Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Odlizyc można wszystko dosłownie prócz skarpetek i gaci , ale do tej pory nie robiłem aż takiego zakupu żebym chciał wrócić sobie podatek vat , bo szkoda mi jest wywalać 10tys w błoto
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Odlizyc można wszystko dosłownie prócz skarpetek i gaci , ale do tej pory nie robiłem aż takiego zakupu żebym chciał wrócić sobie podatek vat , bo szkoda mi jest wywalać 10tys w błoto
Tyle że jak zwrot VAT u ponad 5 tys to przygotuj się na wezwanie do US ale w sumie tak nie ma się czego obawiać
Nawet skarpetki przeszły..... Takie specjalne niepalne dla spawaczy.
Tyle że jak zwrot VAT u ponad 5 tys to przygotuj się na wezwanie do US ale w sumie tak nie ma się czego obawiać
jeszcze wezwania nigdy nie miałem, chyba że księgowa chodzi zamiast mnie
To się ciesz, ustawa mówi że właśnie przy zwrocie powyżej 5 tys mogą wezwać do weryfikacji.
Ale każde wezwanie jakie dostane wszystko załatwiają za mnie księgowi tak jest w umowie
Hehe no i tak mialem jak zacząłem interes i mialem 100 od ue i kupilem 2 maszyny nowe i 9 tyś zwrotu . Pierwsze pytanie a skąd wziąłem
Bywało że 70 było do zwrotu i cisza z US na 15 lat była jedna spowiedź dochodzili czy dopłaty mogę na dowolny cel wydać czy tylko ściśle na gospodarstwo.Nawiązując do księgowości to tu oszczędności nie wskazane przykład kolega po całym kraju robi kotłownie w szpitalach, szkołach kolektory itd.jak miał księgową z polecenia to co miesiąc latał z kasą zawsze coś do zapłaty w US od kiedy zmienił to oni dla niego cieszył się i martwił bo co będzie przy kontroli bo szybko został wytypowany ale wszystko przebiegło pozytywnie a kasy zawsze w kieszeni więcej.
To się ciesz, ustawa mówi że właśnie przy zwrocie powyżej 5 tys mogą wezwać do weryfikacji.
To trzeba robić zwrot do pięciu tysięcy i nie ma kontroli przynajmniej ja tak robię i narazie spokój. A odnośnie interpretacji przepisów to się zgodzę że każdy us.ma swoje
Jak ze wszystkim, wszystko zależy od człowieka...
Panowie a jak jest z VAT od zakupu auta na gospodarstwo bo w necie różnie piszą że 50% inni że max 5 tysięcy.Kupował ktoś bo mój księgowy będzie dostępny w poniedziałek.
coś tak mi sie kiedyś obiło że za auto połowe vatu, ale jak teraz jest nie wiem
nie wiem jak teraz ale na koniec 2015 było tak:
- można odliczyć vat od nowego bądź używanego auta, warunek posiadanie faktóry
- można odliczać paliwo, części, naprawy, myjnia, autostrady, dosłownie wszystko
i teraz czy można odliczyć całość czy połowę ? jest to uwarunkowane tym czy użytkujemy auto tylko i wyłącznie na potrzeby gospodarstwa (odliczamy całość) czy także prywatnie (odliczamy połowę). Jeśli tylko na potrzeby gospodarstwa to trzeba to zgłosić na odpowiednim druku do US a co się z tym wiąże musimy prowadzić "kilometrówkę" czyli dokumentujemy każdy wyjazd: skąd, dokąd, kilometry, osoba prowadząca ...
tak było jeszcze niecałe 2 lata temu a teraz ?
Za kilometrówkę to ja dziękuję ale jak by połowę odliczył.Wiem że np.za samochody z paką typu Nawara to cały Vat.
Czy juz wiecie Pany ze od 2018 wchodzi dla mikroprzedsiebiorstw czyli i dla rolników obowiazek JPK ?
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/urza … edury.html
A co gorsze skarbówka ma zakusy także na nasze wyciągi bankowe. Nic tylko zatrudnić rzesze urzedasow niech sprawdzają czy aby Kowalski nie próbuje oszukać skarbu państwa. .... :stu:
Więcej roboty będą miały dziewczyny u księgowego ale w dobie komputerów.....
A u mnie żona w domu kolejne zajęcie. Puki co rozlicza vat
U mnie to samo ,Pani magister po Wyższej Szkole Bankowej .
Ale to wszyscy czy tylko vatowcy?
Vatowcy tylko
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo