Odp: Badylarstwo
:walka:
Pożyjemy zobaczymy.....
http://www.youtube.com/watch?v=oFEkZx2UT2s
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1072
http://www.klasyczny.com/forum/viewtopi … 6128#p6128
+103 / -1
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Badylarstwo
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
:walka:
Pożyjemy zobaczymy.....
dobry pomysł do o koła pola ostropest a w środku zioło ???? tylko z drona odnależli by plantacje .
A może ostropest zamiast grodzenia działek? Ciekawe czy zdałoby to egzamin.... :hmmm:
ulubione miejsce dziennego pobytu dzika i jelenia .niestety.
Grubą skórę mają, ale nie pomyślałbym nawet że będą chciały wchodzić.
Panowie spotkał się ktoś z uprawą czarnuszki? Mam zbyt tylko chciałem się dowiedzieć czegoś więcej, i ogólnie spróbować. Inna nazwy to chyba jeszcze czarny kmin.
Panowie uprawia ktoś ogórki na nasiona ? i ma jakiś ciekawy sposób prócz ręcznego zbieranie ogórków z ziemi > Chodzi mi o bardziej zmechanizowany system ?
Pytam w imieniu kumpla bo się chłopak głowi nad jakąś maszyną co pozbiera ogórki zamiast ludzi ?? ma tego 14ha tak że trochę tego do zbierania jest
W podręczniku od technikum rolniczego jest opisany kombajn do zbioru ogórków chyba węgierskiej produkcji jeśli dobrze pamiętam. Gdybyś chciał wiedzieć więcej szczegółów to poszukam tej książki i coś więcej mogę wtedy powiedzieć.
Tak ale ten kombajn to nie jest popularny Samolot ciągnięty za ciągnikiem a na nim ludzie ??
Własnie w tym problem że istnieją kombajny do zbioru dyń pomidorów itp a do ogórków nie ma tym bardziej że je praktycznie trzeba zbierać z ziemi a nie wiszą w powietrzu
Hmm a może są mało popularne dlatego ,że to trudne warzywo do zbioru mechanicznego ?
Być może . a do tego zbiera się je w pełni dojrzałe można rzec prawie zgniłe
No nie wiem jak to wygląda w takiej produkcji towarowej ,ale pamiętam jak moja śp. babcia zbierała takie nasienniaki z ogródka jak już były żółto-pomarańczowe ,później rozdrabniała je tak żeby były nasiona na wierzchu i sobie dosychały w wrześniowym słońcu na jakimś tam stoliku przed domem
Wojtek nic innego prócz samolotu do ogórków nie wymyślili do tego jeszcze traktor z biegami pełzającymi
Hmm wszystko zalerzy od tego kiedy się je zbiera, tego jak wygląda reszta rosliny. Jesli jest to jeden zbiór w sezonie to mozna by się pokusić o zbiór takim zgarniaczem jak dynie. Gdzieś na YT jest film o całym procesie produkcji nasion dyni.
W starszych wydaniach Tygodnika Rolniczego (tych jeszcze w formacie A4) był artykuł o mechanicznym zbiorze dyni. Z tego co pamiętam elementem podbierającym dynie jest koło z kolcami na które te dynie się nabijają i następnie są transportowane do kombajnu gdzie oddzielane są nasiona a resztki miąższu są rozrzucane na polu. Tylko ,że do ogórków musiałoby być to dużo mniejszych rozmiarów i delikatniejsze żeby ich nie zmiażdżyć ,jeszcze zanim zostaną nabite na to koło.
Dokładnie ogórek jest specyficzną rośliną do tego jest zbierany wrzesień październik czyli wszystkie badyle itp na ziemi uschnięte prawie że co , do tego chwasty są bo jak by inaczej , kombinujemy i główkujemy że najciekawszym pomysłem była by pokosówka do przerobienia , tak żeby noże tnące wywalić całkowicie zamiast nich wstawić jeden szeroki lemiesz by mógł iść tak z centymetr lub dwa w ziemi i jechać zbierać wszystko pod spodem podajnik taśmowy który wytrzepie ziemię a ogórek zostanie , mniej roboty , tylko nigdzie nie mam pokosówki za przyzwoite pieniądze ,
do tego jak najwolniej może jechać pokosówka ??
http://twentywheels.com/view/2334-pik_r … model.html
znalazłem coś takiego może się przyda
no no dobre dobre widać właśnie że ten kombajn zbiera całe rośliny wraz z ziemią i przesiewa ,
też o tym myślałem żeby zbiór był wszystkiego bo ciężko było by wyzbierać maszyna tak by krzaki zostały
A ja chyba raczej powoli zacznę uprawę jakiś warzywek. Sprzedaż na jakiekolwiek słupy nie wchodzi w grę tylko targowisko miejskie. Przynajmniej jakaś kasa. Puki co idą jajka do kuzyna na stoiska. Na początek spróbuje ziemniaki bo widzę że zbyt dobry a kasa jeszcze lepsza. Do tego może buraczki, marchew. Na fasolkę też dobry zbyt i kasa ale to akurat ma kuzyn więc nie będę się mu wpieprzac w paradę. Na kilkunastu ha słabej ziemi słabo ze samych zbóż a dosypywać ziemi za ciężkie pieniądze do tego ziemia słaba i całe życie na kredyt to jakoś mi zbrzydło
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Badylarstwo
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo