2,241

Odp: Pszenica

Ojciec w jarej pszenicy pryskał granstarem i też przytulię przepuściło. Mówił, że dawkę wyższą dawał.
Jeśli o sekatora chodzi to w tej dawce 0.13 to półmetrowy rzepak który zaczął kwitnąć wzięło bez problemu, a tylko coś z przytulią nie bardzo.
Co do miotły to się chyba trzeba z tym zgodzić.....
W tym roku choćby się waliło i paliło p;ryskam na jesieni.

2,242

a ja sie zastanawiam czy nie wrócic do wiosennych oprysków, jesienne trzebai tak wiosna poprawic

Rolnik z powołania:-)

2,243

Jedno jest pewne już się chory od tej chemii robię...

2,244

Jesienia expert met a wiosna dwuliscienne proponuje

2,245

A ja wczoraj polewając pszenicę RSMem sam się do siebie śmiałem, Lancet wyczyścił wszystko, teraz tylko do pary wymyślę drugi zestaw na zmianowanie, a po zeszłorocznych przygodach z chwastami stać mnie na drogie odchwaszczanie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,246

najdroższy jest zabieg nieskuteczny smile

2,247

Ja za głęboko zasiałem pszenicę i przez to mam słabą obsadę, poźne prawie grudniowe zasiewy to pszenice super. Płycej się zasiały, i nie było kłopotu z krzewieniem. A w związku z tym  i chwastów mało..
To prawda. Najdroższy zabieg to nieskuteczny zabieg. Na przyszły rok jak będę się pytał czym i ile to walcie mnie w łeb, bo ta oszczędność bokiem wyłazi.

2,248

Masakra u mnie na 3 ha się wykłosiła

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,249

Moja siana w listopadzie jest ładniutka tj kolorek ma roślinki są zdrowe tylko mała jest... nie trza skracać zobaczymy jaki plon będzie.

2,250

Krzysiek Ty dobrze mówiłem że trzeba mądrze patrzeć i nie koniecznie trzeba będzie skracać. U mnie niektóre nawet do kolana nie są, a wiele już nie urosną. Nie wiem czym to spowodowane, ze takie niskie. Dziś jeszcze raz po polach pojeżdżę, żeby zobaczyć gdzie poprawiać gdzie nie...
W sklepie mówił, że można spróbować galaperem, a jakby chcieć coś mocniejszego to aurorę. Tylko aurora może przypalić. Doradzicie coś?
Piotr ozima pszenica już wykłosiła się?

2,251

U mnie pilgrim juz kłosa wyrzucił julius siany na tym samym kawałku jeszcze z tydzień.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,252

Pilgrim u mnie tez.wyglada perfekt zobaczymy plon

2,253

moja dopiero wyrzuca flagowy, troche grzyba jest, ale na 3 liściu od góry

Rolnik z powołania:-)

2,254

Andrew89 napisał/a:

U mnie pilgrim juz kłosa wyrzucił julius siany na tym samym kawałku jeszcze z tydzień.

To szybko bo Pilgrim jeszcze buduje się.Pierwszy raz ją masz?

2,255

Dawno temu jechałem aurorą bo ona świetnie wali przytulię.   Pamiętam że coś nie tak zrobiłem i były przypalenia. Podobne do tych po RSM tylko ciemniejsze .

2,256

Właśnie nie wiem czy jutro jej nie przywiozę, bo chcę to dziadostwo wytłuc. Już pomijając przypalenia, i tak szału się nie spodziewam jeśli o plony chodzi.

2,257 Ostatnio edytowany przez wojtas (2017-06-04 09:05:46)

Jak tam wasze pszenice ??

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5c0d8c6e79cd.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fae36f47d847.jpg

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,258

Te wczesne zaczynają sie kłosić. Jutro jadę jeszcze po kolei z odżywką. Ogólnie to szału jakiegoś nie będzie, choć kłosy powinny być grube. Plonu nie będę miał powalającego, bo obsadę mam za małą..

2,259 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-06-04 09:52:48)

Odżywkę?  MIkro? Jak zaczyna się kłosić to daj sobie spokój. Takie rzeczy daje się wczesną wiosną  a nie "latem" . Tak mi mówi mój mądrzejszy kolega.
Ja widzę jedno że  jak się jarej czy ozimej nie da pod korzeń wszystkiego co trzeba to potem opryskiwaczem trzeba jeździć po 5x a i tak traci się plon.. Nie dałem siarki magnezu i dupa...
Więc na przyszły rok P pod korzeń a na przedwiośniu  KSMgCa posypowo N z RSM.
Jak przestanie padać to zrobię wam fotki

2,260

Dam trochę mocznika i dorzucę jeszcze trochę magnezu. Koszt nieduży, a nie zaszkodzi. Pod korzeń dostały bez siarki, 500kg saletry. Szkoda, bo słabo się pokrzewiły siane koło 230kg...