2,241

Odp: Ciekawe filmiki

na środku miał bagno las się wcinał też  więc kosiłem 2,5 godziny mimo że 2 i pełen przyśpieszacz. Kosiłem nie swoim bizonem z sieczkarnią w stawce 320zł godzina. A gość się jeszcze cieszył i nam tłumaczył że "wszyscy powinniśmy dbać o środowisko i produkować zgodnie z naturą"

2,242

Też tu mam takiego. Gość nie tylko ma gospodarstwo ekologiczne ale żyje ekologicznie. Praktycznie żywi się tym co wyprodukuje i bynajmniej nie są to ziemniaki z zsiadłym mlekiem  ( tęsknię za tym smakiem). I to on z nas się śmieje. Facet jest dokładnie wyliczony i twierdzi że pomijając dopłaty i tak wychodzi na plus a zdrowie którego nie niszczy mieszając chemię w opryskiwaczu ma gratis. Zamiast opryskiwacza ma chwastownik i kupę wolnego czasu. My pryskamy po nocach a on ..... się niczym nie przejmuje...

2,243

Amisze jacyś ? wink

2,244

jak policzę ile kosztuje orka uprawa siew zbiór doczyszczenie to by pokryć koszty musi plon sprzedać ok 4 krotnie drożej niż normalnie lub dołożyć z dopłat chyba że ma sprawdzonych klientów i sprzedaje żywność przetworzoną na tym idzie sporo zarobić.
Dla przykładu mąka żytnia w lokalnym młynie ok 1zł/kg  w sklepie już 2,3 razowa 3,2 a razowa ekologiczna już 6 z groszami ale gdzie tu klienta znaleźć na taki drogi produkt i ile sprzedać by starczyło na wszystkie koszta opłaty i "wymianę handlowa z cywilizacja w mieście"

2,245

Ma klientów co słono płacą za ziarno. Sadzi pyry sprzedaje po 5-6zł kg jajo po zecie ale to małe
Mleko prosto od krowy po 3-4zł i doszło do tego że  ma nawet lewe świnie i sprzedaje po 10zł tj 1000zł za kabana a klienci i tak walą drzwiami i oknami. Do tego kury i gęsi na rosół. Pytacie kto to kupuje? A np sąsiad co ma ponad 400ha pod pługiem i stać go na takie frykasy. Gość praktycznie z podwórka się nie rusza z towarem. A amiszem nie jest. Raz do roku do pilnowania dobytku przychodzi opłacony zmiennik z rodziny a on z żoną robi wypad na 2-3 tygodnie " dookoła świata ". Powiem wam że miał sporo szczęścia. Wstrzelił się w rynek. Nie wiem jakie były początki za mało go znam. Mimo że mógłbym się na nim wzorować to jakoś nie wyrywam się do tego.

2,246

No i nie zobaczyłem czy działa https://www.youtube.com/watch?v=yGe3-frQ3hk

2,247

To jest ciekawe www.youtube.com/watch?v=9Zh6f3UJgSM

2,248

co w tym ciekawego? ciekawe ile to kosztuje?

Rolnik z powołania:-)

2,249

Wystarczy przy sianiu zrobić ścieżki technologiczne i masz z głowy.  Jak pryskasz przed sianiem albo zaraz po to może coś pomóc ale takie apki są już na smartfona albo porządnego tableta.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,250

Jakiś nie ogarnięty ten gospodarz ścieżka przy granicy. Jak by sąsiad miał rzepak 1,5m wysoki a on coś co ma 20cm  to by mu tak łatwo nie poszło...

2,251

Andrew89 napisał/a:

Wystarczy przy sianiu zrobić ścieżki technologiczne i masz z głowy.  Jak pryskasz przed sianiem albo zaraz po to może coś pomóc ale takie apki są już na smartfona albo porządnego tableta.

żadna apka nie pokaże ci z zadowalająca dokładnościa a jak jest taka co pokarze to mi ja wskaż. o ile przy opryskach mozna sobie bez tego poradzic to na rozsiewanie NPK przedsiewnie juz fanja sprawa taka nawigacja

2,252

Po sąsiedzku w Agrifarmie maja RTK NET do siewu i uprawy, sam jedzie z dokładnością 2-3 cm, fajna sprawa w uprawie jak się jedzie co drugi przejazd i zawsze pełna szerokość

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,253

Pajej napisał/a:
Andrew89 napisał/a:

żadna apka nie pokaże ci z zadowalająca dokładnościa a jak jest taka co pokarze to mi ja wskaż. o ile przy opryskach mozna sobie bez tego poradzic to na rozsiewanie NPK przedsiewnie juz fanja sprawa taka nawigacja

Do nawozów,poplonów jak i oprysku bez ścieżek to AgriBus na Android na dobry telefon wystarczy pokazuje prędkość ,ha zrobione i punkt gdzie się skończyło.Jak szerokość maszyny poprawnie wpiszę się i trochę wprawy to dokładność 30 cm.

2,254

Nawozy siejes z dokładnością co do 5 cm ? Rozsiewaczem talerzowym czy pneumatycznym ?

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,255

scoda19 napisał/a:
Pajej napisał/a:
Andrew89 napisał/a:

Do nawozów,poplonów jak i oprysku bez ścieżek to AgriBus na Android na dobry telefon wystarczy pokazuje prędkość ,ha zrobione i punkt gdzie się skończyło.Jak szerokość maszyny poprawnie wpiszę się i trochę wprawy to dokładność 30 cm.

to jest darmowe czy ile płatne? moze przetestuje

2,256

Darmowe porównywane było z kolegi co miał na test z Agromy za 5 tyś nic nie odbiegało.Zainstaluj wprować szerokość i jak będziesz chodził po podwórku to sprawdzisz.

2,257

ona jest w pl czy tylko angielski?

2,258

Scoda ten kolega miał na testach https://agripilot.com/pl/

2,259

Coś w tym stylu tylko nie na tablecie a takim grubym ekranie.

2,260

miałem agribusa i na tablecie i na telefonie. Nowe sprzęty i każdy już na a-gps. tablet zszedł na 1,5m dokładności a telefon na 0,8m. co do prowadzenia równoległego, apaka nie trzymała stabilnie sygnału i pokazywała że ko p[olu skacze to tu to tam, a nie jade prosto....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....