Temat: Zawór sterowania hamulców przyczepy
Witam!
Otóż mam taką rozkminę z zaworem sterującym hamulców pneumatycznych. Chodzi o ten zawór za prawym kołem na płyn hamulcowy i pneumatykę. Z tym konkretnym ciągnikiem mam do czynienia od nie dawna. Po odpaleniu gubił gdzieś ciśnienie na pneumatyce. Okazało się że to ten zawór, a dokładnie część pneumatyczna. Po rozebraniu okazało się że w części pneumatycznej, tam gdzie jest ten dynks naciskany przez część hydrauliczną, jest nieoryginalna sprężyna (w zasadzie to jakiś badziew nakręcony z jakiegoś drucika). Problem rozwiązałem, dobrałem jakąś sprężynę i git (bodajże zaworowa wewnętrzna od 60-tki).
Moją uwagę przykuła jednak część hydrauliczna i jej bebechy. Widnieje ona na kartach katalogu pod nr 8202. I problem jest w sprężynce która jest w środku tego siłownika. Mam dwa katalogi, i każdy jeden mówi co innego.
---- katalog1
---- katalog2
W zaworze była sprężynka zgodnie z katalogiem 1. Nie było natomiast elementu nr4. W katalogu 2 nie ma sprężynki, i nie ma elementu 4. Sprężynka według katalogu 1 powinna być z drutu 0,55, posiadać średnicę zewnętrzną 9mm i mieć 5,5 zwoja. Wymiary mocno odbiegają od tej sprężynki co była (też widać że dorabiana). Tak więc pytam was - fachowców. Jak to powinno być, jaka sprężynka, który katalog dobry itp.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdro!!
Przyjmę rysunki do rekonstrukcji np. schematy, teksty, instrukcje itp. Pisać PW lub mail
sebastian.hojka@outlook.com