8,261

Odp: GG FORUMOWE

No właśnie u nas już nie chcą tankować do innych niż wymagane.
Już rozładowany, dowieźli mi i koledze z sąsiedniej wioski jednym transportem. Brat tego kolegi jest handlowcem w firmie z której bierzemy paliwo, on nam powiedział, chłopaki kupujcie te zbiorniki.

8,262

Jaka pojemność i ile dałeś?

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

8,263 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2017-12-29 15:13:49)

Taaaa do puki mi ktoś nie pokaże Ustawy, artykułu i ustępu to nie kupuję.
To kolejny artykuł zawierający lokowanie produktu, jeżeli tak nie jest to czemu nie ma w nim słowa o rozporządzeniu, ustawie czy czymś takim.
Pisałem już o tym, że można kupić "mauzera" z atestem  i on ustawiony w odpowiednim miejscu spełnia wszystkie wymogi.  Pompa do niego kosztuje 300-400zł

Fakt fajna sprawa takie ładne coś na podwórku złodzieje zaraz wiedzą gdzie iść...

Wysłałem zapytanie do dystrybutora mauzera niech się wypowiedzą jak oni to widzą
Puki co nawet przeglądarka podkreśla jako błąd słowo dwupłaszczowy lol

8,264

Jak już chcecie się czym przejmować to czytajcie. U nas już dostawy saletry się opóźniają bo brakuje przewoźników
http://niebezpiecznalogistyka.pl/saletr … c-rolnicy/

8,265

Z tymi zbiornikami to ściema jak nic dostawcy handlujący paliwem w ofercie mają zbiorniki i straszą rolników że nie dowiozą paliwa aby kupić od nich zbiornik,próbowano i u nas takie sztuczki ale jak nie on to inny przywiezie a skąd on może wiedzieć jaki ja mam zbiornik jak zamówienie przez telefon.Z saletro też ponoć te artykuły napędzają strach u rolników jak był przedstawiciel z Grupy Azoty to mówił że było zamieszanie bo spedytorzy nie wiedzieli ale ponoć w ustawie jest zmiana i rolników nie dotyczy ale praktyka pokaże.

8,266

Jak nie ten to inny paliwo chętnie przywiezie na podwórko wink

8,267

Jak się wezmą za dostawców czyli przewoźnika paliwa i jeden i drugi zapłaci mandat to juz chętnie wozić nie będzie , słyszałem ze na fv ma być pisany numer zbiornika a od  stycznia w każdej cysternie ma być montowany gps

8,268

a co ja słyszałem???

Rolnik z powołania:-)

8,269

Tak jak Marcin pisze. Zbiornik ma 2 wytłoczone numery na zbiorniku wewnętrznym i płaszczu zewnętrznym. Numery te przyporządkowane są konkretnemu właścicielowi w całym pliku dokumentacji. Przewoźnik wpisuje te numery przy dostawie i nie może być tak że zbiornik 1500 l a zatankowane 1600 l.
Ja tam wole się nie kopać z koniem, wymogi które jestem w stanie spełnić, spełniam.
Zbiornik Tango 1,5 tyś l 5150 zł brutto w kwocie dowóz na miejsce.

8,270

MAsz już na podwórku?
Wrzuć fotki tych numerów i atestów

8,271

Tankowanie do zbiorników już zabronione ?
Policyjny kraj ,policyjny kontynent , policyjny świat ...........
Wykończą nas tymi przepisami , dziś czytałem w poradniku rolniczym o wymogach w osn to aż mi się scyzoryk w kieszeni otwiera .....
Np. pryzmy z kiszonką mogą być w tym samym co trzy lata , ciekawe co robić jak się nie ma tyle miejsca aby tak zrobić .
Z obornikiem na pryzmie podobnie co trzy lata na tym samym miejscu .....
Z kolei na plany nawożenia azotem szacują że rolnicy wydadzą 41,3 mln zł ,z tego 80%koszty pracy .
A wydatki na przechowywanie nawozu to jakieś 754mln zł ,KTO TO PONIESIE ?
Chyba to raczej pasuje do ręce opadają , albo zrobić nowy wątek "Absurdy polityki rolniczej "

8,272

http://i65.tinypic.com/2luubdz.jpg

w ramach ochrony danych osobowych trochę zamazałem wink

8,273

Koseś z kiszonką będę miał dokładnie problem taki jak piszesz ,już teraz ciasno mam na placu za oborą żeby pomieścić kiszonki ,stóg ze słomą i część maszyn a co dopiero robić pryzmy co 3 lata w innym miejscu i to jeszcze na ściółce ze słomy , i potem brać tą kiche taką spapraną ze słomą...

8,274

Nawet wysłać nie będzie się można na polu... Aż się łezka kręci w oku jak przypomnę sobie początek lat 90-tych...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,275

Koseś za drogą polną z tyłu zabudowań nie Twoje pole ? tam by było rozwiązanie z pryzmami.

8,276

Kumpel zrobił kiche z kukurydzy w rękaw i nie zrobil blisko zabudowań bo za bardzo glina i się na e dało więc kawałek dalej na polu zrobił. Po około tygodniu rękaw na odcinku kilku metrów rozciety...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,277

Andrzeju to moje pole i aktualnie tam są dwie pryzmy 70x12m  ogrodzone siatką leśną przed zwierzyną ,ale jak zaczną to respektować to co rok trzeba będzie dalej jeździć i niepotrzebnie niszczyć łąkę ...
Ale mam kuzynów w centralnej polsce to mają takie małe kawałki że na szerokość moja pryzma by sie nie zmieściła smile
Chyba po  nowym roku zacznę szukać płyt drogowych aby ułożyć z nich silos i będzie po kłopocie .

8,278

Ja mam działkę na której mam siedlisko o szerokości 30 metrów , za oborą placu jest w sumie pół hektara i dalej koniec , za dużo nie można zwojować na takiej niezbyt dużej parceli ,a z kolei po drugiej stronie podwórka mam pastwisko to jeśli tam bym zacząć robić pryzmy to musiałbym zrezygnować z wypędzania bydła...

8,279

koseś poszukaj po starych PGR  tam są gotowe silosy ,  znajdź właściciela  i masz za parę zł dobre płyty

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,280

nie każdy z tych  silosów da się rozebrać koło mnie (współrzędne miejsca 52°51'32.4"N 19°19'05.4"E) trzech po kolei próbowało bo za darmo był silos oddawany żaden nie podołał przyjechał dopiero 4 z młotem udarowym na koparce, dźwigiem i rozebrał niszcząc przy okazji średnio co drugą płytę nie wiem  czy taniej nie było by tych płyt wykonać we własnym zakresie niż wynajmować ten ciężki sprzęt.