241

Odp: RSM kto stosował zalety wady

Chłopaki stosuje ktoś te końcówki
http://www.mmat.pl/produkty/rozpylacze- … -nawozenia

242

Wydaj mi się że to są takie same koncówki jak wszystkie inne tyle że te będą lały  w jednym rzędzie  ot taka różnica

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

243

Nie takie same . Tutaj ciecz jest nakierowana prosto na ziemię.  Nie robi takiego wachlarza jak te https://www.google.pl/search?q=dysze+rs … DLyv-tiSM:

Ja mam takie
https://www.google.pl/search?q=dysze+rs … QV_BwOthM: I nie wrócił bym do tamtych choćby mi doplacali.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

244

Ja mam 7 ze Stabena i jestem bardzo zadowolony nawet na kłos nimi daję i jest ok. Na czym polega różnica?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

245

Na agrofoto koleś zamieścił fotę jak mu RSM 32 popalił pszenicę pasami, założone miał dysze lejące strumieniem w dół bodajże pięciootworowe. W tamym roku zgapiłem się z drugą dawką w pszenicy jarej, był już liść flagowy i dodatkowo dość duża temperatura 20-22 stopnie i nie miałem w ogóle poparzeń (kołpaki z kryzą 7-otworowe Staben). Belkę trzymam najwyżej jak się da i przez 15 lat raz tylko przypaliłem, jak lałem w deszcz i przestało padać a do skończenia została 1 ścieżka.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

246

MAREKPE napisał/a:

Ja mam 7 ze Stabena i jestem bardzo zadowolony nawet na kłos nimi daję i jest ok. Na czym polega różnica?

W sposobie aplikacji. Te z dziurami po bokach robią taki swoisty opad kropelkowy, natomiast te z dziurami ku ziemi leją ciągłym strumieniem co powoduje mniejszy kontakt cieczy z rośliną i szybsze dostanie się RSM'u do gleby skąd pobieramy jest przez korzenie.. Ja też stosuje RSM na klosa, z tym ze to musi być aplikacja doglebowa .

Case Magnum 7210, MF 38

247

Jak lać? Chcę zakończyć N w pszenicach i nie mogę. I w jarej i ozimej rosa. zaraz może popadać. Popadać bo jak bym wiedział że da fest wody to bym śmigał...

248

Taka  sytuacja.
Jest wieczór i rosa po deszczu.
Za około 5-6 godziny ma dolać.
W 5-6 godzin wypali " dziury"?

249

Wydaje mi sie że tak. Albo lać na suche albo tuż przed deszczem.

Case Magnum 7210, MF 38

250

K...a  Patrzę że pszenica jara koło domu sucha. No to ciągnik busa z mauzerem i w pole.
Rozlałem na 2 ha i przyszedł deszczyk, K...a deszczyk który na pewno nie spłukał. Patrzę na radar w ciągu 2-3  godzin ma zacząć padać konkretnie więc jest nadzieja że spustoszenia nie będzie. A miało nie padać...

251

pada

252

Rano rosa.
Potem słońce.
POczekałem do 19 i dzida na pole Ku*****a znów rosa....
Rozlałem zobaczymy co będzie...

253

No i trochę popaliło. W sumie z drogi nie widać trzeba się pochylić.  Ale na lane mam na to...

254 Ostatnio edytowany przez Stachu (2017-05-14 22:21:05)

U mnie po oprysku mocznik siarczan i mikro dziwnie zboża jaśnieją i gdzie nie gdzie widać lekko poskręcane liście hmmm zrobiło się jasno zielone a było ciemne. Stężenie siarczanu siódemki 5% mocznika 4% pryskanie przy 20C na suche rośliny dodam ze dwa dni temu i nie pada ale rosa jest

255

Pajej napisał/a:
Andrew89 napisał/a:

To są dwa różne nawozy chociaż mają trochę wspólnego natomiast różnica polega na tym że saletre można zastąpić RSM'em RSM'u nie zastąpi się saletrą

rozwiń myśl bo bie wiem skąd te wnioski

Saletra działa szybko i krótko RSM działa szybko i długo,   dlatego saletre można zastąpić RSM 'em odwrotnie nie . Jeżeli mowa o precyzji to chodzi o miejsce aplikacji . Mamy miedze gdzie idzie 0% dawki i 5 cm obok uprawę gdzie idzie 100% dawki   , talerzowym rozsiewaczem tego nie zrobisz. Na wiosnę nie mam problemu żeby z pogodą trafić,  w deszcz można lać RSM .

Case Magnum 7210, MF 38

256

tylko po przymrozku z samej wiosny chyba słabo, bo jak jest przymrozek to rosliny sa oszronione.

Rolnik z powołania:-)

257

JA zacytuje Marka Popisa jak jest potrzeba są warunki to trza jechać i nie patrzeć...

258

Jak jest szron to zamykasz oczy i wyobrażasz sobie że jest sucho.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

259

zobaczę może zamówie z 1000l na próbę

Rolnik z powołania:-)

260

Ja z racji tego że miałem późno siane pszenice miałem program na 3 dawki 1 bardzo wcześnie ale mało 30-40kgN  za jakiś czas 2 dawka do 70kg i na koniec 70kg
I stwierdziłem że jednak pierwszą dam w saletrze  dokładnie miałem grubą yara. No i przez moją nie uwagę ( nie dokręciłem blokady zasuwy ) na pierwszym okrążeniu poszło w h...j
Generalnie miałem wrócić z pola z  nawozem wróciłem pusto. Prawdopodobnie na polu były miejsca gdzie było wysypane około 70-80kgN  a że brakło to 2 ścieżki  to było też 0. Stwierdziłem że pole daleko nie będę jechał dosiewać.  Gdy pojechałem z RSM  Lałem w takich dawkach by wyrównać wszędzie do 110kg.Tam gdzie nie było nic poszło 110 w RSM. 
I powiem w żadnej fazie rozwojowej nie widziałem różnicy  wzroście roślin....