1,401

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Dwa lata stosowałem rsm i wróciłem do saletry bo szybciej wygodniej i niewiele drożej a efekty takie same .....
Jesienią kupić rsm to kłopot magazynowania a wiosną to cena nie jest już tak atrakcyjna do saletry kupionej  jesienią  .........

1,402

szybciej i wygodniej? RSM zabierzesz ponad 2t a saletry? przynajmniej u mnie tak by to wygladało ze saletry biore 1200kg a opryskiwacz 2000l.
Co do magazynowania to nie mam pojecia, nie wypowiem sie

Rolnik z powołania:-)

1,403

Zrób ciagany rozsiewacz to pogadamy.Mam zawieszany z możliwościa ładowania 2.5tony. nie jedno wychodzi jeśli o łanunek chodzi?

1,404

To są dwa różne nawozy chociaż mają trochę wspólnego natomiast różnica polega na tym że saletre można zastąpić RSM'em RSM'u nie zastąpi się saletrą

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,405

I ta precyzja....

1,406

Z tą precyzją w qq ? znajomy z sąsiedniej wioski dał przedsiewnie 150 kg mocznika i 2 x pogłównie RSM po 100 l . Ja 300 kg mocznika przedsiewnie. Zebrałem prawie o 3 t z ha więcej.

1,407

Precyzja.
Na polu równo od granicy do granicy.
Sąsiad, leśniczy, rów, droga..... ani grama azotu
Kupuję tyle ile mi potrzeba +- 100kg i starcza a tak to albo zostało albo brakło 500kg
No i w porzeczkach by znawozić 4 ha muszę zrobić 11km a co jak się okaże że wyszło zamiast 60kgN na ha 50? Jeździć od nowa czy olać?

1,408

androl napisał/a:

Z tą precyzją w qq ? znajomy z sąsiedniej wioski dał przedsiewnie 150 kg mocznika i 2 x pogłównie RSM po 100 l . Ja 300 kg mocznika przedsiewnie. Zebrałem prawie o 3 t z ha więcej.

nie zapatrywał bym się tej różnicy w rodzaju nawozu. z moich obserwacji wynika, że azot podany po 4 liściu na QQ do plonu nic nie wnosi , natomiast do wilgotności ziarna wnosi bardzo dużo.  wyjątkiem jest QQ na kiszonkę , w niej późniejszy azot  pozwala na lepsze staygreen a i zwiększa udział białka w paszy. ot takie moje dywagacje niczym nie podparte .....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,409

A ja ze względów logistycznych i ekonomicznych do nawozów azotowych sypkich nie wrócę. Niech się z nimi siłują moi sąsiedzi.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,410

Jakie siłowanie? Ładowarką  dwa bigbagi na raz nad siewnik i 10sek. Później odjazd.
@ Krzysiu  precyzją wysiewu  nie muszę się martwić bo robię próbę kręcono i wysiewan ile chcę  A i prędkość aplikacji jest taka jaką zechce.
O ograniczeniach pogodowych dla rsm już nie wspominając.....
Więc jakoś bardzo cudownym nawozem nie jest , to tylko kolejna odmiana azotu....

1,411

Andrew89 napisał/a:
androl napisał/a:

nie zapatrywał bym się tej różnicy w rodzaju nawozu. z moich obserwacji wynika, że azot podany po 4 liściu na QQ do plonu nic nie wnosi , natomiast do wilgotności ziarna wnosi bardzo dużo.  wyjątkiem jest QQ na kiszonkę , w niej późniejszy azot  pozwala na lepsze staygreen a i zwiększa udział białka w paszy. ot takie moje dywagacje niczym nie podparte .....

Nic dodać nic ująć... parę lat też sieje na ziarno i później to susze więc coś już tam mogłem wywnioskować...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,412

Andrew89 napisał/a:

To są dwa różne nawozy chociaż mają trochę wspólnego natomiast różnica polega na tym że saletre można zastąpić RSM'em RSM'u nie zastąpi się saletrą

rozwiń myśl bo bie wiem skąd te wnioski

Rolnik z powołania:-)

1,413

koseś napisał/a:

Jakie siłowanie? Ładowarką  dwa bigbagi na raz nad siewnik i 10sek. Później odjazd.
@ Krzysiu  precyzją wysiewu  nie muszę się martwić bo robię próbę kręcono i wysiewan ile chcę  A i prędkość aplikacji jest taka jaką zechce.
O ograniczeniach pogodowych dla rsm już nie wspominając.....
Więc jakoś bardzo cudownym nawozem nie jest , to tylko kolejna odmiana azotu....

Każdy radzi sobie jak umie. Nikt Ciebie na siłę nie będzie zmuszał żebyś miał lepiej, szybciej i taniej o ograniczeniach pogodowych dla stosowania nawozów sypkich z litości nie wspominam. Każdy ma swojego zajoba w głowie i dlatego Ty nie kupujesz RSMu, a ja LPG tankuję tylko do Junkersa i palnika

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,414

jak ktoś woli brunetki to blondynki mu nie pasują i odwrotnie....

1,415

Marku lej rsm twoja sprawa , mi dwa sezony z użeraniem się z skrystalizowanym nawozem w mauzerach wiosną wystarczyły żeby na razie z niego zrezygnować .....
Więc  to że go nie stosuje nie wynika z "zajoba " bo go normalnie nie mam ......
Kolejna sprawa to aplikacja jest bardzo nie dokładna bo na dokładny gps mnie nie stać aby nie było omylaków a siewnikiem mniej czy więcej ale pokrycie zawsze jest .

1,416

Ja tam saletrę tylko na pierwszą dawkę a potem rsm. Równomierność ile lepsza i u mnie duża oszczędność na klinach bo mam opryskiwacz z gps.

1,417

Bardzo zaciekawiła mnie ta dyskusja więc dołożę coś od siebie RSM stosuje już kilka lat i nic innego nie chce działa od razu i mam pokryte pole bardzo ale bardzo dokładnie.Co najważniejsze nawóz nie ląduje u sąsiada jak to bywało z sypkimi ,w mauzerach może sobie leżeć kilka lat i nic złego z nim się dzieje  nie wspomnę co się zrobi w workach jak poleżą dłużej jednym słowem skała. Na krystalizację jest dziecinna sztuczka a mianowicie wkładam pompę taką zwykłą od wody(służy też do przelewania do opryskiwacza) i włączam na godzinę ,po tym czasie nie ma żadnego kryształu. I jeszcze jedna sprawa przed pierwszym przelewaniem z mauzera do opryskiwacza musowo wymieszać RSM chociaż minutę.

1,418

Mieszać minutę? Rozpisz się ...

1,419

Na krystalizacje jest sposób wąż ze spalinami od C 330 kilka minut i cieplutki zbiornik

1,420 Ostatnio edytowany przez Pietia (2019-01-19 12:57:48)

Panowie próbował ktoś z was siew qq z prywatnego rozmnożenia znajomy miał na próbę w zeszłym roku i zadowolony chcę spróbować na małym kawałku test zrobić.