Odp: GG FORUMOWE
dokładnie o wał od wytrzasaczy mi chodziło
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 410 411 412 413 414 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dokładnie o wał od wytrzasaczy mi chodziło
Wał od wytrząsaczy darmo sie nie rwie bez powodu. Za mocno skręcone panewki przegrzewają wał i się urywa, lub za luźno. Co za różnic 5 szerokich czy 6 węższych wytrząsaczy?
Hmm nie zgodzę się że z 5 klawiszami idzie wolniej .. kwestia ustawienia Claas dominator 204 też ma 5 klawiszy JD W550 też ma 5 klawiszy więc nie o to chodzi kwestia wielkości bębna .. jak 6 klawiszy to np można tanio kupić dominatora 118 ale to nadal ma 1 bęben i dupa żeby mieć wydajność i naprawdę śmigać to już 2 bębny wtedy można pokazać co maszyna potrafi ,
Co do 98 że niewiele szybciej od bizona to nie do końca , sam się chwilę głowiłem o co kaman bo niedomłacał a to trzeba większe obroty na bębnie dla 98 88 czy tam 96 bo mają tylko 6 a nie 8 cepów
Zastanawia mnie tylko jedno czemu dominatory czy tam Megi trzymają cenę a lexiony są stosunkowo tanie co do roczników ?? jakie jest wasze zdanie na ten temat
Wojtek masz racje co do dwóch bębnów i obrotów. W moim MF jest bęben z klepiskiem,odrzutnik z klepiskiem i separator z klepiskiem i obroty na bębnie trzeba trzymać minimum 1000 bo jak poniżej to od razu widać straty na czujnikach.
Janusz a w Twoim bęben ma 60 cm średnicy? W dominatorach trzeba większą prędkość bębna bo ms średnicę tylko 45 cm a chodzi tu aby utrzymać podobną prędkość obwodową. Co do cen to myślę że dominatory i megi (a to też dominator) mają taką cenę bo to stosunkowo proste maszyny a jak lexion już ma komputer to już się tego ludzie boją. Grzesiu ale jak jest 6 wytrzasaczy to i mlocarnia szersza no i większy przerób ale jak lexion na 5 klawiszach ma mlocarnie 140 cm to i tak przerób po diable. A lexion ma wytrzasacze już na lozyskach czy jeszcze na panewkach?
Oj leszku dobre pytanie ale raczej na panewkach skoro nawet JD w serii W z nich nie zrezygnował , panewki są na pewno mniej problematyczne od łożysk , wymiana regulacja itp to parę minut a weź wymień łożysko na środkowym wytrząsaczu ...
Mi chodzi o to że może być 5 wytrząsaczy a będą miały szerokość jak 6 w dominatorze na przykład. Zobacz bizon 5 wytrząsaczy a e514 4szt i szerokość w sumie taka sama. U mnie w Dominatorze to chyba młocarnia dawałaby radę jeszcze sporo ale sita krótkie się robią. Ojciec już jakiś czas przyprowadził 108 maxi i miałem tak mierzyć czy sita ma dłuższe, ale jakoś zeszło. Też fajne bestie.
Na łożyskach ma wytrząsacze
Sita mało wiele dają radę a właśnie na wytrzasaczach najpierw zaczyna gubić, bynajmniej w kukurydzy. U mnie w 114 to prędzej kontrolka mrugła na rotorze niż na sitach, u kolegi w tucano 320 tak samo, najpierw na wytrzasaczu. Co do panewek to był w tygodniu u mnie gościu co ma avero 160 od nowości to mówił właśnie że nie widzi szału w tych panewkach bo 600 mth i już wymieniał.
https://www.olx.pl/oferta/kombajn-masse … 2b91d6b655 A może coś takiego . Wydaje się potwór.
https://www.olx.pl/oferta/massey-fergus … 2b91d6b655 Tutaj Ciekawi mnie, że godziny koszenia są niewiele mniejsze od powierzchni skoszonej. To tak jakby wcale nie był na godzinę aż tak wydajny.
Tak grzesiu Potęga kosiłem w tamtym sezonie z takim on ma 3 ha na godzinę przy 7t/ha wielki i kwadratowy , ale w polu idzie jak przecinak ogólnie nie oglądałem dokładnie tej maszyny ,,,
Damian a nie myślałeś o takim w tym roku kosił mi usługowo qq ma takiego i jednego mniejszego do tego2266 dokupił przystawkę miał skosić 50 qq a poszło ponad 120 qq,tylu miał chętnych na usługę miał takie same dwa ściągnąć do końca roku na handel jeden był już zamówiony. Cena jak pamiętam coś 160-170 tys.
Ale teraz to mówisz poważnie czy to ironia? Lubię różne wynalazki i nie wiem czy nie wolałbym takiego niż np. claasa. Mam korbanka niedaleko to z częściami nie byłoby problemu.
Grzesiek,ta 34 jest bez separatora i faktycznie wychodzi 1,12 ha na godzinę pod warunkiem że nadal zlicza hektary.
U mnie ten kosi i jeszcze jeden co ma takiego tylko droininborga to tym drugim więcej stoi niż kosi. Jak już kosi to idzie szybko. Jednak co chwilę coś się pierdzieli. Ale maszyny robią wrażenie.
Pisze co widziałem: Mega 204 i MF38 to nie ma wogóle co porównywać-mega stoi a mf jedzie, ot takie moje spostrzerzenie... Na moje to Claas przereklamowany...
Co do MF to u mnie we wsi agrifarm jeździł na nich od chyba 93 roku. Najpierw modele 40RS w kwadratowej kabinie, później w okrągłej a na koniec do roku 2011 kosił 7278 cerea. Przebiegi robiły konkretne i w takich zielonkach że głowa mała. Trochę też nimi jeździłem bo jakiś czas tam też robiłem. Kombajn wygodny i dość przewalisty. To było kręcone że 2 km ode mnie
https://youtu.be/CKBCUYFONf0
Pisze co widziałem: Mega 204 i MF38 to nie ma wogóle co porównywać-mega stoi a mf jedzie, ot takie moje spostrzerzenie... Na moje to Claas przereklamowany...
tylko do claasa oczesci sa wszedzie
Tego w kuźnicy oglądałem kombajn ok poza tym że brakuje tych grabek nad wytrząsaczami (separator) i heder wygląda jakby nim pole orali gdyby nie to to już by był u mnie.Miał też naprawianą przekładnie od wysypu i spawane tylne piasty do ośki(która była cała co rzadko się zdarza)i coś z prądami grzebane założona zwykła puszka elektryczna. Co do MF i Fendt bo to to samo jest ładny w więcborku 145tys ale coś na silniku się paliło, kable stopione i nie podłączone, odpala po kilku próbach i to co mnie rozwaliło jak włączasz młócarnie kombajn odlicza 10s i gaśnie - chodzi dopiero jak mu temp oleju podskoczy - za mądry jak dla mnie. Pompka zasilająca na kolektorem wydechowym i ropka kapie kwestia chwili i pożar znowu. Dwóch dużych gospodarzy miało fendty jeden blachy z boku powycierał a drugi często w polu nocował. Claas części dostępne i wybór oryginał - zamiennik. Jakość nowych claasów nie powala w rocznym tucano dziury w blachach odrzutnika. Wytrząsacze się wycierają na początku szczególnie w kuku claas stosuje dodatkowe blachy na przód wytrząsaczy do dokupienie także co nowe to lipa. Miałem ochote na case
http://konedata.net/puimurit/internatio … 2166-2188/
ale nie wiem ile kosztuje przekładnia rotora bo ona w nich siada.
w podobnych pieniądzach dwie różne maszyny
https://www.otomoto.pl/oferta/claas-dom … xtor=SEC-8
A za New Hollandem seria tx nie oglądasz się widziałem na olx kilka sztuk
Strony Poprzednia 1 … 410 411 412 413 414 … 593 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo