9,481

Odp: GG FORUMOWE

Pewnie to uzależnione od klasy żony. Jak żona jest I klasa dostajesz gratis do dzierżawy jak żona jest VI klasa to ziemia gratis a teść za żonę dopłaca 2 tyś na miesiąc.... ( za to że go uwolniłeś od ciężaru) i jeszcze kase przynosi z litrową flaszką Jony Walkera.

9,482

Hahaha 😂 uwielbiam Was. Jesteście bezbłędni wink

Siły na zamiary zmierz....

9,483

Chyba ,że przyszła żona bardziej związana z ziemią niż teść , bierzesz ziemię to bierz i mnie. wink Autentyk , chłopak poszedł do panny , krótka gadka ona zrobiła mu jakąś herbatę i mówi ty se tu posiedź z ojcem a ja pójdę widły oprawić wink

9,484

Pajej zyczę ci szczerze byś dobrze wybrał i nie przeginał z inwestycjami.U nas w wiosce [a jak to w wiosce pół wsi to rodzina]dwom 2 kuzunom żony poszły w tango[będąc babciami]kazdy przypadek niby inny ,skutek ten sam gospodarstwa a raczej obozy pracy poszły się *** do podziału.

9,485 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2018-10-06 22:19:31)

skalops1 napisał/a:

PawełS.64 Dziś byłem w twoich stronach w Kiełczynku na szrocie po 4 tony pasa transmisyjnego i nie skojarzyłem że byłem tak blisko Ciebie bo bym wpadł na kawę i zdał relacje z Twojego zt323 jak to się u mnie sprawuje.

Miło Cię spotkać na FF,Myślę że sprzęt sie dobrze sprawuje ,to już ładnych parę lat.

9,486

Byłem u znajomego 50 km ode mnie. Twierdzi, że ma susze w tym roku. Słonecznik po jęczmieniu zimowym miedzy 120 a 150cm, zboża posiane wschodzą, młóci kukurydzę to twierdzi że bieda bo 7t/ha. Ja dzisiaj posiałem dopiero jęczmień bo coś popadało 2 dni temu ale i tak za siewnikiem nic nie widać taki kurz. Orki pod żyto wyglądają jak grzebanie kijem w piaskownicy. Pług idzie na 25cm a i tak całkowicie sucha mąka się wyoruje. Odległość 50 km a warunki jak na dwóch różnych planetach.

9,487

Pajej napisał/a:

kolego nie lubisz mnie czy jak ze chcesz mi taka krzywdę zrobić?

Krzywdę? Ja chciałbym sprowadzić cię do naturalnego poziomu: mąż, żona, dzieci, przedszkole, rachunki itp, itd. Ja jakbym tego nie miał to ara bym nie poddzierżawiał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9,488 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2018-10-07 05:41:47)

W sąsiedniej wsi jest rolnik ziemi ma ok 70ha, właśnie żona mu poszła z dzieciakami w wakacje, mieszka w lublinie i powiedziała że dopuki będzie *** w polu nie mają o czym rozmawiać, a wiem bo gadałem z jego siorą- moją bardzo dobrą koleżanką, także życie pisze samo scenariusze.

Marek dobrze napisał sprowadzenie do naturalnego poziomu.....

Rolnictwo to gówniany zawód dziś jesteś zdrowy i wszystko ogarniasz, jutro łapie cie chorubsko i wszystko cholera bierze, we wtorek jade na pogrzeb, kolegi syn dopiero co rozkręcił knajpkę, synio pół roczny, miesiąc po zdiagnozowaniu w wieku 33lat idzie do ziemii

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

9,489

MAREKPE napisał/a:
Pajej napisał/a:

Krzywdę? Ja chciałbym sprowadzić cię do naturalnego poziomu: mąż, żona, dzieci, przedszkole, rachunki itp, itd. Ja jakbym tego nie miał to ara bym nie poddzierżawiał.

przypomniał mi sie ten kawałek odnośnie tongue https://www.youtube.com/watch?v=ImtQeVmR474

mdw

9,490

MAREKPE napisał/a:
Pajej napisał/a:

Podstawowa zasada w kwestii wyboru partnera w życiu a na pewno już na gospodarstwo to znależć osobę o podobnym toku myślenia.Wóz pojedzie jak para koni ciągnie w jednym kierunku,nawet jak wpadną do rowu itp to wspólnie łatwiej wyciągnąć a jak każdy pociągnie w inną stronę to jest problem.Jak się ma partnera który myśli podobnie i współpracuje, to ciągnąc ten przysłowiowy wózek można wytyczać nowe szlaki i osiągać upragniony cel.Ryzykownym jest myślenie "jak się ożeni to się odmieni"to zazwyczaj trwa krótko,a póżniej i tak "ciągnie wilka do lasu"i problem gotowy.I to tyle. Pozdrawiam wszystkich pracujących na roli i zyczę miłej Świątecznej Niedzieli.

9,491

gelek79 napisał/a:

W sąsiedniej wsi jest rolnik ziemi ma ok 70ha, właśnie żona mu poszła z dzieciakami w wakacje, mieszka w lublinie i powiedziała że dopuki będzie *** w polu nie mają o czym rozmawiać, a wiem bo gadałem z jego siorą- moją bardzo dobrą koleżanką, także życie pisze samo scenariusze.

