1,381

Odp: Kukurydza Na Ziarno

sarast napisał/a:
damian9871 napisał/a:

Paczki po 50tys i możesz mieć 7 odmian.

. ale rada!!!! 7 odmian na 5 ha .????  ten co to będzie siał rozstroju nerwowego dostanie ...

Bez przesady. Kumpel jak siał na polu 15 ha 40 odmian siewnikiem 12 rzędów to dopiero miał test cierpliwości. A jak się komuś nie podoba to można wziąść kogo innego do siewu, konkurencja jest

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,382

. przesada !!! chyba że poletka to inna bajka a na 5 ha ? Panowie  piszcie rozsądnie bo po co próbować z odmianami na w/w 5 ha!!! kombinacje moim zdaniem . na zostaje kuku z każdej odmiany . na koniec zostanie z mixem kuku od sasa do lasa.a pieniądze wyda,

Leszek   dla kolegów'

1,383

No tam właśnie siali wszystkie te co mieli w tamtym roku zasiane na całym gospodarstwie. A ile było zabawy z koszeniem... każda odmiana osobno i na wagę...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,384

Kto stosuje w nawozeniu kuku rsm.chodzi mi o druga dawke azotu poglownie.jak uzbroic opryskiwacz?trzeba weze czy wystarcza polewaczki?

1,385

Może nie do końca w temacie, ale brat chciał nawozić rzędowo rsmem czosnek to mu zrobiłem z końcówek pięciootworowych na takiej  rurce  w ten sposób, że  uciąłem końcówki i nałożyłem dość twardy wąż 8mm https://allegro.pl/waz-przewod-do-sprez … 39043.html i chłop cieszył się jak dziecko

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,386

A jaki rozstaw wezy?

1,387

Ja robiłem tak jak były oryginalne końcówki, bo tak pasowało, ale do większych areałów warto zrobić indywidualną belkę  polową do rozlewania RSMu

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

1,388 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2019-01-09 22:22:33)

Ja zrobiłem z małego opryskiwacza taką "podlewaczkę" rsm do qq.
https://photos.app.goo.gl/aBJtnAvzMuUXM7SG6 . Węże idą z prawej i lewej strony rządka. Powierciłem pięcio otworowe końcówki i pozakładałem na nie węże.

1,389

Ja pierwszą dawkę daje przed sianiem 100kg N resztę tydzień po herbicydzie kropelkowo.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,390

Nie parzy?czym lejesz?
@marcin chce zrobic co takiego jak twoj

1,391

Kiedyś słuchałem tych wszystkich niedo... cenionych rolników i martwiłem się o oparzenia roślin. Po konsultacji z handlowcem ze Stabena założyłem siedmiootworkowe kołpaki i leję w zboża we wszystkich fazach rozwojowych i nie ma żadnych powikłań, węże jak bym dostał za darmo, to tego samego dnia, były by na OLX, bo nie znajduję, u siebie, dla nich zastosowania. Podlewaczka wężowa dla brata robiona była tyko dla tego, że brat wierzy ekspertom z AGROFOTO. Ja po wielu wyjazdach na spotkania z rolnikami z okazji Warsztatów polowych, Dni pola, Dożynki itp uznałem, że lepiej robić swoje i nie wdawać się w niepotrzebną dyskusję. To w większości Ursuso-Bizono-Saletrowcy - nienauczalne towarzystwo.

1,392

Sąsiedzi leją potężne ilosci rsm i też nie widziałem żeby coś tam im dyndało z belki. Kuzyn tam jeździ na horszu to się go podpytam jakie końcówki ma założone na rsm

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,393

Z doświadczenia wiem, że lanie drugiej dawki RSM na zboża wieczorem, jak już rosa siądzie - nie zrobi im żadnej krzywdy. Bałem się wiosną zeszłego roku, że popalę zboża, bo kończyłem lanie RSM jak już była rosa - ani jednego objawu.

1,394

Otwory mam skierowane w dół  nie do tyłu , najgorsze są wachlarzowe bo produkują duże ilości małych kropel .

Case Magnum 7210, MF 38

1,395

MAREKPE napisał/a:

To w większości Ursuso-Bizono-Saletrowcy - nienauczalne towarzystwo.

Mam Ursusa, mam bizona, sypie  saletre..........
Czy jestem nienauczalny?

1,396

Jakbyś miał tylko ursusy,  bo inne ciągniki be bo części drogie to byś się zaliczał

Case Magnum 7210, MF 38

1,397

koseś napisał/a:
MAREKPE napisał/a:

To w większości Ursuso-Bizono-Saletrowcy - nienauczalne towarzystwo.

Mam Ursusa, mam bizona, sypie  saletre..........
Czy jestem nienauczalny?

Jak byś zamiast Steyra kupił Ursusa, to tak.

1,398

ja tez nie jeje rsmu ale to dlatego ze wpierw musze zmienic opryskiwacz, ze starego zrobie konewke albo wszystko bede rozlewał "nowym"

Rolnik z powołania:-)

1,399

Jakiedyś pryskałem koło południa. Temperatura 17-20 stopni słońce od czasu dao czasu wyglądało za chmur. Nie obróciłem 1 końcówki i nie zauważyłem to jakoś za słupkiem kabiny była. Poszła 2 lekko spóźniona dawka w żyto.  Myślałem że będzie spalony pasek a tu nic.

1,400

Robiłem test na przenżycie . Szeroko na 6 metrow i z 100 m dlugo przekręciłem na płaski strumień ,taki zwykły.  Tak jak Krzysiek pisze - suche rośliny,  bez upałów.  Efekt taki ,że nie było widać  różnicy,

Case Magnum 7210, MF 38