2,441

Odp: Pszenica

Pawel21990 napisał/a:

Lepiej dać za wcześnie niż za późno. Po ccc to tak średnio, ja lecę 1 litr ccc i 0.4 moddusa i wtedy stoi.

ja planuje dac ccc 0,5l i 0,2 moddusa z tym że na wczesniej sianych jest juz kolanko, a nie wiem czy wyrobie sie wczesniej niz w połowie tygodnia...

Rolnik z powołania:-)

2,442

CALIBAN 178 WG
wiosną w pszenicy - zwalcza miotłę i owsik (mino że na etykiecie nie widnieje), dobry na nagłe wypadki bo można stosować jak pszenica duża.

gg 5118068

2,443

Koledzy. A jakie macie doświadczenie z mikro Dr Green ? Wziąłem na pszenicę. Widać efekty ?

Siły na zamiary zmierz....

2,444

Można w jarej jednocześnie dać odżywkę, mocznik i jeszcze MCPA na dwuliścienne czy lepiej 2 razy jechać?

2,445

DR green miałem raz i  tyle ...  stosuje z ekoflory  i widac efekty

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,446

Czyli nic specjalnego tongue mówił ze ma aminokwasy więc mnie zachęcił.

2,447

Dajecie coś w tym roku do CCC? Ja myślałem, żeby dać siarczan magnezu i mikro. Korci mnie dąć mocznika, ale boję się ze może poparzy.

2,448

Ja dawałem nic się nie dzieje 10kg/ha

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

2,449

A co by mialo się dziać? JAk się trzymasz odpowiednich stężeń to nie ma hu....
Ja przy grzybie i mikro daję 5% 25kg na 500-600l + siarczan tyle samo.
Trzeba przyznć że siarkę wypłukało konkretnie kto nie dał z wiosny doglebowo to ma ciekawe wzroki na polach.

2,450

Krzysiek napisał/a:

A co by mialo się dziać? JAk się trzymasz odpowiednich stężeń to nie ma hu....
Ja przy grzybie i mikro daję 5% 25kg na 500-600l + siarczan tyle samo.
Trzeba przyznć że siarkę wypłukało konkretnie kto nie dał z wiosny doglebowo to ma ciekawe wzroki na polach.

Nie tylko siarkę.

2,451

Na lekkich glebach pszenżyto wegetowalo dopuki siarczanu magnezu nie dostało.  Teraz nabrało ciemnych kolorów a ze opadami kiepsko to i z gleby słabo ciągnie.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,452

Właśnie U mnie niektórzy larum podnoszą, że może przypalić Jutro lecę i pryskam. A jak u Was jesienne odchwszczanie wyszło w tym roku? Ja mam na niektórych kawałkach masakrę na polu z chwastami, ale nie mogłem na jesieni wjechać..

2,453

Wujaszkowi zostało kizerytu z rzepaku i jedną ścieżką przejechał po pszenicy i jest piękna, ciemnozielona a gdzie nie to żółte łaty. A śmiali się ze mnie, że kizeryt daję na zboża. Od dwóch lat żadnych żółtych placy, chyba że woda stała.

2,454

U mnie właśnie takie jasne plamy powychodziły z braku siarki szczególnie na piaskach.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,455

Było wiadomo że w tym roku gleba wypłukana. Oziminy dostały po 100 kg soli potasowej + 75 kg polifoski siarkowej no i kolor mają.

2,456

U mnie bez Soli, kizerytu i NPK nic chyba by nie urosło... w tym roku wyjątkowo i tak widać gdzieniegdzie na pszenicy jakieś niedobory.

A i jestem po likwidacji 1.2 ha pszenicy Kilimanjaro, która jak się okazało jest wrażliwa na chlorotoluron. Nieświadomy niczego zamęczyłem ją opryskiem... musiałem na polu przeczekać oberwanie chmury i godzinny przestój. Bo jak nalało to Breja się zrobila

2,457

ja tez sobie schrzaniłem 10 ha pszenicy opryskiem na chwasciory, po prostu moała słabe korzenie i ją pozamiatało, za szybko na ta działke wjechałem

mdw

2,458

Ten rok jest specyficzny jakiś ...

2,459

Specyficzny....  patrzę na swoją i jednego dnia wygląda imponująco a dziś rano patrzę jakaś sponiewierana... no ale w nocy było 4,5.

2,460 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-04-26 09:00:01)

Krzysiek. Moja Ostroga i Mewa wczoraj miód malina a dziś po tej chłodnej nocy - jakby żółtawa. Po północy były 4 stopnie.
Pewnie chemia ją męczy. Dostała strzała herbicydami. Potem Regulatorami. To wszystko dzieje się za szybko w zbyt krótkim czasie. A do tego te skoki temperatur.