8,121

Odp: GG FORUMOWE

niewydostanieszsie napisał/a:
Pajej napisał/a:

myslałem o tym, ale chyba za drogi https://sprzedajemy.pl/case-4210-1995-7 … nr54046941

Jakbym miał kupić 20 letni traktor 75 KM za 45 tys to wolałbym te 40 tys wpłacić na nowy i reszta na raty. Kupujesz takiego farmtraca najtańszego np heritage i  2 lata nie interesuje Cię traktor bo masz serwis od tego. Równie dobrze może być to mtz albo jakiś wynalazek z Chin. Oczywiście jeśli kupujesz traktor do pracy bo znam takich co nie robią więcej niż 100 godzin rocznie i sprawiają sobie kolejne wynalazki na podwórko. Wtedy to co bys  nie kupił używanego to pochodzi.

tym ciagnikiem nie nabije motogodzin bo tylko opryski nawozy i transport, a ma byc cos wygodniejszego od 360 dla ojca bo on głównie pomocniczym ciagnikiem pomyka a zasłuzył na cos wygodniejszego.  360 robi ok 200mth rocznie

Rolnik z powołania:-)

8,122

Pajej nie licz na to że będzie robił mało bo do wygody bardzo łatwo się przyzwyczaić. Podam na swoim przykładzie.
- Miałem c-360 i c-4011. Kupiłem ZT323 i miał robić tylko ciężką robotę przy orce i uprawie. Okazał się wygodniejszy od ursusów i robiłem prawie wszystko.
- Sprzedałem c-4011 i kupiłem farmtraca. Pomyślałem, ale super mi się rozłoży robota: 323 orki i uprawa, farmtrac na łąki a 360 opryski i nawóz. Farmtrac okazał się najwygodniejszy i okazało się że oprócz łąk poszedł też w uprawę i orkę.
- Sprzedałem 323 i kupiłem forterrę. Nauczony wygody zacząłem większość robić forterrą bo najwygodniejsza.
Na tą chwilę forterra robi wszystkie uprawy, zasiewy, transport, prasowanie, doszła przewracarka, myślę o kosiarce. Farmtrac dostał rozsiewacz, opryskiwacz i wszystko z turem. A 360 hmmm posadzi 20 arów ziemniaków i gdyby nie 3 ha truskawki to nie miała by co robić.
Dupsko lubi wygodnie siedzieć.

gg 5118068

8,123

Zorak pokazałeś wcześniej że twoje zakupy są przemyślane z ołówkiem w reku.
Najważniejsze w naszych (rolników) decyzjach jest to, żeby decyzje podejmowane były właśnie tak. Nie zaś ze względu na chorobę neurologiczną nadwrażliwości nerwu, który to odkryli "rosyjscy naukowcy" wink
Prawie wszyscy ją mamy, jedni z nas mogą sobie pozwolić na walkę z nią za pomocą grubego portfela, inni siłą woli, dobry jest też "stoperan".  Są i tacy których komornik dopiero potrafi wyleczyć. Jednak lepiej nie dopuścić do tego, bo to jest konował, ze ślepoty wyleczy ale po tej kuracji dupa może boleć do końca życia.

8,124

zorak napisał/a:

Pajej nie licz na to że będzie robił mało bo do wygody bardzo łatwo się przyzwyczaić. Podam na swoim przykładzie.
- Miałem c-360 i c-4011. Kupiłem ZT323 i miał robić tylko ciężką robotę przy orce i uprawie. Okazał się wygodniejszy od ursusów i robiłem prawie wszystko.
- Sprzedałem c-4011 i kupiłem farmtraca. Pomyślałem, ale super mi się rozłoży robota: 323 orki i uprawa, farmtrac na łąki a 360 opryski i nawóz. Farmtrac okazał się najwygodniejszy i okazało się że oprócz łąk poszedł też w uprawę i orkę.
- Sprzedałem 323 i kupiłem forterrę. Nauczony wygody zacząłem większość robić forterrą bo najwygodniejsza.
Na tą chwilę forterra robi wszystkie uprawy, zasiewy, transport, prasowanie, doszła przewracarka, myślę o kosiarce. Farmtrac dostał rozsiewacz, opryskiwacz i wszystko z turem. A 360 hmmm posadzi 20 arów ziemniaków i gdyby nie 3 ha truskawki to nie miała by co robić.
Dupsko lubi wygodnie siedzieć.

