2,121

Odp: Pszenica

Grzegorz ja zdupczyłem jęczmień jary, natasia w tamtym roku piękny był a w tym zasiałem, przyszedl mróz i śnieg a teraz na polu place jakby siewnik nie siał a w ziemi ziarno bez kiełka, cholera wie co z tym zrobić, spróbować dosiać czy co?

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

2,122

Kiedyś miałem taką bidę pszenicę to ustawiłem a agregacie upr-siew łapki bardzo płytko i siewnik z tyłu przesiałem i wykosiłem wszystko razem. Dosiewałem późno, ale wyszło dużo lepiej niż jakbym to zostawił. Jęczmień kiedyś zasiałem 10 maja. Równo hektar dał koło 3 tony także można spróbować przesiać tylko, żeby nie zniszczyć całkiem tego co już jest. W razie nierównego dojrzewania dosuszyć i spokój.

2,123

Dosieje mam przygotowany sprzęt jak jutro będzie pogoda to napieram, kurcze mam tego poznaniaka i co roku problem z ustawieniem on sieje jak chce ale jakoś to ogarne

2,124

Znajomemu rok temu grad zniszczył sporo rzepaku w maju i około 20 maja zasiał jęczmień. Skosił go na sam koniec sierpnia a sypnął po 5 ton. Tyle że przed siewem na pole poszedł jeszcze gnój

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,125

Pszenica dziś opryskana 0.4 Moddusa + 1l ccc 720 + Input 1l.

2,126

ja moje polece 0,2 moddusa, wegetacja jest opóźniona więc pszenica sama z siebie będzie niższa

Rolnik z powołania:-)

2,127

Laszek napisał/a:

Znajomemu rok temu grad zniszczył sporo rzepaku w maju i około 20 maja zasiał jęczmień. Skosił go na sam koniec sierpnia a sypnął po 5 ton. Tyle że przed siewem na pole poszedł jeszcze gnój

Chętnie bym tak zrobił ze swoją pszenicą. Jest na oborniku i dostała tylko 120 kg/ha saletry rozsianej ręcznie. Ciągnikiem niema szans wjechać, od jutra znowu deszcz. Do 20 V nawet bym się nie zastanawiał z przesianiem jęczmieniem. Później może gryka. Natomiast jeżeli zostanie to 2 t/ha będzie sukces.

2,128

A ja żyłem w przekonaniu że ty masz słabe ziemię.

2,129

gelek79 napisał/a:

Dosieje mam przygotowany sprzęt jak jutro będzie pogoda to napieram, kurcze mam tego poznaniaka i co roku problem z ustawieniem on sieje jak chce ale jakoś to ogarne

w nowych poznaniakach jest jakis problem ze skrzyniami, ze nie idzie ustawic na próbie kreconej wychodzi a wpolu to juz cyrki co przejazd innaczej

mdw

2,130

scoda19 napisał/a:

A ja żyłem w przekonaniu że ty masz słabe ziemię.

34,18 ha fiz. 22,43 ha przel. podstawa opod. 18,90 ha (przel), spisane z nakazu wink
Typowa mozaika, prawie wszystkie działki. Pszenicę mam na działce 2,82 gdyby była zdrenowana byłaby jedna z lepszych działek. Działkę tą mam 16 lat pierwszy raz jest tam aż tak mokro. Rzepak 2 lata temu dał na niej 4,5 t/ha.
Wszystko to opisane jak na spowiedzi wink

2,131

yokoslaw napisał/a:
gelek79 napisał/a:

w nowych poznaniakach jest jakis problem ze skrzyniami, ze nie idzie ustawic na próbie kreconej wychodzi a wpolu to juz cyrki co przejazd innaczej

Jak chodzi o poznaniaka z skrzynią " olejową " to ktoś już pisał że przed każdym przestawieniem trzeba wyzerować bo inaczej to loteria...

2,132

To stary poznaniak rocznik 90, nie wiem co się wcześniej stało, sieje nim 3 rok, na próbie kręconej wychodzi 2,20 a wysiałem jakieś 1,8/ha ale udało sie- przesiane, wcześniej poszło jakieś 1.5m/ha, teraz kolega jeździł na początku i patrzył czy w ogóle leci.Fajnie bo dziś w pracy odpoczywam i patrzę jak deszczyk sobie pada

2,133

Właśnie w 1990 kupiłem nówkę poznaniaka 2,7 m z tą skrzynią bezstopniową, na luźnej ziemi owszem oszukiwał (pchanie koła napędowego) na cięższej siał zgodnie z próbą. Przehandlowałem go na amazonkę w 2000 r ale to ze względu na szerokość nie pasującą do ścieżek. Amazonkę mam z blokadą na wolne koło, na lekkiej suchej ziemi blokuję je bo inaczej też potrafi oszukać.

2,134

Mam ustawienia A-C, 1-6, czyli stary model, po sąsiedzku mówił mi że nigdy nie mógł ustawić takiego poznaniaka

2,135

kazdy siewnik jaki mam kręcę przed wyjazdem o ile poznaniaki to loteria !! to amazone sieją bez  problemów.

Leszek   dla kolegów'

2,136

Krzysiek pisałeś o opryskach, pogoda nie pozwalała na zrobienie oprysku od chwastów. Ile w tej chwili dałbyś na pszenice, jakie dawki, żeby ładnie poczyściło?

2,137

Lancet 0.2 kg na ha aż do flagowego możesz nim pryskac

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,138

Właśnie wróciłem z takiego zabiegu. Generalnie poza jakimiś kołami na polu nie ma u nie presji chwastów ani jedno liścienneych ani dwu... dałem 0,25 atlantisu od 12 i 20gr granstaru  75wg
Styknie.

2,139

Właśnie tylko, lancet drożej wychodzi. Myślę że dam atlantisu koło 0.30 bo u mnie to miotły od zarąbania i na dwuliścienne też więcej nieco. Nie wiem czy przyszedł granstar co zamawiałem, w razie co wezmę sekatora bo można go mieszać. Jeszcze ciekawe jak wychodzi ten granstar ultra? Ma dodatkowo jeszcze jedną substancję, tylko nie wiem czy nie przypali z atlantisem.

2,140

atlantis 0,5 l + granstar ultra 35 g +aloksyper 0,4-0,5 l w zależnosci ile przytulia ma okółków