Odp: JUMZ 6M / Białoruśka rolnicza, budowlana - różne wersje.
niedaleko w tartaku nie bawią się w zdejmowanie osprzętu tylko przyspawali zaczepy od 385
a chwytak zamontowali na szybkozłączkach
użytkują tak i budowlana i rolnicza
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » JUMZ 6M / Białoruśka rolnicza, budowlana - różne wersje.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
niedaleko w tartaku nie bawią się w zdejmowanie osprzętu tylko przyspawali zaczepy od 385
a chwytak zamontowali na szybkozłączkach
użytkują tak i budowlana i rolnicza
Chyba żeby kupić rolniczą, zwalić osprzęt i zamocować go na wózku, a na ciągnik tura.
Ja mam ostrówka, dorobiona na przód euroramka i podpinam co potrzeba. Tył na czas żniw demontuję w 0,5 h ponowny montaż to 1 h
Tylko Ostrówkiem nie załaduje obornika z miejsca składowania (spory dół i mało miejsca na manewry) i cena za w miarę dobrego >12tyś.
Przy cenach tych trupów to szkoda pier....nia i lepiej kupić dwa i jeden mieć z kopaczką i spychem a drugi przerobić na ładowarkę z turem bez osprzętu, a ta kopaczka to i tak ile kopania tyle naprawiania.
Z awaryjnoscia bywa roznie, raz przez dwa lata nic nie robie, ani oleju nie dolewam ani przewodów a raz strzela jeden za drugim albo rozdzielacz puszcza a to uszczelniacz silownika ale ogolnie przy silniku sprzegle i skrzyni dawno dawno nic nie dłubane i wszystko chodzi dobrze, odpala od strzała:)
Ja tak mam u siebie jeden jumz "goły" z turem a drugi rolnicza koparka
no to mogę sie zaczynać rozpisywać w tym wątku bo moja zakupiona bestia już jest u mnie
a więc na dzień doby robię rozrusznik bo sprzęgiełko poszło ale to pryszcz ktoś jest mi w stanie podesłać jak rozłożone są biegi w tym ustrojstwie i jak reguluje się sprzęgło bo biegi nie wchodzą jak należny pedał sprzęgła w podłogę a biegi zgrzytają a o resztę zapytam jak dopiero się nim przejadę
dodam fotki jak go jutro uruchomię na spokojnie i go postawie w dogodnym miejscu
Ojciec zamienił się z wujaszkiem ponad 20 lat temu, wziął forsza a dał jumza. Wujo Gniecie go tyle lat, od jakiś 6-7 dzień w dzień chodzi w turze i tam nic nie dzieje się... Twardy sprzęt. A w Pronarze z roku 2010 łożyska w skrzyni biegów w obudowie się już obracają.
Regulacje sprzęgła opisywałem na forum KOPACZKA pod tym samym nickiem. Spróbuj poszukać. Jak się nie uda to będę szukał notatek.
Układ biegów:
Ż 3 4 R
Z 5 2 1
Ż=żółw
Z=zając
dzięki rudemenes za podpowiedź
już jedna awaria naprawiona rozrusznik zrobiłem nowe sprzegiełko i szczotki na pewno mu wiele pomogą luzu na tulejkach nie miał wiec zostały te co były
jutro go wstawię i aż z ciekawości będę go palił i patrzył co i jak
Ja mam założony rozrusznik z przekładnią. Jest dużo lepszy od oryginału. Kręci jak szalony.
panowie szukam szybę do koparki budowlanej białorus tej takiej na dół tej dokładki od rozdzielaczy wraz z uszczelka dzisiaj przywiozłem szybę w te miejsce ale nie pasuje
szyba jak na tym zdjęciu ta zaraz pod tą uchylną jak by ktos miał to proszę podać oferty
https://i.ytimg.com/vi/OHSv3F8ufv8/maxresdefault.jpg
Mam dwa komplety szyb do białoruśki chyba budowlanej bo od wuja przytargałem, jak byś zmierzył i podał wymiary to sprawdzę czy nie mam.
oki jutro zrobię wymiary i podeślę
a wiec tak szyba w lekkim trapezie
wysokość 31 cm
szerokość 1 71 cm
szerokość 2 74 cm
chłopaki jest ktoś w temacie koparki
biorę się od jutra za wymianę sprzęgła i tu moje pytanie czy jest opcja zrobić to bez zdejmowania całego osprzętu czy będę musiał uwolnić ciągnik od koparki
i teraz drugie pytanie jak wygląda temat blokady tylnych kół czy to jest podobnie jak w c-360 czy jakos inaczej i gdzie znajde pedał wajchę od tego ?
Pedał pod prawa nogą powinien być A blokada to to jakaś autorska radziecka robota i jest na samym końcu tylnego mostu .
Jak to rozbieralem u siebie to nie ma szansy tego zerwać ani uszkodzić.
Co do sprzęgła to w rolniczej trzeba było odczepic spych i odkręcić podpora łyżki.
Ramę będziesz musiał rozpiąć chyba. Blokada bardzo prosta, i bardzo mocna. Znajdziesz pod prawą nogą.
aha ta blokada to najpierw zobaczę czy gdzieś się ciegna nie rozpięły a z tym sprzęgłem tez tak sie obawiam ze będę musiał to wszystko zdjąć ale tato sie upiera ze nie trzeba będzie zę wyjmiemy sam silnik ale to jutro jeszcze dobrze obejrzę
Zdejmij najpierw koło pasowe z wału i wyjdzie silnik.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » JUMZ 6M / Białoruśka rolnicza, budowlana - różne wersje.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo