10,821

Odp: Z cyklu znalezione na Allegro

arek323 napisał/a:

A co panowie o Tolmet powiecie bo chodzi mi po głowie taki?

Arek szczerze mogę  polecić pierwsze łożysko się po 3 latach intensywnej pracy może to dla tego ze jest sporo pól z kamieniami i jak był NH latał z nią do 15 km. Na początku były małe problemy z wałem a raczej mocowanie wyginały się ale serwis działał bardzo sprawnie zabrali wał mulczujący razem z mocowaniem do siebie i wszystko powymieniali, jak oddali wał z reklamacji przywieźli jeszcze dwa dodatkowe komplety mocowania do pozostałych wałów brałem z 3 wałami praktycznie policzyli dp 500 za dodatkowy wał ale kupowałem bezpośrednio u producenta. W tym roku wymieniłem jeszcze dwa łożyska na jesieni jedno się rozsypało a na drugim był trochę luzu co do ramy żadnych pęknięć solidna i mocna konstrukcja warta polecenia.

10,822

Bo są tam do wyboru różne te piasty czyli bezobsługowe i obsługowe i które lepsze?

10,823

arek323 napisał/a:

Bo są tam do wyboru różne te piasty czyli bezobsługowe i obsługowe i które lepsze?

Mam bezobsługowe smile:)

10,824

https://www.olx.pl/oferta/agregat-scier … 7645eb7395
co powiecie o takim agregacie? jak dla mnie ciekawa konstrukcja

Rolnik z powołania:-)

10,825

Bardzo ciekawy ścierniskowiec. Tylko jeszcze do kompletu przydał by się drugi, na wąskim dłucie, do głębokiej uprawy i będzie pan zadowolony.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10,826

jeśli nie ma kamieni to ok,

10,827

Miałem taki tylko że na sprężynach, i ten wał łopatkowy nie utrzymuje głębokości. Jak jedziesz na raz to ok, ale jak się jedzie 2razy to się pcha wszystko... i nie zagęszcza ziemi, tylko robi puch...

10,828

Wał do dupy. Trochę rozdrobni, trochę pomiesza i wszytko trochę....

10,829

jak jeździłem fordem szybko to wału nie widać było, jednak największym minusem właśnie jest to że wcale nie zagęszcza. Ładnie kruszy, miesza i równa, ale więcej z nim kłopotu niż pożytku, chyba że zostałby tylko do równanie a inny dołożyć do utrzymywania głębokości.

10,830 Ostatnio edytowany przez Pajej (2018-11-19 18:37:19)

a głębokości na podnosniku nie mozna trzymać? mysle jakby na ten agregat wrzucic siewnik konny do siania poplonów a z tyłu zamiast "grabek" jakis wał posiewny, albo oponowy
Grzesiek, na głeboko tym też robiłes czy tylko sciernie? bo ja mam ok 6 ha w roku do zrobienia na głeboko, ale po oranym

10,831

co ten niemiec pierdzieli o tym wale bo nie rozumiem https://www.youtube.com/watch?v=eSAipQKCZq0
Grzesiek pytam jeszcze raz robiłes tym agregatem na głeboko czy tylko na płytko?

10,832

No zależy jaki masz podnośnik. Szwab dołożył kółka i lata.
W sumie to zawsze  będzie to lepsze rozwiązanie niż pług....

10,833

Szwab mówi, ze robota bardzo ładnie idzie dobra struktura ziemi, że był mulcz i koło 5-10cm robi... czyli wszystko to co widać...
Ja robiłem nie ma płytko i na głęboko. Tylko na głęboko to moje sprężyny nie chciały nieraz utrzymywać głebokości i cały gruber sprężynował góra dół, aż podskakiwał... ogólnie kupiłem maszynę w stanie bdb, a po roku roboty u mnie wygladała jakby doszło jej z 50lat... jakbyś trzymał na podnośniku lub na kołach to ok. Poza tym te łapy nie będa powodować tego skakania maszyny...

10,834

Jak pisałem ja tym większości będe robił po ścierniach, a na głęboko mam ok 6 ha wcześniej zaoranego.
Trzeba koła na zimówki zmieniać i jechać zobaczyć to cudo

10,835

Pajej a może poczekaj zima jeszcze długa może coś znajdzie się lepszego.

10,836 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-11-20 10:17:22)

Kupiłem córce coś  takiego https://allegro.pl/stalowe-metalowe-loz … 78693.html
Miałem świadomość że to pewnie z chin. w sumie potrzebowałem 2 szt, ale starsza uparła się że  chce mieć łóżko wstawione we wnęce i jest problem bo brakuje 4cm. KUpiliśmy 1 by sprawdzić czy da się zwężyć.  Klika lat temu kupiłem sobie  też metalowe za około 2 tyś (gołe) gdy je zobaczyłem ( to swoje ) byłem pełen podziwu dla człowieka który je zrobił.
No a parę dni temu poskładałem to córki...... k....a ! Zrobione z blaszek 1mm albo i nie, nie pospawane tylko po cykane....... i wiecie wkurwiłem się i zamówiłem migomat. Jadę zaraz po materiał jak mi wyjdzie to wbijam się na allegro ze swoimi....
Połaziłem po sklepach pooglądałem i wszędzie chinole h...o pospawane.... k...wa co to za jakość skoro łóżko 90x200 potrzebuje 2 dodatkowych nóżek pod materacem ( tak łącznie ma 6 nóg). Ceny różne 300-450 a za polskie fajnie zrobione trzeba zapłacić 700-1400 za takie 90x200.
Gościu z "Bez Pługa" oglądał schody które robiłęm sobie z metalu na piętro i dziwił się że z takim fachem w ręku nie produkuje czegoś.... chyba czas zacząć...

10,837

Pochwal się schodami !

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

10,838

https://images91.fotosik.pl/78/100b817bd0ec666dmed.jpg
gówniane zdjęcie....

10,839

:brawo:

10,840

No no, masz fach w ręku smile niezłe Ci te schody wyszły.

Siły na zamiary zmierz....