1

Temat: Oczyszczalnia Ścieków Przydomowa

Witam ma ktoś styczność  z oczyszczalniami  przydomowymi   z rozsączaniem ??  jakieś sugestie  albo  istotne informacje jak to naprawdę jest z tymi oczyszczalniami ? Czy one faktycznie są tak znakomite  jak piszą ??

chodzi mi o taką   link wklejam przykładowo

http://allegro.pl/przydomowa-oczyszczal … f330bfb721

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Oczyszczalnia Ścieków Przydomowa

Ja użytkuję od listopada 2008 r tzn. od momentu przeprowadzki do nowego domu. Działa nawet gdy cały drenaż zalany wodą jak obecnie i w 2012 r.
Jako że w momencie przeprowadzki było nas ośmioro zbiornik mam 4 tyś/l . Instalowałem ją sam wyszło taniej i wykonanie lepiej bo kamienia płukanego poszła łódka załadowana do maksymalnego ciężaru. Po roku zamontowałem odpowietrzenie rury kanalizacyjnej bo zaczęły odbijać gazy w łazience rodziców dlatego że jest najbliżej. Producent przewidział tylko odpowietrzenie zbiornika które jest wyprowadzone prawidłowo 1 m ponad okna na pietrze. Gazy jednak gdy odbiją idą i w rurę kanalizacyjną  nie tylko w odpowietrzającą i gdzieś w domu bekną. Po mojej modernizacji nie odbiło w domu ani razu.
Reasumując polecam, w razie co służę pomocą foniczną wink

3

A jakie masz Podłoże  pod drenażem ?? piaszczyste czy może bardziej gliniaste >??

4 tys litrów   to dosyć spore
udało ci się je przepełnić >>?? wybiera się osad  jeśli tak to co ile ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Też mam to, jedna od chyba 2008 roku a druga od trzech lat. Jakoś to funkcjonuje. W obydwu mam zbiorniki po 2 tyś litrów. Co jakiś czas wypompuje do pustego i na pole. Kiedyś chcieli z gminy jakiś kwit że dałem osad do oczyszczalni czy coś ale ostatnio z tym jakoś cisza. Ostatnio słyszałem że chcieli wprowadzić jakieś analizy osadu i to oczywiście płatne ale póki co to nie weszlo

E 516 na części
Telefon 695 076 269

5

A jak to jest z  bakteriami  trzeba jakieś  aplikowac czy jakimś cudem samo z siebie działa ?

6

Bakterie... Tu ważny jest papier że masz oczyszczanie i to wsio

E 516 na części
Telefon 695 076 269

7

Ja mam tez od 2008 roku narazie działa ,moja jest troche automatyczna  sbr tam są dwa zbiorniki i to się napowietrza przelewa w jednym zbiorniku są zanieczyszczenia,  tzn ciężkie to pod wpływem bakterii i mieszania osiada na dno a reszta przelewa się do drugiego zbiornika z tej oczyszczalni można wode puszczać do wody gruntowej.od czasu do czasu rzucamy bakterie przeważnie rzucamy co jakiś czas polecam nas to kosztowało około 15 tys z tego dostaliśmy zwrot z banku ochrony środowiska i z gminy czyli jakies 7 tys do zapłaty

8 Ostatnio edytowany przez androl (2018-01-07 22:29:14)

Bakterie co tydzień na noc do kibelka. Zbiornik musi być pełny żeby prawidłowo oczyszczalnia funkcjonowała. Drenażu mam 3 nitki po 20m rowy kopałem ostrówkiem łychą 60 cm. kamienia jest 40 cm na to rury drenażowe przysypane do równa kamieniem, na to geowłóknina i dopiero ziemia. Gdy kopałem rowy dokopywałem się miejscami do gliny, ale w głębszym wykopie pod zbiornik wychodziła już woda.
Od kilku lat wybieram 2 razy do roku po 2 taczki gęstego taką chochlą z saganka ponacinanego przykręconego do kija i to wszystko.

9

androl to ile ty wody zużywasz ? bo nie wyobrażam sobie takiego szamba u siebie gdzie u mnie idzie 24 tyś na misiąc wody z wodociągu (dobrze że jest kanalizacja ) myślałem o tym przy budowie gdzie mieszkam na wzniesieniu i teren piaszczysty ale dałem z sąsiadem 40tyś za 250metrów nitki  woda +ścieki i podłączyli nas do sieci

10

Jano to nie szambo tylko zbiornik oczyszczalni dwukomorowy, z drugiej komory przez filtr idzie do gruntu przez drenaż.
Ile wody zużywam ? mam własną i za nią też nie płacę, no coś tam parę groszy za prąd który pobierze pompa.

11

Z bakteriami bywa różnie. Im mniej chemii trafia w ścieki tym rzadziej trzeba je dawać. W każdym razie nie powinno się przesadzać i przewymiarować instalacji na 4 osoby to na 4 a nie na 10 bo brat z rodziną przyjedzie na urlop.

12

napisałeś że szambo pełne i nitki zalane to gdzie to idzie ? do sąsiada ?

13

Zbiornik zawsze musi być pełny, tak to funkcjonuje, w drenaż cały czas ulewa się przez filtr z drugiej komory. Jako że mamy tyle wody w gruncie i na polach, stoi i w drenażu jednak z domu odbiera. Fachowo zrobiłem wink są spadki więc pcha w grunt.

14

chyba że są duże spadki terenu, w mojej wsi jest kilka takich projektów + studnie wiercone nawet u mojego kolegi 2osoby i male dziecko i jest problem teren płaski i glina , dobrze że dom posadzony 3 stopnie wyżej

15

Jak  wam wyszło 15 tys za oczyszczalnie jak  sama oczyszczalnia to koszt około 4tys   koparka niech weźmie 500 zł  kamień i co tu może tyle kosztować  ??  ja mylę że z tą oczyszczalnią chcę się w 5 tys zmieścić

16

Nie no, mnie kosztowała coś koło 9 tyś. bez dofinansowania,  za kamień zapłaciłem ponad 2 tyś. Coś tam trzeba było dokupić bo w zestawie standard, a każdy ma inne warunki. Dwóch znajomych w drenaż dawało kamień od kombajnu ziemniaczanego, jest odpowiedni, ja ziemniorów nie sadzę.

17

Kamień to nie problem mam  kamieniołomy  i żwirownie  obok smile

18

ja mam kanalizę i spokój .

Leszek   dla kolegów'

19

U mnie oczyszczalnia wyszła 2 tyś tyle co kosztowało w nomi, reszta samemu

E 516 na części
Telefon 695 076 269

20 Ostatnio edytowany przez marcin (2018-01-09 00:23:58)

Zobacz to ,troszkę urządzeni jest sprężarka sterownik i dwa zbiorniki  http://allegro.pl/oczyszczalnia-biologi … 54339.html coś podobnego , 9 lat temu inne ceny były