I masz całkowitą rację  to chyba każdy kto posadził 4litery w wygodnym to już z niego nie wysiada . tak ja też mam  ZT 323  zostawiłem jednego, i stoi odpoczywa    , mtz  82 są  dwa i odpoczywają , zetor i   c360 . czasem się przewietrzą z przyczepkami przy siewach bo czymś trzeba zboże na pole podciągnąć a pracują nowe nabytki!!!

Leszek   dla kolegów'

8,125

dobra ale jak przejmnie robote 360 która robi 200 mth rocznie to nagle nie bedzie kręcił 500. do ciężkiej roboty jest ford lub forszaj

Rolnik z powołania:-)

8,126

Mój R 854 zrobił w rok 80 mth i więcej zapewne nie będzie robił, ma swoje zadania.

8,127

mój dzisiejszy nabytek zabytek
https://www.olx.pl/oferta/koparka-bialo … 73e1cd2667
jutro będzie na podwórku daliśmy 8 tyś

Nie ma to jak FORTSCHRITT

8,128

Niech służy!

8,129

Traktor ruski, ale osprzęt bułgarski i i uszczelniacze w kompletach trudno, a z ruskich kompletów tylko pojedyncze pasują.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8,130

A czy białoruśka rolnicza (z chwytakiem) ma możliwość założenia łyżki i kopania np. rowu?

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

8,131

widziałem takie łyżki do rolniczych maja dwa krótkie siłowniki ale rolnicza do kopania jest taka nie bardzo

8,132

MAREKPE napisał/a:

Traktor ruski, ale osprzęt bułgarski i i uszczelniacze w kompletach trudno, a z ruskich kompletów tylko pojedyncze pasują.

kawałek ode mnie jest koles co handluje wszystkim co te ruskie ludzie natworzyli ma części do mtz deta jumz białorusi

8,133

Podaj, proszę, jakiś namiar na niego. Potrzebuję pompę wody, wentylator i chłodnicę wody do Jumza.

8,134

na pw podeślę ci namiary

8,135

Mam pytanie ,zna ktoś z was, może polecić jakiś dobry klej do metali kolorowych ? ważne żeby mosiądz kleił.

8,136

http://allegro.pl/cx-80-auto-weld-klej- … 25471.html
Ja ostatnio wszystko lepię tym. Daje radę.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8,137

Próbowałem już robić tym spawaniem na zimno ale nie bardzo chciało się trzymać ,tyleże to moje było innej firmy ,kupię to co podałeś w linku może da radę.

8,138

A co chcesz skleić?

8,139

MAREKPE napisał/a:

http://allegro.pl/cx-80-auto-weld-klej- … 25471.html
Ja ostatnio wszystko lepię tym. Daje radę.

Potwierdzam,dobry klej.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

8,140 Ostatnio edytowany przez Massey (2017-12-09 12:53:53)

Chce skleić urwany słupek przy saksofonie to jest coś jakby malutkie łożysko ślizgowe które trzyma ośkę do której przymocowana jest klapa. W oryginale to jest lutowane lutem twardym ,myślałem normalnie cyną przylutować ale to moment łapie ,musiałbym trafić idealnie bo np gdy trochę krzywo przylutuje to będzie lipa. Do serwisu nie mam czasu z tym jechać. Przed chwilą znalazłem w rupieciach jakiś klej cyjanoakrylowy i nim przykleiłem ,narazie niby trzyma ,niech poleży dłuższą chwilę ,wtedy założę ośkę i sprężynkę ,jeśli nie odpadnie to może tymczasowo będzie ok.