8,601

Odp: GG FORUMOWE

Jaki koszt może być takiego kompletnego hamulca chodzi mi o te części przy skrzyni?

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

8,602

Te niby są jakieś specjalne do tego stopu... Nie pamiętam oznaczenia leżą w garażu ale pierwszy raz takie widze

8,603

Napisz jutro co na nich jest napisane

8,604

Zasadowe  EB 150/7018
Zwykłym transformatorem pójdzie?

8,605

do magnuma , volvo... wspawywałem haki migomatem i nic się nie urwało. Dobrze przetopić i będzie git, jak będzie posmarkane to i żadna cudowna elektroda nie pomoże

8,606

Czyli jak nie będzie szło różowa i do przodu...

8,607

Będzie szło tylko trochę trudniej się zapala niż różowa, ale spawa się rewelacyjnie, przynajmniej tymi od Walterscheida.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8,608

Co do elektrod jaka jest wytrzymałość spawów na elektrodach celulozowych. Spawam paśniki dla bydła z rur i trafiłem na celulozowe bo nadaja się do cienkich ścianek tylko trzeba szybko zapie...ać żeby nie wypalać dziur. Spawy z dołu do góry, z góry na dół idealnie leją, na pudełku jest żeby nie suszyć więc leżą w garażu na półce. Tylko pytanie czy coś poważniejszego ryzykować taka elektrodą?

8,609

Ja spawałem tym czasami jakieś pierdy. No trzymało. Nawet raz kleiłem bo spawarka była na agregacie i na taaaaaaaaakim przedłużaczu i się nie dało i to klejenie też dało radę.
Tyko pytanie co spawasz. A ostatnio jak spawałem wał uprawowy i część miałem z *** materiału a część z gównomiotu miałem elektrody które były rzeczywiście mocniejsze ale połączenia tych dwóch materiałów poprostu puszczały. zmieniłem na różowe i to trzyma.

8,610

Migomatem  i będzie trzymało ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8,611

Pytanie. Jak rolnik kupi naczepę łódkę i chce ją ciągać za ciągnikiem to może jej nie zgłaszać  do gminy i nie płacić podatku od środków transportowych?
Pomijam problem wózka

8,612

Jako użytek własny to nie trzeba płacić.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

8,613

Nie użytek własny, tylko na potrzeby gospodarstw rolnego https://www.finanse.mf.gov.pl/podatki-i … sportowych
Niewi na jaoej zasadzie. Czy tylko oświqdczenie, czy rejestracja jako rolnicza. W gminie powiedzą wszystko...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

8,614

Przyczepy wykorzystywane do transportu rolniczego są zwolnione z opłaty od środków transportu, a dla św spokoju wystarczy oznakować trójkątem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8,615

Jako że to na końcu i ostatnio sam rzadko przewijam forum do końca to wstawię tu link wink
https://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.ph … 91&p=7

8,616

Jeżeli jest zarejestrowana jako rolnicza to jesteś zwolniony z podatku ale w gminie trzeba zgłosić, wypełnia się pit i po sprawie, jeżeli jako ciężarowa to też zgłaszasz w gminie i wypełniasz pit na zwolnienie co roku tzw. omnis,  tylko nie pamiętam czy jest ograniczenie tonażowe, tylko pamiętaj jakby cię jakiś organ zatrzymał to nie chlapnij że np. wieziesz zboże na handel, bo do tego nie możesz wykorzystywać przyczepy na cele rolnicze, możesz tylko przewozić do magazynu, celu zamieszkania itp. Nie można przewozić towarów na handel, no i samochody ciężarowe które nie przekraczają dmc 12 ton też można zgłosić na cele rolnicze, nie obowiązuje tacho ale musi być sprawne i zalegalizowane- miałem taką brykę, tylko podstawa nie można przewozić towarów na handel

8,617

Ja mam tych przyczep i nigdy żadnego pita nie składałem.

8,618 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2018-03-01 21:28:42)

Teoretycznie na rolnicze nie za bardzo to kontrolują to już odgminy zależy ale ja składałem ale zapomnij o ciężarowej to cię podliczą

8,619

Miałem jedną jako ciężarowa z 8 lat. Przerobiłem na rolniczą, żeby przeglądów co roku nie robić.  Teraz kupiłem nie dawno kolejną jako ciężarowa i cisza. Ale trochę mnie wystraszyłeś. Teraz głupio w gminie pytać by się nie pokapowali. smile

8,620

Ciężarowa wykorzystywana w rolnictwie może być zwolniona z podatku po złożeniu oświadczenia w Urzędzie Gminy, ale nie we wszystkich gminach tak można.  Gminy różnie interpretują przepisy.  W mojej gminie tak można, ale znam gminy że to nie przejdzie. Tak jest również ze zmianą  na rolniczą. W niektórych starostwach przechodzi to gładko, a w innych prawie nie możliwe. Bywa tak że przyczepa sprzedawana jest do innego powiatu, a później wraca jako rolnicza.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...