkingu. Panie w sekretariacie oczy postawiły, mówiąc chyba jeden z ostatnich a pierwszy bez mamusi.
Tomek Ty chyba masz już plan-konspekt na wprowadzenie córek w dorosłe życie, nadopiekuńczy jesteś ! wink

162

Lepiej dbać niż robić dzieci bez rozumu i aby potem same się o wszystko martwiły ......
Andrzej jesteś taki sam tylko boisz się do tego przyznać ! I jestem tego pewien bo widzę że dbasz o rodziców tak jak ja i liczysz że któreś z twoich dzieci o ciebie kiedyś zadba tak samo .

163

:hmmm: a córka z chłopakiem na nartach w Austrii i w nosie ma że rodzice się zamartwiają wink

164

Moja starsza właśnie wróciła..... niech już przyjdzie wiosna będzie dłuższy dzień nie będę musiał słuchać ciągłego darcia się jednej albo drugiej.... Nie trawią się na wzajem....

165

Tomek ma racje, ze chce dac swoim dzieciom dobry start w zycie . Samemu dorobic sie jest ciezko,a jak dojdzie do tego to juz pol zycia przeminie.

Sprzedam U-4514

166

Ci co brali teraz MGR mam pytanko. Czy jest możiwość jakiegoś wsparcia w formie kredytu na zakup min. maszyn ? O jakimś mniejszym % czy cuś ?

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Z tego co wiem to możesz normalny kredyt bo preferencyjny sam w sobie jest pomocą i miałbyś wtedy podwójne wsparcie. tak samo jak modernizacje możesz wesprzeć kredytem pomostowym a nie kredytem z dopłatą z agencji.

168

Ogółem warto wziąć kredyt na maszyny a później jego spłacać ze zwrotu otrzymanego z MGR?

+33 / -0 (chyba wink)

To sobie policz. Jak dla mnie brać "drogi" kredyt, do tego stosy dokumentów i czekać na wypłatę ponad rok to wychodzi niewiele taniej jak wziąć kredyt preferencyjny z dopłatą. Ojciec brał na siebie kredyt IP jak kupowaliśmy zwijarkę. Minimum formalności, 8 lat spłata, 10% wkładu. Nie był na krusie więc modernizacja odpadała. Ja wziąłem premię MR i myślę nad modernizacją w tym roku ale nie mam wkłądu własnego więc też musiałbym wziąć kredyt, żeby potem mi zwrócili połowę. Do tego biznesplan na 5 lat bardzo wiąże z produkcją. Znajomi się przekonali jak wzięli modernizacje a świnie nie płaciły 2 lata. Dokładasz to interesu ale produkcja musi iść taka jak w papierach bo kasa do zwrotu...

170

karol  czy coś się wyjaśniło czy mi sie wydaje ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

171 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-01-29 21:11:33)

A no wink

Tak dokładnie 20ha będzie sie szykowało....

+33 / -0 (chyba wink)

172

to gadaj

mdw

173

A co tu gadać... Mamusi nie brałem wcale do rozmowy... Opowiedziałem ojcowi cały " mój " plan... Chyba się spodobał... Teraz tylko nie rozpędzić się z siewami tylko popatrzeć co będzie dobrze punktowane... Na spokojnie...

+33 / -0 (chyba wink)

174 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2017-01-29 21:42:44)

znalazłem masz 23 lata w tym roku, ja w twoim wieku brałem ślub i prowadziłem z matka od 3 lat gospodarstwo 80 ha pare sztuk bydla i 50 świn, kokosów nie było, dzisiaj mam ornego 120, zero zwierzat  i nieraz zastanawiam sie czy zrobiłbym to drugi raz i nawet teraz czy nie szukać innego zajecia, na twoim miejscu tez bym sie zastanowił dwa razy, ale w sumie cos możesz rodzicom pomóc jakiś sprzet wziąsc na młodego, ale przyjdzie żona dzieci to zmienisz myślenie

mdw

175

No z ziemią nie zawojuje mając praktycznie same V-VI kl wink Ale myślę myślę nad wszystkim na pewno na spokojnie...

+33 / -0 (chyba wink)

176

A ja po niedzieli składam wniosek o pierwszą płatność na MR smile. Praktycznie wszystko ogarnięte z papierów, nawet do szkoły się zapisałem. Zaczynam szukać gratów. Rozgladam się teraz za rozsiewaczem co wpisany mam biznes plan.

177

Karol pewien jesteś że już wszystko obgadałeś ? mamę masz jeszcze młodą, ojcu adrenalina też jeszcze buzuje skoro o terenowym mercu myśli, oj.... oj....

178

O mercedesie chodziło ogółem smile Najchętniej C-klasa po 08r W204 smile

+33 / -0 (chyba wink)

179 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2017-04-13 06:30:31)

Nie długo Nabór. Myślę i myślę i nie wiem co wymyślę. Bydło na powiększenie pójdzie z własnej kieszeni ( jalowki do zacielenia parę szt ) Z maszyn różnie, każdy kogo sie pytam ma inne zdanie. Sam nie wiem. Na pewno bym brał wlókę ( pkt za eko ) no i co dalej?  Coś z zielonkarskich? Uprawowych? :hmmm:

+33 / -0 (chyba wink)

180

bierz to co Ci jest potrzebne

Rolnik z powołania:-)