8,321

Odp: GG FORUMOWE

Paweł ile ty chcesz dać za kombajn ? 250tys ? to nie lepiej już szukać NH  kupisz w młodym roczniku  albo prawie nówkę ,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,322

wojtas napisał/a:

Paweł ile ty chcesz dać za kombajn ? 250tys ? to nie lepiej już szukać NH  kupisz w młodym roczniku  albo prawie nówkę ,

I nie lepiej szukać mniejszego modelu niż większego ?  mniejszy  powinien byc mniej wychełtany ,
A nie patrzyłeś na Jelenie  ? STS ALBO WTS ??

ile ty masz do koszenia 200ha  to po co tak ogromny kombajn ..??  jak byś miał z 500 to może  i zrozumiałe   kumple  megą 360 tną po 600ha rocznie bez spiny  ,,,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,323 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2018-01-15 13:32:52)

Chcę dać 350-380 tyś netto. Nie chcę mniejszego, mam do cięcia ponad 300-400 ha i musi być to skoszone jak najszybciej. Jelenia nie chcę a nh tym bardziej. Mam jeszcze dwie sztuki do obejrzenia, coś się wybierze.

8,324

A to masz do skoszenia w jakimś większym areale czy po ludziach tak po 5-10 ha?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,325 Ostatnio edytowany przez androl (2018-01-15 16:33:58)

Paweł, "koza" dziś kosił 0,5 km od mnie qq tym "czołgiem" widzę z okna że na dołku jeszcze kawał stoi a kombajn na podwórku wydzierżawiającego mu to pole.
Za 10 lat ta nówka też będzie zjechana. Fendt już im się sypał a 10 lat jeszcze nie ma.

http://i63.tinypic.com/2vcf5oh.jpg

8,326

Laszek napisał/a:

A to masz do skoszenia w jakimś większym areale czy po ludziach tak po 5-10 ha?

Kawałki różne, z braciakiem i wujaszkiem sporo pól mam przez miedzę, wielkości różne i po 5 ha i po 20 ha, albo następna działka dwa pola dalej albo przez drogę przejechać. Rozrzutu aż tak dużego nie ma. Kuzyn też ma ładne kawałki po 1500 metrów smile

8,327

Kupić kombajn to jedno ale żeby faktycznie robota była co by się nie wpakować, kasa jak piszesz nie mała więc oby tylko miał robotę. Androl i nas we wsi lexy maja od 2012 roku i w te żniwa jednego dnia wszystkie stały na warsztacie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8,328

Robota to jest. Sam mam stówę. Braciak z wujaszkiem 150, wujaszkowi już się nie chce rekorda odpalać bo ma swoje lata i astmę, no i kuzyn 120. A zawsze chętnych pełno jest.

8,329

androl . tylko wam współczuć co za klimat ku...... ale prawda jest taka, dodam że od kilku lat obserwuje że jak Wy pływacie to my kosimy i to nie źle , naprawdę tylko współczuć.

8,330

Pawel21990 napisał/a:

Robota to jest. Sam mam stówę. Braciak z wujaszkiem 150, wujaszkowi już się nie chce rekorda odpalać bo ma swoje lata i astmę, no i kuzyn 120. A zawsze chętnych pełno jest.

jesli kombajn sam kupujesz to ok,  ale mówiły jaskółki...

mdw

8,331

To musisz wykorzystać tą sytuację bo u nas jak ma 20 ha to kombajn każdy ma a jak 100 ha to nowe Tucano tak modne się stało że podstawa aby było pod wiatą.

8,332

Chłopaki mam problema .... potrzebuję układ sterowania rozdzielacza zwykłego z dźwignią którą trzeba wychylać przód -tył ale nogą ........
Przerabiam ładowarkę na hydrostat i niestety ręce są zajęte kierowaniem i dżojem , więc na sterowanie jazdą zostaje tylko lewa noga albo układ elektryczny w postaci przycisków na dżoju .
Może ma ktoś pomysła jak to zrobić bo ja chyba sobie jakoś komplikuję życie ....
ps. stawiam duże piwo jak pomysł okaże sie strzałem w dziesiątkę

8,333

yokoslaw napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

jesli kombajn sam kupujesz to ok,  ale mówiły jaskółki...

Pewnie, że sam. W środę jadę do Kowali

8,334 Ostatnio edytowany przez mpopis (2018-01-15 21:53:07)

koseś napisał/a:

Chłopaki mam problema .... potrzebuję układ sterowania rozdzielacza zwykłego z dźwignią którą trzeba wychylać przód -tył ale nogą ........
Przerabiam ładowarkę na hydrostat i niestety ręce są zajęte kierowaniem i dżojem , więc na sterowanie jazdą zostaje tylko lewa noga albo układ elektryczny w postaci przycisków na dżoju .
Może ma ktoś pomysła jak to zrobić bo ja chyba sobie jakoś komplikuję życie ....

jak masz miejsce pod podłogą to pedał w kształcie T, oś obrotu dość  wysoko pod płaskim, na dole płaskowniki z podłużnym pionowym otworem, Pod tym zwykły rozdzielacz z wajchą zakończoną poprzeczką włożoną w podłużne otwory

Lub coś takiego Pedał z osią obrotu po środku , z przodu cięgło do rozdzielacza z wajchą (D), Naciskasz z przodu => wpieriod , naciskasz z tyłu => nazad

o-----o-----
        I   
        I
D----o

8,335

A w srebrnej górze byłeś ? tam na kilogramy  chyba ich mają ale ceny też co nie które o zawrót głowy przyprawiają

8,336 Ostatnio edytowany przez damian9871 (2018-01-15 21:50:46)

W środę jadę do Kowali
Byłem w sobotę sprzęt umyty zakonserwowany ale na ten przedział cenowy nie patrzyłem.
Na srebrną muszę się wybrać a tego z kudowy handlarza ktoś zna?

8,337

koseś napisał/a:

Wózki widłowe maja gdy maja sterowanie nożne na hydrostacie maja to tak zrobione ze dwa pedały skrajne to połączona jakby huśtawka wciskając lewy przyśpiesza się do tyłu (prawy się wtedy unosi) wciskając prawy przyśpiesza do przodu. Puszczając oba sprężyny powodują powrót do położenia równowagi czyli zatrzymanie. W jednym widlaku z opisu wynikało że jak się też wciśnie oba jednocześnie  to następuję załączenie hamulca awaryjnego ja takim nie jeździłem. W moim hamulec awaryjny był pomiędzy tymi dwoma. ułatwieniem było że one sobie same gaz dodawały jak było potrzeba więcej oleju i ujmowały jak miej.

może zrób po prostu taką "huśtawkę " z dwóch pedałów jeden przód drugi tył jak Ci się zmieszczą w ładowarce.

8,338

na kudowe to raczej szkoda czasu jechać, chyba marekpe i andrew89 ma blisko do nich

mdw

8,339

wojtas napisał/a:

A w srebrnej górze byłeś ? tam na kilogramy  chyba ich mają ale ceny też co nie które o zawrót głowy przyprawiają

Nie byłem i jakoś mnie nie przekonują. Kiedyś zadzwoniłem i pytałem o przebiegi i na tym się skończyło.

8,340

Lehmany nic nie mają ciekawego?

mdw