Marek dobrze napisał sprowadzenie do naturalnego poziomu.....

Rolnictwo to gówniany zawód dziś jesteś zdrowy i wszystko ogarniasz, jutro łapie cie chorubsko i wszystko cholera bierze, we wtorek jade na pogrzeb, kolegi syn dopiero co rozkręcił knajpkę, synio pół roczny, miesiąc po zdiagnozowaniu w wieku 33lat idzie do ziemii

Jak można mówić że gówniany zawód nie rozumiem .A który zawód jest nie gówniany .Moim zdaniem skromnym to trzeba kochać coś by żyć i pracować dla swojej przyjemności i dawać radość swoim dzieciom i żonie kochanej .Nie trzeba brać udziału w wyścigu szczurów tylko liczyć siły na zamiary.Spójrz na to z innej strony .Z tą śmiercią to szkoda chłopa ,ale każdego z nas to czeka .Niestety.  Taki górnik wychodząc do pracy co ma powiedzieć swojej rodzinie.Z tego wynika że najlepiej jest nic nie robić siedzieć pod kołderką.A tak po za tym zastanawiam się czy chciałbym być dzieckiem bogacza ?

9,492

Nie miałem na myśli że to zły zawód tylko chodziło mi o to że trzeba dymać cały czas a nikt roboty rolnika nie liczy a jak cię bierze chorubsko to samo się nie zrobi a jak się nie zrobi to pieniędzy nie będzie, a jak jesteś na etacie to zwolnionko, ty sie kurujesz i do tego pieniążki są,
czy różnego rodzaju warunki pogodowe jak nie wysuszy, to przemrozi a na końcu zaleje
I jeszcze plony posprzedajesz za psie pieniądze
I co czy źle to określiłem?

9,493

To skoro jest tak przej..ne to dlaczego o ziemie się biją na przetargach? Zostawić to iść do pracy i zrobić miejsce dla tych co potrafia na rolnictwie zarabiać.

9,494 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2018-10-07 12:51:15)

Kto się bije o ziemię ? W większości przypadków tam gdzie się biją to po prostu lokują swoje pieniążki.  U nas normalny rolnik jak chce kupić ziemię na rozwój to ma pewną pulę i nie jest to 100 ani 50 tys za ha tylko normalna cena... Więc nie ma szans z takim  co podbija dwukrotnie... nie musicie się z tym zgadzać. Ale w wielu przypadkach tak jest.

Siły na zamiary zmierz....

9,495 Ostatnio edytowany przez gelek79 (2018-10-07 12:44:18)

Znowu burze rozpętałem smile
Po prostu porównałem zawód rolnika z innymi, czytając ze zrozumieniem wyciągnąłbym wnioski że rolnik pracuje 12,14 a nieraz i więcej godzin w porównaniu z innymi zawodami gdzie 8 czy 10 godzin to max, pieniądze też rewelacyjne są? Płody rolne za dobre pieniądze sprzedajecie?
I nikomu nie każę z tego rezygnować, sam to robię bo mam do tego zamiłowanie, i  co się zaraz oburzać,

9,496

Zorak śledziłeś ostatnie SGP w Toruniu? Bartkowi byzo nie brakowało do złota ale i tak wyszło ładnie. Taj w dobrej formie więc jego zwycięstwo jak dla mnie było pewne. Na przyszły rok 18.05 już planujemy z żoną wypad na PGE Narodowy. Może też będziesz się wybierać?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,497

pewnie że śledzę. Tajowi ogólnie kibicuję - podoba mi się jego jazda i tak jak mówisz ostatnio jest w gazie. A wyjazd na narodowy ? u mnie to większa wyprawa bo muszę 2/3 polski przejechać (500km). Choć nie wykluczone bo żona mi od dłuższego czasu męczy głowę że chce na kilka dni do warszawy pozwiedzać.

gg 5118068

9,498

No mu też dużo do 500 nie brakuje. Ale tak fajnie mi się składa że mam rodzinkę w Otwocku no i na 2-3 dni można by zrobić wypad

E 516 na części
Telefon 695 076 269

9,499

No i nadszedł ten czas sprzedalismy bizona po prawie 30 latach małżenstwa , Mama płakała jeszcze wieczorem my sie cieszymy z Tatą ze sie go pozbyliśmy ale łezka sie kręci ,kupa czasu i kawał histori książkę by napisał 5 lat miałem ja go przyprowadzili z skr .Nowy właściciel to chyba bedzie w nim spał aby mu działał

9,500

PawełS.64 napisał/a:

Pajej zyczę ci szczerze byś dobrze wybrał i nie przeginał z inwestycjami.U nas w wiosce [a jak to w wiosce pół wsi to rodzina]dwom 2 kuzunom żony poszły w tango[będąc babciami]kazdy przypadek niby inny ,skutek ten sam gospodarstwa a raczej obozy pracy poszły się *** do podziału.

ja nie mam kredytu więc nie przeiwestuje, a dzieki za rady odnośnie szukania zony

Rolnik z powołania:-)