Temat: Co wlewac do ukladu hydraulicznego
Mam niski poziom oleju w zbiorniku hydraulicznym (taki bagnecik z nacieciami) Trzeba by pewnie uzupelnic a najlepiej wymienic. Co wlewacie do tego i ile sie tam miesci ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » Co wlewac do ukladu hydraulicznego
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam niski poziom oleju w zbiorniku hydraulicznym (taki bagnecik z nacieciami) Trzeba by pewnie uzupelnic a najlepiej wymienic. Co wlewacie do tego i ile sie tam miesci ?
Ja wlewam olej hydrauliczny , znam takich co leją lux , aa jeśli chodzi o pojemność zbiornika to w moim 303 jest 40l.
ja mysle ze wchodzi jakies 45 litrow sam niewiem bo i szkrzynia jest polaczona z hydraulika. Ja leje HIPOL 6. 30 litrow za 200 zeta
Slyszalem o roznych dziwnych mieszankach, ktore leja , ale HIPOL 6 mowisz ze bedzie OK. Tak tez pewnie zrobie. Kiedys widzialem takie cos jak HYDROL. Przy wymianie trzeba wymieniac filtry. Sa tam jakies? Czy tylko mechaniczne do czyszczenia ?
w hydraulice masz trzy , jeden przy wlewie drugi zaraz kolo bagnetu na gorze a trzeci jest u dolu , pod bagnetem ale silnka. . zazwyczaj sa to mechaniczne ale moje byly tak wyjechane ze musialem dac nowe.
Ja tez mam Fortschritta zalanego Hipolem 6 ale mozna go zalac jakims olejem hydraulicznym (np:Hipol Hl6)!
Hydrol jest własnie jednym z olei hydraulicznych zreszta o niezłych własciwosciach!
Najwazniejsze aby zalac ciągnik w miare dobrym olejem tego samego typu i najlepiej aby był tej samej klasy lepkosciowej a nie lac z powodów oszczędnosciowych (zreszta na krótka mete) to co najtansze (np:Lux) a tym samym kiepskie pod wzgledem jakosci!
Ale ten bagnecik o ile sie nie myle jest w 303? a w 323 jest taka rurka z miarka na zbiorniku oleju.. a jak z filtrami w 323? Jak dolewalem olej to na deklu jest magnes... a Gdzie sa inne filtry ?
Pod tym deklem zajżyj glębiej do zbiornika to wyciagniesz filtr hydrałliczny drugie sitko masz w takim kubku jak spojrzysz w prawo stojac przy tym zbiorniku (z gory jest sporo śrubek 6 do odkręcenia .
A tak sie wlasnie zastanawialem do czego jest ta pucha po prawo... I nawet mialem zamiar ją odkrecic ale jakos czasu nie mialem
Tylko uwaga, po odkręceniu dekielka z tej puchy na te szóstki śrubki, dobrze jest wyjąć i wyczyścić ten filterek, ale po złożeniu już wszystkiego w całość, z początku mogą być kłopoty z ciśnieniem w tym układzie, nie będzie działać wspomaganie od kierownicy, sprzęgła i hamulca, ale po paru chwilach i po paru delikatnych ruchach kierownicą, wszystko wróci do normy.
A jeszcze coś, jeśli ktoś z was zna symbol tego filtra pod tą pokrywką na cztery śruby ósemki, to był bym wdzięczny za jego podanie. Chodzi oczywiście o hydraulike>
Ten filtr po zaślepieniu otworow myje sie delikatną szczoteczką w rozpuszczalniku (wymiana zalecana jest tylko przy uszkodzeniu filtra)
Rozpuszczalnikiem do ftalowych ? czy moze byc benzynka ? a czemu trzeba zaslepic te otwory od gory i dolu ? (chodzi mi o ten w puszce)
To o jakim filtrze mowil Miras zeby go zatkac i pedzelkiem myć ?
Miras mówił o tym filtrze, co jest w tej obudowie na zbiorniku oleju, ten filtr jest podobny do zwykłego filtra paliwa i troche mnie dziwi, że można go myć i wkładać spowrotem, ale skoro tak jest napisane w instrukcji, to tak może być, a pozatykać trzeba otwory, żeby syf nie wleciał do wnętrza filtra, bo tam już w trakcie pracy idzie oczyszczony olej.
Miras mówił o tym filtrze, co jest w tej obudowie na zbiorniku oleju, ten filtr jest podobny do zwykłego filtra paliwa i troche mnie dziwi, że można go myć i wkładać spowrotem, ale skoro tak jest napisane w instrukcji, to tak może być, a pozatykać trzeba otwory, żeby syf nie wleciał do wnętrza filtra, bo tam już w trakcie pracy idzie oczyszczony olej.
Dokładnie tak . :beer:
Pytanko. Czy w 323A zbiornik oleju hydraulicznego jest połączony ze skrzynią biegów ? Skrzynia jest smarowana olejem hydraulicznym ?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ hydrauliczny » Co wlewac do ukladu hydraulicznego
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo