1

Temat: GPS i poplony na kiszonkę.

Witam zakładam ten temat gdyż zastanawiam się co posiać na tzw gps i może później po żniwach jeszcze jakiś poplon na kiszonkę lub masę zieloną posiać. Teraz zastanawiam się nad słonecznikiem z czymś jeszcze , może słonecznik z owsem lub jakimiś strączkowymi jak myślcie? Zbierał bym to orkanem z pnia tylko czy dobrze by to zakisło bez podsuszania. Praktykował któryś z kolegów coś takiego ? smile

2

Odp: GPS i poplony na kiszonkę.

jak zakładam nowe łąki to robię mieszankę pszenica, jęczmień, owies i to co ma docelowo rosnąć czyli trawa z jakimiś motylkowymi. Pierwszy pokos jak zboże zaczyna się kłosić i w baloty. Bydło się tym zajada. Gdybym miał noże w prasie to bym mieszał owies, motylkowe, kuku, słonecznik. Kombinacji jest multum.

gg 5118068

3

Hmm więc na próbę chyba posieje słonecznik z owsem. Zbiorę to orkanem , mam nadzieję ,że zebrana z pnia też się zakisi,

4

Pelucha albo Wyka albo Saradela możesz mieszać ze zbożem i tez ladnie sie zakisi wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

Ja będe jeszcze siał owies z wyką na kiszonkę. Jestem ciekaw jak z myszami w gps w balotach?

6

U mnie z peluszka było i mysz nie widziałem

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

7

Odświeżam temat , wiosną nie posiałem planowanego poplonu gdyż zasiałem więcej kukurydzy. Teraz myślę o poplonie pożniwnym z przeznaczeniem na kiszonkę. Planuje po zbiorze owsa rozsiać owies po ściernisku i wymieszać to gruberem , siałem już w ten sposób poplon który wypasałem bydłem i było ok. Teraz chcę zasiać kilka hektarów z przeznaczeniem na kiszonkę. Tylko rozważam jedną chyba najważniejszą kwestię , czy sam owies się dobrze zakisi zbierany z pnia orkanem ? Praktykował któryś z kolegów coś takiego?

8

Kuzyn sieje w ten sposób ale jęczmień i się dobrze kisi tyle że kosi kosiarką i w baloty zwija

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9

a panowie skoro poplony to co zamiast obornika pod przyoranie na 6 klasie tak żaby moze i do końca września urosło a jeśli nie to na przyoranie pod owies

10

Owies kosiłem sieczkarnią ale i po orkanie będzie git , w tym roku narazie zwijam w baloty jutro koszę ostatnie 4 ha a 7 już obsiałem ponownie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

11

Co lepiej domieszać do owsa na kiszonke ? wykę czy seladerę ? podobno niektóre odmiany wyki zawierają szkodliwe związki i to mi daje do myślenia  żeby nie spaprać sobie paszy.