9,181

Odp: GG FORUMOWE

Matey napisał/a:

pany pamietacie moze jaki byl rozmiar opon do 512 na przod? nie chodzi mi o standardowe tylko widzialem gdzies na forum zamienniki, nie moge odszukac. Cos mi swita ze 600 na ileś, pamietacie? 600/70 30?

Zakałdaj jak najszersze ja mam coś koło 540. A przy zakładaniu na prawą felgę nie zapomnij jej obrócić by kombajn był szerszy i był lepszy dostęp np do wariatorów jezdnych

9,182

Jak miałem przy 514 jeszcze te 18.4-30 to felgi ia tak miałem odwrócone bo wtedy przynajmniej stabilniej idzie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,183

Obejrzałem agrobiznes...
Ale będziemy mieli dobrze.....

Jeszcze nich nad klimatem zapanują...

9,184 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2018-07-19 12:55:56)

Ładnie świecą lampy WAŚ w81 i w82 światło odpowiednio skupione. Braciak ma w81 w naczepie na wysokości tablicy rejestracyjnej założone jako świata cofania widać wszystko ładnie  nie oślepia też innych szkoda tylko że jedna kosztuje 120-150 zł. Jak kogoś interesuje rozkład świata na podłożu to mają w pdf to rozrysowane.

9,185

https://www.info.elblag.pl/4,54846,Trag … iebie.html Duży rolnik 3km ode mnie, prawie 300ha.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

9,186

Tragedia normalnie tylko co było powodem ?

9,187

Już od dawna podobno żyli jak pies z kotem, chłop był trochę narwany no i coś pękło.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

9,188

Ile wysiać gryki na poplon razem z facelią?

9,189

wojtas napisał/a:

Dostałem z bratem propozycje ... ciągnąć po godzinach  rodzinna gospodarkę i takiego gościa ... jego maszynami . Ma kombajn john deere T550  dość ciekawa maszyna .W jęczmieniu robi się  około 5ha na godzinę  przy wydajności 6t z ha ...

No a ja dostałem propozycję pracy na gospodarstwie. Do obowiązków to paszowóz samojezdny,  ładowarka teleskopowa jcb no i praca w polu. Sam nie wiem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,190

Jeśli wiesz ,że pogodzisz swoje gospodarstwo z dodatkową pracą to czemu nie ,zawsze to dodatkowy dochód. wink

9,191

Panowie ile teraz za słomę żytnią trzeba zapłacić gość się uparł strasznie  i chce kupić ile mu powiedzieć

9,192

No co najmniej 25 zł od balota i oczywiście on swoją prasą zbiera

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,193

Massey napisał/a:

Jeśli wiesz ,że pogodzisz swoje gospodarstwo z dodatkową pracą to czemu nie ,zawsze to dodatkowy dochód. wink

Prawda taka że na swoje to nie było by problemem przyjechać sprzętem z owego gospodarstwa

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,194

marcin napisał/a:

Panowie ile teraz za słomę żytnią trzeba zapłacić gość się uparł strasznie  i chce kupić ile mu powiedzieć

500zł/ha jak da to ok jak mniej to niech się buja.
300-400zł to wartość NPK zawartego w slomie. Próchnica bezcenna....

9,195

A wymienia ktoś z was słomę za obornik? w tym roku dogadałem się na taką wymianę z dwoma rolnikami tzn ja biorę słomę i daje w zamian obornik i szczerze mówiąc nie wiem jak przeliczać. Ile bel 120x140 liczyć na przyczepę D47 obornika?

9,196

Rozeszło się po okolicy że zlikwidowałem hodowlę świń no i najeżdżają mnie krowiarze o słomę. Jedynie sąsiadowi obiecałem 2 ha żytniej za 5 polskich tandemów obornika. Kalkuluję tak jak Krzysiek, więc odjeżdżają z kwitkiem.

9,197 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-21 09:08:39)

Ja w tym roku nikomu słomy nie daje bo skoro brak produkcji i brak obornika to skąd próchnica ? Ziemi nie oszukamy. Żeby rodziła musi dostawać.
Dwa lata temu gość wziął 25 balotów jęczmionki a przywiózł przyczepkę autosankę 3.5tony gnoju. W sumie to jakichś zmiotek bo to suche było. Nie mam nerwów na to żeby się kłócić o odpowiedni przelicznik słoma/gnój. Ale też nie mam dla nikogo słomy.

Siły na zamiary zmierz....

9,198

No a do mnie przyjeżdżają sami ci co mają produkcję roślinną z ofertą wymiany słomy za obornik.

9,199

Tak. Tylko ile słomy za ile gnoju żebyś wyszedł chociaż na zero ... Wielokrotnie lepiej pociąć i nie strzępić sobie języka ani nerwów.

Siły na zamiary zmierz....

9,200

Z jednym się kiedyś wymieniłem że za hl8 pełna gnoju 14 nalotów słomy. Jeden jest u nas co ma indyki to za bahora daje tonę gnoju.

E 516 na części
Telefon 695 076 269