9,201

Odp: GG FORUMOWE

Gnój za słomę ? Jak by poczytać to by przeliczył ile za ile by ziemia miała lepiej.  Biorąc pod uwagę wartość nawozową gnoju i koszt jego rozwiezienia no to by trzeba objętościowo 1:1. Ale to trzeba przeliczyć. I najważniejsze mieć pewnego kontrahenta. U nas jeden handluje słomą i  co raz mniej ludzi chce z nim  gadać bo same problemy. Począwszy od terminu sprzątnięcia słomy skończywszy na jakości i ilości towaru dostarczonego w zamian.

9,202

Widocznie co region to inaczej ,u nas z roku na rok mniej ludzi tnie słomę ,komu nie potrzebna to sprzedaje lub jeszcze chętniej wymienia się za gnój.

9,203

Utrzymywać właściwe ph i można ciąć co roku, na jednym polu tak robiłem przez 9 lat z pozytywnym skutkiem.

9,204

U mnie słoma od jakiś 25 lat zostaje na polu. Na kilku działkach raz oddałem... czyli najmniej 12 lat ciągłości i mało tego praktycznie 25 lat monokultury zbożowej trójpolówka z owsem i poplonem z gorczycy.

9,205

Można na ruską pompę hydrauliczną założyć na wałek tryb, żeby dać przez niego napęd? Czy trzeba może osiowo jakimś walkiem? Nie ma chyba ołożyskowania, i zastanawiam sięjak długo tak pochodzi, a muszę zrobić z niej napęd.

9,206

Trwałe to nie będzie..
Ale  koło łańcuchowe bardziej by obciazylo  tak że powinno trochę podzialac

9,207

Załóż gotowca z Trola i po sprawie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,208

Tylko właśnie tryb na łańcuch chciałbym. Pompa nie kosztuje nawet 200zł, a w roku będzie pracowała nie więcej niż 30 godzin. Tak mi prościej zrobić, ale właśnie nie wiem czy z rozrządu jak w ciągniku bierze napęd, to i tak nie jest chyba podparta w środku..

9,209

dopasuj flansze z łożyskiem na wałek pompy i powinno wytrzymać

9,210 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-27 15:03:05)

Przyszedl do mnie pas z Niemiec do młocarni do MDW 525. Cena 64 euro plus wysyłka. Zamknie się w 310 złotych. Otwieram pudło. Ku zaskoczeniu patrze na nadruki a tam...  TAGEX GERMANY? Spodziewalem się jakiejś Rubeny bądz czegoś gorszego. No dobra. To niech mi ktoś powie.  Dlaczego ten sam pas kosztuje u Nas 670zł plus wysyłka ?
A jakby ktoś pasa od reki nie miał to pasuje 50x21x 2170 i idzie go włożyć bez problemu. Na mlocarni 1200 wykręci. Więcej nie ustawiłem bo nie potrzebowałem.

Siły na zamiary zmierz....

9,211

gdzie podłączyć manometr w unhz 750 i jakie ciśnienie powinno być ?

9,212

Gdzie można zamówić u Niemca takie pasy?

9,213 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-07-28 10:37:00)

http://www.agropartner-o-h-b.com/epages … ortschritt

Wpisujesz numer katalogowy bądź oznaczenie z książki i Ci wyskakują pozycje. Polecam wysyłkę kurierem gdy zależy na czasie. Bo pocztą 6 dni szło. Ale Pas już miałem inny  także na czasie mi nie zależało.

Siły na zamiary zmierz....

9,214

jano323 napisał/a:

gdzie podłączyć manometr w unhz 750 i jakie ciśnienie powinno być ?

Przecież tam jest w oryginale

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,215

Mam okazję kupić pług 4 obrotową firmy SKJOLD, orientuję się ktoś jak z dostępnością części i jak taki pług się sprawuję

9,216

Chłopaki mam pytanie ,chodzi o prasę zwijącą ,do tej pory robiłem Polską z230 i tam ten problem nie występował ,w hesstonie który mam teraz nurtuje mnie problem grzejącej się komory ,po wyrzuceniu beli komora w środku jest gorąca ,słoma w beli też ciepła ,tak ma być czy coś jest nie tak? pozatym wszystko jest w porządku ,zwija dobrze.

9,217

gorąca to może nie ale po paru belach już lekko cieplejsza jest blacha na boku komory.  Słoma bez wzrostu temperatury

9,218

Im większe ciśnienie w komorze tym goretsze sciany. Najmocniej zafrzewa jęczmienna słoma. W claasie mam tak że ręki nie utrzymam , koło 50 stopni ma. W pszennej się tak nie grzeje.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9,219

A w najnowszym TAP nasz kolega forumowicz ze swoim sprzętem.

9,220

Która strona