Temat: Głęboszowanie
Panowie głęboszujecie swoje pola? Na jaką głębokość?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Głęboszowanie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie głęboszujecie swoje pola? Na jaką głębokość?
Nie głębiej jak 40cm, ale przeważnie 35cm
Nie głębiej jak 40cm, ale przeważnie 35cm
A jaka ziemia jest glina pod spodem czy żwir
Od4 do 6 od gliny po piach.
na początek nie więcej niż 10 cm poniżej orki
i tak żeby dren nie przerwać
A co głębiej nie wolno. Jakie skutki ujemne ma głębsze głęboszowanie tak w granicy 60-80. Pytam bo zdania strasznie podzielone w tym temacie.
Zależy do jakiej głębokości podeszwa i jak są dreny.
Ieżeli za pdeszwą jest profil gleby dośś przepouszxzalny to Głębiej nie ma sensu .
W tym roku spróbuję pod pyry gleboszem, efekty podobno są bo kolega robił porównania.
ja wale po rame, czasem pomoże, a czasem jeszcze za płytko. takie mam ziemie
A co głębiej nie wolno. Jakie skutki ujemne ma głębsze głęboszowanie tak w granicy 60-80. Pytam bo zdania strasznie podzielone w tym temacie.
arek finansowy jest różnica jechać na 35 a na 60-80 i to spora
na 60 cm juz można trafić na drenaż
Na 60 pozamiatałbym 50% drenaży, a na 80 resztę.
Wszystko się robi po coś. Proponuję na danym kawałku wykopać dziurę aby odsłonić profil glebowy i zorientować się jaka jest gruba warstwa uprawna, na jakiej głębokości jest podeszwa płużna i jaką mamy skałę macierzystą i na tej podstawie podejmujemy decyzję o ustawieniu głębosza.
Tak też można. Ja mam dobry wskaźnik. Jak zaczyna nanzębach wywalać piasek to znaczy że jestem poniżej warstwy ornej. U mnie na większości płaskich terenów jest około 30cm warstwy ornej. Dalej 10-40 piaszczystego , glina na minimum 10cm, dalej żwir piach i inne kamienie
To lepiej tej gliny w ogóle nie ruszać bo woda przeleci jak przez sito później i będzie sucho :hmmm:
W tym roku spróbuję pod pyry gleboszem, efekty podobno są bo kolega robił porównania.
Ja właśnie co roku pod ziemniaka głęboszuje na 65 cm, czyli przerywam warstwę płużną (30cm) - glinę (30) no i czasami czuć jak żwir dzwoni. Co do uciekania wody to tak nie działa, ponieważ co zaobserwowałem działa to w dwie strony. Jak jest mokro woda szybciej ucieka w głąb ziemi ale jak jest sucho to też lepiej oddaję wilgoć. Moim zdaniem głęboszowanie jest potżebne i kożystne a w szczególności pod okopowe.
Dokładnie to samo mówili na szkoleniu z zetpezet
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Głęboszowanie
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo