Odp: Kukurydza Na Ziarno
A o cenach suchej ktoś coś wie?
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A o cenach suchej ktoś coś wie?
u nas przy 30 % przeważnie 500 zł/t + 10 zł za każdy % poniżej, no i w drugą stronę - 10 zł za każdy % powyżej
Na dzis 550 netto +6zł za % na plus i 12 zł za minus
Wyjechałem dziś na próbę... Matko jak się kurzy, jeszcze nigdy w życiu nawet w zbożu nie kosiłem w takiej kurzawie. Plon puki co się nie zapowiada po nakoszeniu jednego zbiornika ☹
u nas rekordy w koszeniu suchej kuku 15% idzie bez suszarni jak na Węgrzech, o wydajnościach przemilcze.
30,56 t odwiezione na przyczepie stoi jeszcze co najmniej 4,5 t powierzchnia 2,82 ha wilgotność 28,3 Na drugi rok podwajam areał, tylko że większość tak mówi w okolicy.
A jaka rentowność uprawy?
muszę policzyć któregoś dnia dokładnie.
Poszło na ha - 200 kg soli potasowej, 170 kg fosforanu amonu, 300 kg mocznika, odżywki za 80 zł/ha, oprysk na chwasty 130 zł/ha, siew 120 zł/ha, kombajn 350 zł/ha, 570 zł/ha nasiona
Bardzo ładny wynik, nawet w roku z normalną ilością opadów byłby to ładny wynik
no to wyszło 12680 kg/ha x 517zł/t + vat jestem w szoku to raczej wynik finansowy nie do powtórzenia w dogodniejszych latach bo cen takich nie będzie.
Racja. W 2012 było podobnie. Mokra też po 500 chodziła a sucha po 900
Dobra dziś skonczyłem na bardzo dobrym kawałku 8,3 ale to w mniejszosci srednia 5,5 z ha po 400 netto .i brakuje do kontraktu ho ho albo wiecej , raz tak raz tak,
U nas jest jednak rok na qq po południu pomogłem koledze odwieść na skup. Skosił 3 ha zwykłej polskiej kiszonkowej po 170 zł za jednostkę, dała mu 10 t/ha przy 27,4%
No wczoraj skończyłem najgorszy kawałek przy domu 4 ha. Miała 25% wilgotności. Po wysuszeniu wyszło 3,5t/ha. Do kur starczy.
Dzisiaj kolejne działkę wykoszone 7 ha. Plon mokrej w granicach 10 ton a wilgotność 22%. Tak suchej jeszcze nie kosiłem. Wszystko sie łamie w hederze i w związku z tym w zbiorniku jest trochę krótkich łodyg. Suszenie to formalność.
12 ton i po 20% wilgotności
12 ton i po 20% wilgotności
Taką warto by wysuszyć bo dopłaty tylko do 24%
No dzisiaj zakończona kukurydza. Na pierwszej działce dało po 3,5 suchej ale następne już dobre 10. To co dzisiaj kosiłem to 22%. Pierwszy raz kukurydza zakończona we wrześniu. Jutro ostro w pyry bo na poniedziałek odstawa
Jak tam u was ceny? U nas w centrum spadaja za mokra. WIPASZ placi juz 480+vat no i trzeba jeszcze transport latwic...
Płacą już nawet po 460 tam gdzie odwoziłem to miałem farta bo ostatni dzień płacił 500. Reje na placach u każdego po kilka tyś ton nie nadążają suszyć.
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo