Odp: Pszenica
Wiadomo że na zwięźlejszych glebach wypłukiwanie jest małe. Słabsze wypłukało ładnie, ciepła oczywiście też brak, obornik np. słabo się mineralizuje.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 104 105 106 107 108 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wiadomo że na zwięźlejszych glebach wypłukiwanie jest małe. Słabsze wypłukało ładnie, ciepła oczywiście też brak, obornik np. słabo się mineralizuje.
Zimno? Jare by nie wschodziły. Jare wylazły więc temperatura musi być ok. No może bez rewelacji z tą temperaturą. Pszenica urośnie nawet koło sosny przyjedź do nas na nasze mozaiki i piachy to się przekonasz ile ludzi sieje pszenice na V klasie. Zresztą lekkie ziemie się szybciej nagrzewają, a plamy są właśnie na lekkich ziemiach więc....
Z poniedziałku
Jara i ozima
ten polgrim bez rewelacji
Panowie jak miało się ciepło zrobić to chciałem dokrzewić pszenicę nieco regulatorem. Czytam ile go dać i sam już nie wiem. W zeszłym roku dałem pół litra a później już nie skracałem i byłą wysoka ale ustała i plon był dobry.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna … 69982.html
W tym artykule piszą, że przy podobnej dawce wychodzi koło pół litry regulatora ccc przy zawartości substancji 750gram..
Ile dajecie na pszenice? I jak z tym mocznikiem dajecie czy osobno czy wcale nie dodajecie mocznika? Pytanie padało tutaj już milion razy ale każdy rok jest inny, a tylko krowa nie zmienia zdania i może coś wyskoczyło po zeszłym roku. Czekam na jakieś sugestie?
Myślałem dać z pół litra, później na chwasty i później jak już będzie kolanko to t1 i znowu z pół litry może litr ccc.
na dokrzewianie stailan CCC czy coś takiego w dawce 0.5 do 0.7 l na ha jak najwsczesniej a kolejne skracanie to medax w dawce 03-0.4 plus 1l stabilanu i po robocie
Nie jest taka marna. Rekordu nie będzie ale bardzo przyzwoita 7 do zrobienia.
U nas tylko wcześnie siane tak wyglądają. Choć moja jedna na ugorze śmiga aż miło.
A co do skracania pszenicy możemy się wymieniać receptami. Jak ktoś oczekuje plonu w okolicy 6t to według mnie może sobie darować. Jak ktoś chce więcej to niech skraca o ile są warunki. Patrzę na prognozę i chyba tylko metaxem coś się zdziała ale on potrzebuje dla efektu CCC a ten potrzebuje ciepła i słońca a nie nocy z temp w okolicy 0. Ja prawdopodobnie odpuszczę bo nawet nie odchwaściłem.
W pszenicy nie robiłem ale można by się pokusić o cerone jak kłos wyjdzie z pochwy, ale tu też nie ma pola do popisu bo jest tylko 2-3 dni na zabieg jak pogoda nie dopisze to znów dupa
Arkadia:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/2d81a36b48626ceb
http://www.fotosik.pl/zdjecie/811f3ef84a21354e
Słabo widać bo potłukło mi się szkiełko w aparacie. Jutro Moddus 0.4 + 1l CCC + Input
moim zdanie na dokrzewianie juz za późno, teraz zostaje walczyć o liczbę ziaren w kłosie i MTZ
Pszenżyto daje radę ale mam wrażenie że rok temu o tej porze było bardziej zaawansowana faza. http://www.fotosik.pl/zdjecie/e37a14b7e25c6f09 http://www.fotosik.pl/zdjecie/c9e08ee0e884437e
jakieś blade
Pod słońce robione.Tak to ma kolor i brak oznak choroby a za dwa dni dostanie ochronę z trzech substancji.
Moje pszenżyto wygląda podobnie, trochę bledsze ale to od Galapera.
moim zdanie na dokrzewianie juz za późno, teraz zostaje walczyć o liczbę ziaren w kłosie i MTZ
U mnie pszenice jeszcze się krzewią, bo były rzadko siane. Zawsze się udawało dobrze, a w tym roku jakieś rzadkie. Ogólnie te co siane wcześnie to już kolanko oderwało się i trzeba skracać. U mnie istny herbapol w pszenicy i pomyślałem, że odchwaszczę, póxniej połowę dawki na grzyba i pół litry ccc, a później za jakiś tydzień drugi raz tak samo. Może z 10dni zobaczę. Szału nie ma w tym roku u mnie..zobaczymy ile da się radę ugrać tą chemią.
Z tym dokrzewianie to trzeba przynać rację Papejowi. Nie ma co już maj.
U sąsiada na sianej ok.15.09 kolanko jest 10mm nad węzłem czyli już skracać, obok u mnie na sianej 25.09 5-6mm.
Krzysiek zgoda, ale u mnie wszystko później przychodzi to tak jak Andre napisał różne stadia. U mnie też później siane pszenice były, a mam takie co w listopadzie i to pod koniec...
Tak chwilę myślałem, że w tym roku to nawet nie było kiedy tego zrobić..... pogoda.
A żniwa zaczynasz we wrześniu?
Od taka myśl mnie naszła
Ile pędów masz na m2?
Jak się upierasz to skracaj medaxem bo ten nie ma wymogów co do temp.
Przymrozki mogą się jeszcze zdarzyć.......
Np ja jutro niczego nie opryskam po jutrze też... piździć ma...
Żniwa nie we wrześniu, ale jak niektóre rejony w Polsce już w połowie zbóż to u nas rzepaki dopiero. Pędów nie liczyłem, ale jak ziemie widać to znaczy że sporo za rzadka. Dodatkowo te siane późno to w ogóle słabo się krzewią, przez te chłody... Za głęboko się pszenica posiała i tak to wyszło byle jak,.. Nałożyło się kilka czynników i tak wyszło. Człowiek na drugi raz nie popełni błędów, za to na drugi rok będą inne...
Strony Poprzednia 1 … 104 105 106 107 108 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo