21 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2009-04-05 19:57:25)

Odp: Unijny porządek

Sławek nie bierzesz dopłat = podcinasz gałąź na  której siedzimy
z tego co pamiętam rząd daje około 50 % i unia daje około 50%
ktoś kiedyś powiedział " pieniądz robi pieniądz"  nie mogę zrozumieć czemu ty nie robisz tak jak inni. Lepiej chyba żebyś Ty i ja wziął kasę i kupił za nią coś made in poland niż kasę miałby wsiąść jakiś poseł i kupiłć maybacha który w ogóle nie jest made in poland.
Może powiesz jeszcze że pieniądze trzymasz w skarpecie bo nie wierzysz bankom
hmmmm
czyli seksu też nie uprawiasz?
bo przecież za parę lat możesz zostać impotentem no i co w tedy?
Przecież nie dasz rady żyć z takim kalectwem a żona się przyzwyczai .....
lepiej się nie przyzwyczajać....
a jak leży 100 złotych na chodniku to też nie podnosisz bo po co
"dziś znalazłem  przyzwyczaję się że znajduję pieniądze, a jak jutro nie znajdę to co zrobię? "
Sławek ja Twoje myślenie odbieram właśnie tak.

22

Sławek to mądrala-posiadając parę hektarów i pracując  jako kierowca może sobie siać swoją dziwną myśl chłopską-nie zarobi na chadziajstwie to dołoży z pensji.Może niesłać dzieci na uczelnie najwyżej będą całe życie w spożywczaku za 700 zł. robić.Dużo ktoś się przejmie ,że olewa dopłaty,że nie chce daniny unijnej.Można powiedzieć,że temat o Sławku a nie o unijnym po"ż"ądku.Sory Sławek choć często masz fajne przemyślenia tutaj coś jednak słabo wypadasz.Dopłaty są    dla rolnika by zrekopensować mu koszty produkcji-żadna łaska czy danina.Gospodarstwo to przedsiębiorstwo -jak nie wykazuje zysków to chłop idzie do roboty.Była słaba cena na prosięta -poszedłem do roboty,teraz jest praca i są prosięta.Głosowałem za  unią i teraz też bym tak postąpił.Mam nadzieję ,że politytka unii poskromi zlodziejstwo polskich polityków i tym się kierowałem.Gospodrstwo ma nam służyć a nie my jemu.Walić głową w mur by inny się śmiał-paranoja.Nie wszystko jest fajne i wszystko ma swoją cenę.Nikt nic nie dokłada za darmo szczególnie w kapitaliżmie.Walczę by gospodarstwo moglo się rozwijać,lecz dla mnie koszty są ważne-nie za wszelką cenę.Nie opłaci się-a niech szynkę ktoś inny zrobi mam to w dupieDla mnie liczę sie ja i moja rodzina.Teraz  myślą przewodnią sa karkonosze w maju i nic  więcej mnie nie obchodzi

23

Bardzo fajna dyskusja się rozwija, co mnie zresztą bardzo cieszy. Paradoksalnie muszę stwierdzić, że Ciebie Sławku po prostu stać na to żeby dopłat nie brać. Twoim źródłem utrzymania jest nie tylko gospodarstwo.  Jednocześnie doceniam chęć poczucia się wolnym ,niczym nie obarczonym.  Z jednym natomiast nie mogę się zgodzić. Rolnictwo MUSI być dotowane. Chyba nie muszę tłumaczyć przyczyn ( czy muszę?:)). Większym problemem jest to w jaki sposób jest to realizowane.  Wystarczy popatrzeć na globalne wskaźniki importu i exportu płodów rolnych (i nie mam na myśli sytuacji z tego roku.
Kość niezgody stworzono na potrzebę sytuacji. Nie dlatego, że faktycznie taki problem istnieje. Tak są urabiani ludzie z miasta.
Sławku wiem, że nikt Cię nie przekona. W takim razie mam propozycję: Wyślij mi wypisy z rejestrów gruntów i o resztę i nie martw:D

24

Ja mam inną propzycje wypełnij wniosek a pieniądze z dopłat przekaż np na Dom Dziecka.Pieniądze się nie zmarnują będziesz miał wdzięczność dzieci i satyfakcje że im pomogłeś.

25

+ za pomysł nic dodać nic ująć

26

Krzysiek napisał/a:

+ za pomysł nic dodać nic ująć

:brawo::beer::)

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

27

Słwaku 42 mam pytanie tak z ludzkiej ciekawości wypełniłeś wniosek o dopłaty Unijne

28

Nie.

29

To kiepsko podarowałes kase ale to twoje pieniądze nic mi do tego.