Temat: Żniwa 2018
Ja juz rozpocząłem. Pszenżyto skoszone wilgotność ok 10% choć słoma zielonkawa
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2018
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja juz rozpocząłem. Pszenżyto skoszone wilgotność ok 10% choć słoma zielonkawa
Ja już w połowie ozimych ziarno suche (poza jednym kawałkiem pszenżyta gdzie połowa pola ma wilgotność ok 15% druga z 40%) słoma trochę mogła by jeszcze poczekać ale od jutra już deszcz nadają. Plon masakrycznie mały żyto jest tak drobne przez susze że można by kosić na sitach od rzepaku.
Ja jestem na półmetku rzepakowych .wczoraj spadło 9 litrów więc parę dni pauza. Jade za Racibórz po resztę silosa na zboże.
U mnie też popadało. I duchota. Gospodarze naokolo kosili desykowane rzepaki i grochy. Groch 1.8t/ha. Teraz przerwa bo zmoczyło. Więc na spokojnie ogarnę resztę elektryki w Kombajnie
Ja w tym tygodniu raczej jeszcze nie wyjadę ,wolę poczekać pare dni niż namłócić gnoju i później to szuflować...
17.5 ha rzepaku wczoraj skoszone. Wilgotność 8.3-8.7
Ale żeś popylał... 17.5 ha w dzień to ładnie
Deszcz przeszkodził bo tak to bym miał 24 skoszone.
Ciekawe jaki ja rekord zalicze hektar na dzień czy uda sie więcej
Bizonem za wolno też nie warto jechać, pojedziesz 2 godz ha i paliwa napalisz a i tak coś wyleci. W 1:10 - 1:20 musisz się wyrobić no chyba że żyto dankowskie leży plackiem i siekasz słome bo i takie młóciłem.
Paweł a czym koszone? Swoim sprzętem?
Nie, kolega jeden kosił mi Lexem 750 ale był za mokry a potem Lex 420. Miałem kombajn zaklepany itd ale rolników to wszędzie mają w dupie. Gość od finansowania mnie olał, wciągnął mnie do systemu i tylko on mi może przedstawić ofertę z tej firmy. Dzwoniłem do dyrektora, miał się zająć sprawą... Albo nie odbierał albo zaraz wyśle itd i ciągle coś...
Pszenżyto jak sypało ok 7 t/ha to bizonen nie więcej jak 6 hektarów i to od godziny 10 do 21 zero awarii żyta nie więcej niż 5 ha, nie wiem może nie umiemy kosić
Niby troche wolno... Ja zboża koszę na tony... 6t/h dużo więcej 512 się nie da bo podajnik nie poda do zbiornika...
żniwa..... 50l /m2 w ciągu doby i pada...
Krzysiek u mnie było takie oberwanie chmury na wieczor, że się boję jutro patrzeć na pola... dosłownie wszystko pływało. A odnośnie wydajności 512. Żyto 9.5 tony z ha a kawałek 3.5 ha kosił 5 godzin i choćby chciał to więcej nie pogoni bo z obrotów schodził o 200. A żmijką do zbiornika rzygało zboże jak wściekłe. Choćby się uparł to nie dał rady więcej skosić. To dobry kombajn ale nie na takie wydajności. A odnośnie rekordów koszenia to dziwilem się że tak śmiga 524 żeby walnąć 17 ha
to podeślij do mnie deszcz
Krzysiek napisał/a:żniwa..... 50l /m2 w ciągu doby i pada...
Krzysiek u mnie było takie oberwanie chmury na wieczor, że się boję jutro patrzeć na pola... dosłownie wszystko pływało. A odnośnie wydajności 512. Żyto 9.5 tony z ha a kawałek 3.5 ha kosił 5 godzin i choćby chciał to więcej nie pogoni bo z obrotów schodził o 200. A żmijką do zbiornika rzygało zboże jak wściekłe. Choćby się uparł to nie dał rady więcej skosić. To dobry kombajn ale nie na takie wydajności. A odnośnie rekordów koszenia to dziwilem się że tak śmiga 524 żeby walnąć 17 ha
524 już nie ma 4 rok
W opisie nadal jest a ja tu świeży
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2018
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo