Temat: Silnik kilka pytań
W końcu się udało i na podwórku stoi zt 303 z 71roku.
Nurtuje mnie kilka pytań:
1. Czy pompa wtryskowa smarowana jest olejem napędowym. Bo nie widzę żeby miała spust oleju, nie ma miarki itp.
2. Mam filtr oleju płytkowy, aktualnie przeczyściłem go ale czy nie lepiej byłoby wsadzić inny? Wyczytałem że pasuje filtron OM524
3. Puszcza mi trochę olej spod wymiennika ciepła tego w misce olejowej, tam jest uszczelka prawda? Czy wszystkie zt miały taką samą tą uszczelkę? A może silikon w rozsądnej ilości?
4. Miałem urwaną szpilkę od kolektora wydechowego, udało się ją wykręcić, ktoś już przerobił to z M10 na M12 ale ten gwint M12 jest już fee. Jak głęboko mogę wiercić żeby z powrotem obsadzić dłuższą szpilkę na M10. Boje się żeby nie za głęboko to było.
5. Termostat jest wywalony, chciałem kupić nowy tylko nie wiem w którą stronę go się zakłada, podejrzewam że tym zgrubieniem od strony chłodnicy, tak?
6. Jakiś patent na zawór elektromagnetyczny świecy płomieniowej jest czy trzeba kupić nowy?
7. Czy w misce olejowej jest jeszcze jakiś filtr? Bo widziałem na thu uszczelkę jakiegoś filtra w misce
8. Da się zdjąć miskę olejową od dołu?