10,081

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

aż się boje bo mojemu strzeliło 9 tys mth. Mechanika szukam, bo leje mi olej obok ciegna od hamulców. Puki co przeprosiłem sie z forszajem.

https://www.olx.pl/oferta/deutz-fahr-4- … p3ZV3.html na pomocniczego nadałby sie? gdyby udało mi sie znaleść troche czasu to pojechałbym go obejrzeć

Rolnik z powołania:-)

10,082

Pajej ja to się dziwię, że chcesz mechanika do tak banalnej rzeczy.

10,083

banalnej? patrzyłem w katalog i z zewnatrz to tylko uszczelniacz przeciwpyłowy jest. a innych uszczelniaczy nie widziałem. pojecia nie mam co tu jest do wymiany

10,084

Papej jak katalog mówi że nic nie ma to pewnie nic nie ma.  wyrobiła się prowadnica albo cięgno.

10,085

A jaki typ hamulca ? Jak mokry to znaczy ze cieknie uszczelnienie przy dźwigni,  jak suchy to uszczelniacz na tylnim moście. A jakby co to mam serwisowke do serii xx40

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

10,086

Wszystkie fachury właśnie zdzierają gruby hajs na tych co boją się zajrzeć do własnych maszyn. A prawda jest taka, że święci garnków nie lepią. U mnie w fordzie musiałem uszczelnić półosie, bo ciekły, i zrobiłem to bez problemu, bo tutaj nima filozofii Panie wink

10,087

Andrew89 napisał/a:

A jaki typ hamulca ? Jak mokry to znaczy ze cieknie uszczelnienie przy dźwigni,  jak suchy to uszczelniacz na tylnim moście. A jakby co to mam serwisowke do serii xx40

chyba mokry przynajmniej takie info w sieci znalazłem i płyn hamulcowy przychodzi jak do mokrych. Uszczelniacz przy dzwigni jak nr wbiłem w neta to mi wyskoczyło ze to jest przeciwpyłowy.
To ciekniecie jest dość specyficzne bo przez jakis czas nie cieknie nic a naraz przeważnie przy wcisnieciu hamulca wyrzuca szklanke oleju na raz

10,088

Poczekaj jeszcze trochę aż wszystko wyleci i wtedy będzie spokój.😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,089

jak mokre hamulce to cieknie olej z skrzyni i naprawa tego tanio nie wyjdzie

10,090

Etam... idziemy do tokarza  zamawiamy kawał stali z miejscem na uszczelniacz.
Wracamy z żelastwem i uszczelniaczem. Zakładamy wynalazek na wystający bolec spawamy do korpusu i zakładamy uszczelniacz.....  big_smile

10,091

Z pochwy półosi będzie na zewnątrz jeden uszczelniacz, simering. Na docisku hamulców będzie 1 lub dwa dużej średnicy oringi, pewnie nie okragłe tylko kwadratowe. Tam nie widzę żadnej wielkiej filozofii i kosztów. Najdroższe są oringi na dociski tarcz hamulcowych bo one są właśnie kwadratowe i kosztują koło 200zł. Ja założyłem za 17zł okrągły i działa dobrze. Dlatego specjalne oleje hamulcowe się daje, żeby nie psuły oleju w skrzyni w przypadku rozszczelnienia się hamulca.

10,092 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-10-08 09:41:07)

Nie wiem jaką średnicę mają ale kwadratowe  są też w tłoczkach hamulcowych w samochodach   może coś podejdzie?

10,093

Teraz wszystko jest dostępne. Ja nie miałem problemu z dostaniem, bo byłyby kwadratowe za 2dni, jednak nie chciałem tyle płacić za nie.

10,094

https://images83.fotosik.pl/843/07d1b28407d1c228med.jpg
leje z pod 44 ale to jest przeciwpyłowe

10,095

Ale 44 to jest uszczelniacz czy tylko obudowa do uszczelniaczy 30 i 27? Co to dokładnie 30 i 27 wg katalogu.

10,096

nakrędki

10,097

Ja właśnie zerknąłem w katalog mf 255 gdzie tarcze też są w oleju.
Tam też nie ma żadnego uszczelniacza. Jest tylko kawał gumy. Nigdy tego nie rozbierałem.
Powiem Ci tak ciśnienia tam nie ma więc może być tam byle jaki uszczelniacz nawet z filca.
Nie bój się tylko rozbieraj t co na wierzchu i utkaj to czymkolwiek.
Tu masz mfa  do porównania https://e-ursus.pl/pl/i/Hamulce-tylne-M … czesci/215

10,098

Patrzę na te katalogi forda i mf i widzę że to jest identycznie rozwiązane.  Te elementy uszczelniające na rysunku są podobne.
Te dwie nakrędki to zapewne regulacja luzu hamulca.

10,099 Ostatnio edytowany przez androl (2017-10-08 18:58:47)

A może odpowietrznik skrzyni, jeżeli takowy jest, jest niedrożny i ciśnienie wyrzuca olej tam gdzie ma najłatwiej ?

10,100 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-10-08 19:06:28)

Papej a to 44 ma pewnie nr katalogowy zapodaj to poszukamy..
To co Androl pisze może być przyczyną.  W starych skrzyniach to na lewarkach powietrze leci a te nowsze z bajerami są ciut szczelniejsze więc odpowietrznik musi być.